Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Religia

5134
#TOjsienka nieaktywny
14 września 2013r. o 20:22
Motywacja napisał(a):
Aż mnie coś w czoło zapiekło.
Weszuuunia? :|

Dopisane 14.09.2013r. o godz. 20:22:

GosiaG napisał(a):
Calahan napisał(a): On powiedział, że kto jest spragniony, niech przyjdzie do Niego!

Postać Jezusa wpomina rownież o oczyszczeniu przez ogień ,dlaczego nie łączysz tego syjonistycznego rytuału.

A co?Ma się chłop podpalić?Czy jak? :|

Moja chata skraju-ja nyczoho ne znaju
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Iza niezalogowany
14 września 2013r. o 20:24
A nie wpadło wam do głowy, że Stary Testament był spisany przez Żydów i dla Żydów, dlatego zawiera symbolikę dla nas niezrozumiałą, np. symbolikę liczb? Poszperajcie trochę na ten temat.
Natomiast śmierć krzyżowa była karą hańbiącą w Cesarstwie Rzymskim. Żydzi za bluźnierstwo i nie tylko - kamienowali.
Pozdrawiam :)
11202
#Anonim11202 nieaktywny
14 września 2013r. o 20:30
TOjsienka napisał(a): A co?Ma się chłop podpalić?Czy jak? :|

I jeszcze dziękować i chwalić za to pana

Dopisane 14.09.2013r. o godz. 20:30:

~Iza napisał(a): A nie wpadło wam do głowy, że Stary Testament był spisany przez Żydów i dla Żydów, dlatego zawiera symbolikę dla nas niezrozumiałą, np. symbolikę liczb? Poszperajcie trochę na ten temat.

Bo stary testament to w ogóle baśń tysiąca i jednej nocy. A co wpłynęło na taką postać, jaką znamy, przecież oryginalne zapiski zawierały więcej niż znany nam pięcioksiąg? Reszta to były aż tak naciągane historie, że nawet calahan, by w nie nie uwierzył?

Zmoderowano 14.09.2013 godz.20:56 - powód: zbędne cytowanie (moderator)
5134
#TOjsienka nieaktywny
14 września 2013r. o 20:34
Motywacja napisał(a): I jeszcze dziękować i chwalić za to pana

:| lepiej tak nie mów bo weźmie chłop do siebie a potem zrobią z niego męczennika i następny święty będzie :D

Zmoderowano 14.09.2013 godz.20:57 - powód: zbędne cytowanie (moderator)

Moja chata skraju-ja nyczoho ne znaju
~Iza niezalogowany
14 września 2013r. o 20:43
TOjsienka napisał(a): lepiej tak nie mów bo weźmie chłop do siebie a potem zrobią z niego męczennika i następny święty będzie :D

Calahan, jak mnie uświadomił BPM, jest zielonoświątkowcem :),
a tam świętych nie ma :D
Pozdr. :)
~Iza niezalogowany
14 września 2013r. o 21:27
Motywacja napisał(a): Bo stary testament to w ogóle baśń tysiąca i jednej nocy. A co wpłynęło na taką postać, jaką znamy, przecież oryginalne zapiski zawierały więcej niż znany nam pięcioksiąg? Reszta to były aż tak naciągane historie, że nawet calahan, by w nie nie uwierzył?

Kanon, Motywacjo, kanon. Już to gdzieś tu na tym forum pisałam, jak dopięłam się do kolegi Benepo, czy coś koło tego. :)
Resztę pism znajdziesz w apokryfach, dotyczy to ST i Nowego Testamentu.
W KK i prawosławiu mamy jeszcze Tradycję, czyli pisma, nauki "ojców Kościoła", czy "wielkich doktorów Kościoła"- pisarzy i teologów wczesnochrześcijańskich, dlatego te doktryny wiary zasadniczo się nie różnią.
Kanon katolicki opiera się na Wulgacie św. Hieronima (przy ST posiłkuje się Septuagintą), ostatecznie został klepnięty na soborze trydenckim, choć księgi NT uznano za kanoniczne już w II w., jazda była właśnie ze ST.
Z protestantami jest ten kłopot, że odrzucili Tradycję ;)
4122
#karmelka29 nieaktywny
14 września 2013r. o 23:19
~Iza napisał(a): A nie wpadło wam do głowy, że Stary Testament był spisany przez Żydów i dla Żydów, dlatego zawiera symbolikę dla nas niezrozumiałą, np. symbolikę liczb? Poszperajcie trochę na ten temat.
Natomiast śmierć krzyżowa była karą hańbiącą w Cesarstwie Rzymskim. Żydzi za bluźnierstwo i nie tylko - kamienowali.

:| A dla mnie dotąd niezrozumiałe jest to,iż na lekcji biologii wciskali nam kit "Człowiek pochodzi od małpy"..(hasło dnia)...a na lekcji religii...to podważali..

ups...chyba że Adam był małpką.. :)

Trzeba tak żyć, żeby można było mieć szacunek dla samego siebie.
~krasnoludek niezalogowany
14 września 2013r. o 23:27
~Iza napisał(a): A nie wpadło wam do głowy, że Stary Testament był spisany przez Żydów i dla Żydów,...

A Nowy był pisany przez chrześcijan dla chrześcijan, i co z tego? Jeden drugiemu nie ustępuję pod względem zawartości baśni i bajek. Kto lubi niech czyta. Polecam także Koran.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza