Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA BAU zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Halloween 2012

1
emem
1 listopada 2012r. o 19:27
~zacofany moher napisał(a):
emem napisał(a): wszystkich swietych to tez wyjatkowo komercyjne swieto - zobaczcie jaki biznes przy cmentarzach..

Tak samo mógłbyś stwierdzić, że "komercyjnym świętem" jest rozpoczęcie roku szkolnego, bo robi się dobre interesy na zeszytach.
Zarzut nie polega na tym, że odpowiada się na rzeczywiste potrzeby klienta. Zarzut stanowi sztuczne kreowanie popytu. Tak jest w przypadku Haloween - promuje sie "święto", by zarobić.

Zeszytow nie kupujesz na jeden dzien tylko na caly rok szkolny. To nieco inna bajka, choc fakt, ze jest to teraz tez mocno komercyjne, bo polowa tych rzeczy nie bylaby potrzebna, gdyby rozpowszechniona byla technologia - tablety i e-booki. Wtedy kazde dziecko mialoby tablet i nic wiecej (dlugopisow, ksiazek) by nie trzeba bylo kupowac. To akurat - mam nadzieje - przed nami.

Co do Halloween to jest to tak samo komercyjne swieto jak wszystkich swietych (czy swieto zmarlych). Nekro biznes kwitnie dzisiaj przed kazdym cmentarzem. I nie jest to wcale odpowiedz na zapotrzeboanie klientow, bo nikt nie potrzebuje grajacych czy pieciolitrowych zniczy. Na pewno nie w takich ilosciach. Ale jesli ktos ma ochote i czuje taka potrzebe to moze sobie kupowac do woli. I tak samo jest z Halloween, jezeli ja mam ochote sobie postraszyc, poprzebierac i pobawic to powinienem moc to robic bez koniecznosci wysluchiwania zali biskupow.

Bolec.Info - portal i gazeta nr 1 w powiecie bolesławieckim
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
1 listopada 2012r. o 19:34
zacofany moher a waletynki obchodzisz?? tak samo komercyjne święto . A celtyckie halloween i słowiańskie dziady możne różne są ale maja takie same przesłanie
~ niezalogowany
1 listopada 2012r. o 19:39
To przeszczepione z USA święto jakoś mnie nie kręci. Nie żebym był jego jakimś zagorzałym przeciwnikiem bo co kto woli, ale dla mnie osobiście jest to małpowanie nudnego czegoś.
1
emem
1 listopada 2012r. o 20:17
~ napisał(a): To przeszczepione z USA święto jakoś mnie nie kręci. Nie żebym był jego jakimś zagorzałym przeciwnikiem bo co kto woli, ale dla mnie osobiście jest to małpowanie nudnego czegoś.

Chyba przeszczepione z Irlandii, gdzie obecnie mieszkaja tysiace Polakow :)
Ale nie musi Cie krecic. Tak jak Dzien Wszystkich Swietych moze dla Ciebie byc mniej nudny.

Bolec.Info - portal i gazeta nr 1 w powiecie bolesławieckim
~groszem niezalogowany
1 listopada 2012r. o 20:22
nie wiem czego tu nie którzy nie rozumieją mamy swoje święto i je według naszych obyczajów świętujemy a halloween traktujemy jako zabawę jak andrzejki czy ostatki
~ niezalogowany
1 listopada 2012r. o 20:35
~groszem napisał(a): nie wiem czego tu nie którzy nie rozumieją.....halloween traktujemy jako zabawę jak andrzejki czy ostatki

Czy Ty nie rozumiesz , że termin takiej zabawy czyli w przeddzień Dnia Wszystkich Świętych jest kontrowersyjny, przynajmniej w naszym kraju??
~groszem niezalogowany
1 listopada 2012r. o 20:40
bo większość polaków jest zaściankowa i gorszy się z byle powodu
3145
#hemi nieaktywny
1 listopada 2012r. o 20:41
A w czym widzicie problem?
Halloween jest przed dniem Wszystkich Swiętych i jakoś nie widzę problemu w tym aby ktoś wyskrobał sobie fajną dynię i zabawił się wcześniej ,a następnie poszedł na cmentarz i prawdziwie i szczerze powspominał osoby,które odeszły!

Co do komerchy 1.11 to widać po zniczach itp,że wyżej,dalej,mocniej i niektórzy swą pamięc o bliskich pokazują tylko raz do roku wywalając cały grób mega zniczami itp.
A resztę roku mają w dupie przejść się na cmentarz..

Rozmowy nad grobem:o bliskim? nie!
To takie jakby miejsce spotkań:co w pracy,jak sprawuje sie nowe auto itp?Zaduma? nie.
Kupić (jak najwięcej ) ,porządnie się ubrać (bo to cmentarny modowy wybieg-trzeba wyglądać),pogadać ze znajomymi/rodziną,a zmarli? no cóż jakoś sie o nich nie gada..

Moim zdaniem Halloween nie koliduje w żaden sposób z tym,aby prawdziwie przeżyć 1.11!!

Dzis na cmentarzu byłem 2 razy,pierw w deszczu,aby pozapalac znicze,porozstawiać kwiaty,a za drugim razem na spacer z rodzinką i powspominanie bliskich co odeszli.

Hitem (negatywnym) była dla mnie usłyszana rozmowa przez telefon pewnego pana z kimś tam,stał na alejce ,rozglądał się i..cyt:"powiedz mi jeszcze raz dokładnie,gdzie ten krec bany grób,bo qurwa nie będę łaził z tymi kwiatkami do rana"
Ot zaduma...

A co do halloween to są fajne pomysły,nie tylko zwykły groźny ryj:):)

Tutaj coś dla motomaniaków idealnie odwzorowane Subaru Impreza oraz check engine:)[img=1351798871_4x7zjef.jpg]

Dopisane 01.11.2012r. o godz. 20:41:

[img=1351798892_xk5hp77.jpg]

Zastosowana autokorekta

Szkoda naszej Europy-była taka piekna,teraz czeka nas MuslimEuropa :(
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.