Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Dolny Śląsk rowerem
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

10897
#Anonim10897 nieaktywny
6 kwietnia 2014r. o 20:25
Pannazdzieckiem napisał(a): .....nie potrafi mi odpowiedzieć na pytanie , kto rządzi Światem ?

Wyłacznie...d_-_-_a ;) i pieniądze !!
Tak jest od wieków... :P
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Iza niezalogowany
6 kwietnia 2014r. o 20:29
Producenci pieniądza :D ;)

Na Ukrainie znowu zaczynają się tłuc, tym razem w Doniecku.

Ale mnie rajcuje co innego: Węgry i zwycięstwo Fideszu:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Wybory-na-Wegrzech-wygrywa-konserwatywna-partia-Fidesz,wid,16521319,wiadomosc.html?ticaid=11280c
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
6 kwietnia 2014r. o 20:36
Z całym szacunkiem , mylisz się Droga Niewiasto :* Drugi zestaw pytań : Jak postępuje prywatyzacja zielonego budynku ? Przestałem się sprawą interesować w obliczu prywatyzacji lasów Polskich.

Dopisane 06.04.2014r. o godz. 20:36:

Dokładnie Droga Arystokratko :* A kto ma prawa do produkcji ? :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~Iza niezalogowany
6 kwietnia 2014r. o 21:12
Panna, tutaj masz ciekawy wywiad z Roberts'em. Co jak co - ekonomia to jego żywioł:
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/774625,kult-wolnego-rynku-to-patologia-neoliberalizm-prowadzi-do-samozniszczenia.html

Dobrej nocy :)
4335
7 kwietnia 2014r. o 9:04
Milton Fridmen jest ojcem neoliberalizmu, dostał za to nagrodę Dynamiczną, nie czepiajmy się Roberdsa. Kult wolnego rynku , to patologia , podobnie z resztą, jak inne kulty. Przypomnę opinię Internauty Janusza, komentującego komentarz Gwiazdowskiego , odnośnie Doktryny Szoku , Naomi Klein :

"
Psychologia dobrze zna mechanizm wyparcia, dlatego łatwo zrozumieć reakcję Gospodarza na szok ;) , kiedy po lekturze Naomi Klein zrozumiał, choć jeszcze się z tym nie pogodził, że Adam Smith został brutalnie zgwałcony, wolny rynek to fikcja, ekonomia to przeszłość, a kapitalizm a la USA to zwykły, pasożytniczy „korporacjonizm”, finansowany z pieniędzy podatników (nie tylko amerykańskich), o tragicznych następstwach dlaświata – w końcu człowiek w coś wierzy, ma ideały, a tu nagle okazuje się, że jego świat nie istnieje. Można się podłamać i w szoku odsądzać od czci i wiary Autorkę, która włożyła sporo pracy, aby rzetelnie, jak zwykle, udokumentować swoją książkę (na 46 stornach przypisów drobnym drukiem). Aktualną sytuację zwolenników Miltona Friedmana, ale i całych społeczeństw dobrze określa stary, dość gruby dowcip: ścigają się plemniki do jajeczka, nagle jeden staje i krzyczy – panowie! zostaliśmy oszukani! jesteśmy w pupie!!!

I taka jest prawda , a tutaj jest źródełko :

http://gwiazdowski.blogbank.pl/2008/11/10/doktryna-szoku-neoliberalowie-i-prostytutki/

Dobranoc :)

Dopisane 07.04.2014r. o godz. 09:04:

Przeleciałem jeszcze raz przez wywiad z Robertsem i zwracam uwagę na ten fragment :
"
Rynek medialny to również rynek. I jego nie ominęły wielkie procesy konsolidacji kapitału z ostatnich dwóch dekad. Mieliśmy kiedyś w Ameryce tysiące niezależnych od siebie tytułów. Wzajemnie się uzupełniających i niezależnych. I to był prawdziwy pluralizm. Dziś całe amerykańskie media są skoncentrowane w mniej więcej pięciu kluczowych megakoncernach. Wiem, co mówię, bo współpracowałem kiedyś blisko z „Wall Street Journal”. Dziś ten szacowny tytuł należy do... megakoncernu Ruperta Murdocha. Tymi tytułami nie rządzą już dziennikarze, tylko specjaliści od marketingu i reklamy. Zniknął też słynny mur oddzielający pion biznesowy od merytorycznego. Rząd zaś zabezpiecza się przed nadmierną krytyką ze strony tych tytułów, kontrolując system licencji na nadawanie. Jeśli pan nie wierzy, mogę dać przykład.

"

Jakiś czas temu , w tym temacie mówiłem Wam o tym.

Miłego dnia :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~mir.qo niezalogowany
7 kwietnia 2014r. o 9:18
tenisista o polsce

4335
7 kwietnia 2014r. o 9:32
" Jesteśmy krajem, w którym nie ma perspektyw dla nikogo, w sporcie, biznesie ani w życiu prywatnym. Studenci idą na studia tylko po to, żeby wyjechać z tego kraju, trenujemy po jakichś szopach - mówił wściekły na dziennikarzy Jerzy Janowicz "

Święte słowa , niestety . Ale jest kilka wyjątków. Urzędnicy i politycy, można też zostać duchownym :D

Miłego :)

~ niezalogowany
7 kwietnia 2014r. o 9:55
John Svinton, szkocko-amerykański dziennikarz 'The New York

Times'', w czasie jednego z bankietów, kiedy zaproponowano wzniesienie toastu za niezależną prasę, nie wytrzymał i wygarnął zebranym: „Każdy z obecnych tutaj wie, że niezależna prasa nie istnieje. Wy to wiecie i ja to wiem: żaden z was nie ośmieliłby się ogłosić na łamach gazety własnych opinii; a gdyby nawet się ośmielił, zdajecie sobie sprawę z tego, że nie zostałyby one nigdy wydrukowane. Dostaję ileś dolarów tygodniowo za to, żebym powstrzymywał się od wyrażania własnych poglądów i opinii w gazecie, w której pracuję. Wielu tu obecnych otrzymuje podobną zapłatę na identycznych zasadach. Gdyby ktoś z was był na tyle szalony, by uczciwie opisać sprawy, znalazłby się natychmiast na bruku. Gdybym dopuścił, by moje prawdziwe opinie zostały opublikowane w którymkolwiek numerze gazety, straciłbym pracę w niecałe 24 godziny. Praca dziennikarza polega na niszczeniu prawdy, łganiu na potęgę, deprawowaniu, zohydzaniu, czołganiu się u stóp mamony, sprzedawaniu siebie, sprzedawaniu swojego kraju i swojego narodu w zamian za chleb swój powszedni, czy też – co się sprowadza do tego samego – za swoją pensję. Wiecie to wy i wiem to ja. Cóż to więc za szaleństwo wznosić toast za niezależną prasę! My, dziennikarze, jesteśmy wasalami, instrumentami w rękach bogaczy, którzy potajemnie spiskują i kierują wszystkim zza kulis! My jesteśmy ich marionetkami! To oni pociągają za sznurki, a my tańczymy! Nasz czas, nasz potencjał i nasze talenty są w rękach tych ludzi. Jesteśmy intelektualnymi prostytutkami!”.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA BAU zaprasza