Więźniowie, którzy tam pracowali w czasie wojny wspominali o podziemnych halach. Taka hala nie koniecznie musiała się znajdować dokładnie pod budynkiem. Wystarczy ze w budynku było do niej wejście.
Witam.
O zamku grodziec mogę powiedzieć tyle, że prowadzi do niego kilka tunelów (pałac Nowa Wieś Grodziska --- Zamek / Raciborowice --- Zamek) O tych dwóch jestem pewien, słyszałem również o Zagrodnie i Olszanicy. W pałacu byłem, gdy tunel jeszcze nie został zakopany. Po przejsciu xx metrów zaczynały gasnąć pochodnie(wniosek jasny), gdybym wtedy był wyposażony w taki sprzęt jak teraz, kto wie :)
Hitler podczas II wojny światowej bywał na zamku i zasadził tam własne drzewko (dąb, obok przystanku). Z opowieści pracowników zamku słyszałem również, że Zamek ma strasznie duże podziemia i kilka wyjść tunelowych co by potwierdzało początek mojego postu.
Mordka się cieszy na widok takich fantów :D
Efekt godzinnego wypadu do lasu w sobotę:
[img=1396220882_jok3yd3.jpg]
Dopisane 31.03.2014r. o godz. 01:19:
Wygląda na to, że automobilklub ADAC organizował w Bolesławcu rajd w dniach 12/13 listopada 1932r. ADAC istnieje do dzisiaj, niestety ostatnio okrył się złą sławą za ustawkę testów samochodów. :)
To powyżej to raczej nie dotyczyło zawodów. Była to uroczystość poświęcenia/konsekracji sztandarów gwardii lub związku strzeleckiego (w sumie dwóch sztandarów - DOPPEL oznacza podwójny). Mogła to być uroczystość poświęcenia sztandarów związku strzeleckiego oraz myśliwych.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.