Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Religia

4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
15 września 2013r. o 15:44
OK. to ja idę poszukać innego dilera , miłego popołudnia :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~gaba niezalogowany
15 września 2013r. o 16:16
~Iza napisał(a): Co tak mało, ja proponuję od razu Apokryfy Nowego Testamentu, (ewangelie apokryficzne, listy i apokalipsy chrześcijańskie) Wydawnictwo WAM; Apokryfy Starego Testamentu - Oficyna Wydawnicza "Vocatio". Trochę tomów jest, ale lektura fajna :D
Pozdr. :)

Dobra pozycja, ja jednak chciałam podać beletrystyczną książkę, w bardziej zwięzłej formie (prof. Pagels w kwestii apokryfów jest fenomenalna, u nas - masz rację - ks. prof. Starowieyjski) :)
~Iza niezalogowany
15 września 2013r. o 16:18
Motywacja napisał(a): ... bo nie małą część życia spędziłem na szukaniu odpowiedzi ...

Motywacjo, wgoogluj sobie ,np. słynnych ateistów, którzy się nawrócili. Też szukali odpowiedzi lub spadła na nich jak grom z jasnego nieba...
W filozofii od Kartezjusza nastąpiła zmiana w postrzeganiu z "Jestem, więc myślę" na '' Myślę, więc jestem" ( nie piszę po łacinie, bo mnie wytną :D ). Wcześniej był nacisk na "jestem", obecnie na "myślę". To fundamentalna zmiana :D.
Poczytaj może troszkę o "cudzie w Lanciano". Mnie osobiście rozbraja ciężar grudek krwi ( to samo miejsce pomiaru, nie kombinuj z grawitacją :D ).
...A Stwórca w kułak się śmieje patrząc na "niezmienność" naszych praw i twierdzeń :D :D
Pozdr. :) :D
11202
#Anonim11202 nieaktywny
15 września 2013r. o 16:37
~Iza napisał(a): Wcześniej był nacisk na "jestem", obecnie na "myślę". To fundamentalna zmiana :D.

No właśnie, więc dlaczego swoim ślepym zapatrzeniem w teorie przedstawiane przez kościół zaprzeczasz temu twierdzeniu? Gdybyście myśleli, to może byście próbowali szukać odpowiedzi poza amboną. A przynajmniej nie atakowali z taką agresją ludzi, dla których teorie wymyślone kilka tysięcy lat temu są trochę ,,tandetne"
~Iza napisał(a): A Stwórca w kułak się śmieje patrząc na "niezmienność" naszych praw i twierdzeń :D :D
Pozdr. :) :D

Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem. Chodzi Ci o twierdzenia i prawa rządzące się światem, do których doszedł człowiek? Jeśli tak to chyba one są na bieżąco aktualizowane. To, że świat składa się z dwunastu cząstek materii i czterech sił natury, raczej już nie da się zmienić, ale za to w świecie kwantowym dalej jest wiele pytań bez odpowiedzi, bo tam nic nie jest pewne.
Gdyby jednak kościół usilnie wstrzymywał rozwój nauki, to dalej byśmy myśleli, że Ziemia jest płaska. Na szczęście człowiek z natury jest istotą ciekawską.
~Iza niezalogowany
15 września 2013r. o 17:00
Motywacja napisał(a): No właśnie, więc dlaczego swoim ślepym zapatrzeniem w teorie przedstawiane przez kościół zaprzeczasz temu twierdzeniu? Gdybyście myśleli, to może byście próbowali szukać odpowiedzi poza amboną. A przynajmniej nie atakowali z taką agresją ludzi, ...

Widzisz, Motywacjo, sęk w tym, że ja Ciebie nie obrażam, agresywna raczej nie jestem, uczestniczę w dyskusji, bo temat jest ważny, egzystencjalny :).
W takim razie, czy Twoje pytania są retoryczne, czy wymagają odpowiedzi?
Pozdrawiam :)
11202
#Anonim11202 nieaktywny
15 września 2013r. o 17:31
Zadając pytania lubię poznawać odpowiedzi, lecz jestem świadom, że nie na wszystko można jednoznacznie odpowiedzieć.
~Iza niezalogowany
15 września 2013r. o 18:27
Motywacja napisał(a): Zadając pytania lubię poznawać odpowiedzi, lecz jestem świadom, że nie na wszystko można jednoznacznie odpowiedzieć.

Ok, moim zdaniem, ludzkie twierdzenia podlegają weryfikacji, gdy pojawią się nowe możliwości poznania, nowe dane, czy nowe odkrycia tego, co już jest i trwa. Jest to poznanie częściowe. Czyli nadal nie wiemy do końca jak jest.
Też nie jesteśmy w stanie zweryfikować samodzielnie wszystkich przeprowadzonych doświadczeń, czy wyliczeń. Wierzymy(!) naukowcom.
W naukach filozoficznych, czy teologicznych człowiek zawsze zadawał pytania o naturę świata i człowieka, o Absolut. Dyskutował, spierał się.
Piszesz, że utraciłeś wiarę w Boga, ja kiedyś też.
Pozdrawiam :)
4469
#Patrzalski nieaktywny
15 września 2013r. o 18:29
Skorzystaj z Wikipedii :) Śmigasz po forum i obrażasz ludzi . Rzuciłem Ci wyzwanie ,chętnie się z Tobą spróbuję siłowo jeśli intelektualnie nie dajesz rady .Nie boję się dostać po mordzie ,a Ty ?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza