Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Nowe mieszkania w Bolesławcu
BolecFORUM Nowy temat

Mandat z fotoradaru

4106
#igrek nieaktywny
16 października 2012r. o 22:44
~cejrowski napisał(a): wyslij im takie cos....
zobaczymy co odpiszą....

"Szanowny Panie Komendancie,

(...)

Poproszę o przesłanie dokumentu uprawniającego Komendę Policji w Pacanowie
(...)

Z poważaniem......

Nic Ci to nie da :] nawet jak napiszesz i 5 razy tyle. Po pierwsze to Inspekcja Transportu Drogowego obsługuje fotoradary a nie Policja (taki mały szczegół) a po drugie nikt nie musi wysyłać Ci zdjęcia i to w żądanej przez Ciebie rozdzielczości (może FullHD :D ). Zdjęcie jest materiałem poglądowym dla Sądu w przypadku gdy nie zgodzisz się z tym co otrzymałeś - a masz do tego prawo. Co do wszelkich przepisów, na podstawie których to wszystko działa możesz sobie odnaleźć choćby w internecie, na pewno nikt nie będzie się "spuszczał" nad Twoim pisemkiem z żądaniami.

Dopisane 16.10.2012r. o godz. 22:43:

Gnat napisał(a): WItam

A ja mam inne pytanie. Dostałem fotkę w Austrii i co dalej będzie ? Nie zostałem zatrzymany, szybko uciekłem do Słowenii ale czy fotka przyjdzie do właściciela pojazdu ? Jak to wygląda za granicą ?

Też mi pstryknęło w Austrii 2 lata temu :/ Będziesz miał pecha jak Cię zatrzymają podczas podróży ale tylko u nich. Zdarzały się podobno przypadki, że sprawy trafiały do polskich Sądów ale są to bardzo sporadyczne przypadki. Musisz uważać przez 3 latka. Taka jest ważność wykroczenia w Austrii. Po tym czasie ulega przedawnieniu.

Dopisane 16.10.2012r. o godz. 22:44:

~ napisał(a): wszystkie fotoradary od zjazdu na autostrade kolo koguta az do zgorzelca sa zaladowane ;)

dokładnie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
1401
#Iwona nieaktywny
17 października 2012r. o 9:08
~ napisał(a): wszystkie fotoradary od zjazdu na autostrade kolo koguta az do zgorzelca sa zaladowane ;)

dlaczego?? to chyba nie zgodne z prawem...
2497
#toudi140 nieaktywny
17 października 2012r. o 9:33
Iwona napisał(a):

wilczy las nie działa

niech to piorun trzaśnie ...
3145
#hemi nieaktywny
17 października 2012r. o 11:23
~ja ;) napisał(a): witam dostal ktos moze w tym roku mandat z fotoradaru? moje pytanie dotyczy zdjecia, czy bylo ono dolaczone ??

tak dołaczają,z tego co wiem to mogą ale nie muszą;)
Ja dostałem od "fotoprzenośki" straży miejskiej:(

Szkoda naszej Europy-była taka piekna,teraz czeka nas MuslimEuropa :(
8510
#WrednaTylda nieaktywny
17 października 2012r. o 14:53
A ja sobie grzecznie czekam na mandacik z radarku w Kruszynie , którego nie zapłace :) Dlaczego ? A dlatego zze od 15 miesięcy w Polsce nie jest uregulowany przepis odnośnie mandatów z fotoradarów. Rzeczniczka Praw Obywatelskich wypowiadała sie ostatnio ( w Angorze był też artykuł ) że nawet jeżeli sprawa dojdzie do sądu to i tak wygra kierowca z braku przepisów.
3688
#Pynchoon nieaktywny
17 października 2012r. o 16:35
WrednaTylda napisał(a): A ja sobie grzecznie czekam na mandacik z radarku w Kruszynie , którego nie zapłace :) Dlaczego ? A dlatego zze od 15 miesięcy w Polsce nie jest uregulowany przepis odnośnie mandatów z fotoradarów. Rzeczniczka Praw Obywatelskich wypowiadała sie ostatnio ( w Angorze był też artykuł ) że nawet jeżeli sprawa dojdzie do sądu to i tak wygra kierowca z braku przepisów.

Rozporządzenie, o którym mówisz, dotyczy przechowywania przez ITD danych z fotoradarów. Czyli dla samego faktu, że fotoradar zarejestrował wykroczenie jest ono całkowicie obojętne i mandat można nałożyć. Ty co najwyżej możesz się skarżyć, że państwo nadmiernie i bez ustawowego upoważnienia ingeruje w Twoją prywatność :-)

Oczywiście na końcu i tak zawsze decyduje sąd. Jednak na jego łaskę raczej nie można liczyć. Zauważ, że aby nieoznakowany radiowóz nagrał czyjeś przekroczenie prędkości policja musi także jechać niezgodnie z przepisami (tak jak Ty przekroczyć prędkość, ponieważ najczęściej rejestrator jest podpięty do prędkościomierza, nota bene w samochodzie bez legalizacji). Czyli masz w 100% dowód zdobyty z oczywistym (przecież jest nagranie z samego radiowozu) naruszeniem prawa. I taki bezprawnie zdobyty dowód jest dowodem w sądzie na podstawie którego Cię skażą :-(
3145
#hemi nieaktywny
17 października 2012r. o 16:52
Iwona napisał(a):

a dlaczego tak myslisz?
safotoradary,stoją zgodnie z prawem to mogą z nimi zrobić wszystko!
Nawet jeśli fotoradary (np.10 sztuk) by staly na prostej ustawione co 300m ,bo ktoś je tak ustawi (załóżmy taką irracjonalna sytuację ,bo w Polsce takiej sytuacji raczej nie doczekamy,aczkolwiek patrząc na dach naszego stadionu za 2mld w PL wszystko jest mozliwe) i ty bys poleciał ze 150km/h po prostej i ty bys przeleciała prostą ze 150km/h a miesiąc później dostała 10 fotek i 10pkt oraz 500złza każda to..jest to zgodne z prawem..

Ostatni tydzień bujałem sie po okolicach Tomaszowa Maz,i tam był taki odcinek przez kilka wiosek,że jak nie fotoradar to pan z suszarką ;)

Szkoda naszej Europy-była taka piekna,teraz czeka nas MuslimEuropa :(
3688
#Pynchoon nieaktywny
17 października 2012r. o 17:22
hemi napisał(a): jeśli fotoradary (np.10 sztuk) by staly na prostej ustawione co 300m ,bo ktoś je tak ustawi (...) i ty bys poleciał ze 150km/h po prostej i ty bys przeleciała prostą ze 150km/h a miesiąc później dostała 10 fotek i 10pkt oraz 500złza każda to..jest to zgodne z prawem..

W takim przypadku masz tylko jeden czyn, zatem popełniasz jedno wykroczenie i otrzymasz tylko jeden mandat.

Inaczej gdyby jeden fotoradar zrobił zdjęcie gdzie masz przekroczenie prędkości, niezapięte pasy i rozmowę przez telefon. Ale i tak wpływa to na wymiar kary (niestety nie na punkty).
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza