~Do Pan Altera napisał(a): Gdyby Pana żona miała urodzić potomka bez mózgu i miał by Pan tego absolutną pewność , co by Pan zrobił ?
Ja wiem że teoretycznie i na dodatek anonimowo można być moralistą .Jednak w zderzeniu z rzeczywistością nabiera się pokory do oceny sytuacji.
Zatem słowa Falco mają głęboki sens.
Możesz śmiało pisać alter (bez Pan). :)
Otóż wiem, że życie pisze różne scenariusze, wobec których szybko nabieramy pokory. Jednak twój przykład jest tylko przykładem. Też piszesz anonimowo. Jeżeli twój przykład miał miejsce w realu, to ci współczuję, i wcale nie potępiam. Takie sprawy ocenia się indywidualnie. Natomiast jest bardzo wiele przykładów, które mówią, że badania błędnie oceniają płód, a rodzi się zdrowy człowiek.
Właściwie twoje pytanie nie dotyczyło "klauzuli sumienia"! Otóż lekarz ma prawo odmówić zabijania poczętych dzieci ze względu na sumienie. Tyle! I aż tyle. :)
Dopisane 10.06.2014r. o godz. 11:20:
Pannazdzieckiem napisał(a): Poproszę więc, o komentarz słów Posła na Sejm , pana Kuźmiuka :
http://kuzmiuk.blog.onet.pl/2014/06/08/glownie-niemieckie-firmy-zarabiaja-na-naszych-przetargach-publicznych/
Ufam , że będzie się Panu chciało przeczytać , zanim Waść skomentujesz. Pytanie brzmi: kto tu jest płatnikiem netto ?
Najpierw piszesz, że nałykałem się propagandy, a potem chcesz poznać moje zdanie? A jeszcze, kiedy indziej wspominasz, że to ja napisałem że nie należy być bezkrytycznym wobec wszystkich mediów. Bądź konsekwentny. Poukładaj sobie wreszcie w głowie wszystko w sposób przemyślany. Bo masz taki bałaganik myślowy, że sobie z tym co widać nie radzisz. Potem z twoich komentarzy powstają myślowe "potworki".
Największym płatnikiem netto oczywiście jest Polska. Tylko, że nie rozumiesz prostych mechanizmów przetargowych, oraz polityki inwestycyjnych. Nie mam ani czasu, ani zamiaru ci tego tłumaczyć.
Krótko?! Kuźmiuk ma rację. Ale inwestycje potrzebujące nowych technologii, wymagają inwestora z zagranicy, który taką technologię posiadają. Podwykonawcy wówczas zazwyczaj są z Polski. Nie mam zamiaru bronić wszystkich inwestycji zagranicznych, bo prawdopodobnie są wśród nich takie, które nigdy się nie obronią, ale wtedy trzeba je oceniać indywidualnie.
Co się stało, że traktujesz opinie Kuźmiuka poważnie? i PIS?! Raz wieszasz na nich psy, a potem nagle opierasz się na ich blogach? :)
Dopisane 10.06.2014r. o godz. 11:36:
"Polski pomysł unii energetycznej to "czarny sen Putina"
"można mówić o polsko-francuskim projekcie unii energetycznej (pomysł zyskał poparcie Francji), co pokazuje, że ambitny plan - włącznie z koncepcją wspólnych zakupów energii - "staje się powoli, krok po kroku, zadaniem dla całej Europy i (zadaniem) akceptowanym przez Europę"."
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/gazeta-wyborcza-polski-pomysl-unii-energetycznej-to-czarny-sen-putina/v83p2