Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA BAU zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Wyklęta ulica?
2951
#Anonim2951 nieaktywny
30 listopada 2012r. o 9:52
fobiak napisał(a): nie komentuje bo moje posty i tak zaraz tutaj znikna

Naucz się prezentować swoje poglądy bez personalnego obrażania innych użytkowników portalu Bolec.Info.
Tylko tyle.
Pozdrawiam

87.99.54.*** napisał(a): Polecam przeczytać przed publikowaniem kolejnych rewelacji ...

Przeczytałem i pewnie mam być dumny ?
"BO POLACY ZABIJALI POLAKÓW" !

Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~r niezalogowany
30 listopada 2012r. o 9:56

~jolka napisał(a): (...) Kto ich wyklął? Sami sobie zgotowali taki los.

~ napisał(a): Z kim walczyli ci "bohaterowie"? Strzelali i zabijali młodych chłopców służących w wojsku...

Jak zawsze poraża wiedza historyczna pseudospołeczeństwa. Każdy inteligenty, normalny człowiek domyśli się, że żołnierze wyklęci nie byli rycerzami i na białych koniach nie jeździli... Walczyli z systemem a kogo system komunistyczny przeciw nim wystawiał to już broszka komunistów. Najlepiej było sie poddac oprawcom z UB i po torturach na sprawiedliwe wyroki czekać (czyt. kary śmierci). Ale nie, nasi "znafcy" wiedzą lepiej. Przydałoby sie was przenieś w tamte czasy gdy "złe pochodzenie" społeczne i walka z nazistami po niekomunistycznej stronie powodowała po 44 roku dla wielu rodzin kolejny dramat, gdy zabijali ich rodacy. Ale to widac to byli tacy rodacy jak ci co maja teraz jakieś zarzuty... Czasy sie zmieniają... A widać, że ludzie nie...
~r niezalogowany
30 listopada 2012r. o 10:03
@Hegemon - widzisz przeczytałeś ale dalej nie kumasz. W podanym linku żołnierz przytacza jedną z wielu historii gdy "państwo" poprosiło o ujawnienie się były żołnierzy AK - niby nic nie mieli im zrobić - ale jakoś zaraz ich zamykali i albo wsadzali do więzienia albo na stryczek. Wiec co byś ty zrobił będąc na miejscu takiego tego człowieka? poszedł na stryczek czy sie bronił?
2951
#Anonim2951 nieaktywny
30 listopada 2012r. o 10:17
83.5.144.*** napisał(a): @Hegemon - widzisz przeczytałeś ale dalej nie kumasz. ... Wiec co byś ty zrobił będąc na miejscu takiego tego człowieka? poszedł na stryczek czy sie bronił?

Nie wiem, jak ja bym postąpił, a Ty wiesz ?.
Ale wiem jak postąpili np. Mahatma Gandhi czy Nelson Mandela.
Ich nazwiska zna cały świat, a Przeciszewskiego kto ?
Co osiągnęli ww. , a co Przeciszewski ?
Ilu własnych rodaków zabił Gandhi czy Mandela, a ilu Przeciszewski ?

Odpowiedz sobie na te pytania, a potem pisz o "kumaniu".
~Jak? niezalogowany
30 listopada 2012r. o 10:24
Lata komunizmu zrobiły wodę z mózgu wielu ludziom.
Widać to nawet po 60-ciu latach od tych wydarzeń.
Proponuję poczytać historię życia konkretnych bohaterów nazwanych wyklętymi żołnierzami. Ci (często bezimienni) walczyli o suwerenność narodu. Oni pamiętali Polskę pod zaborami, oni widzieli ogrom zbrodni bolszewickiej.
Jak można mieć wątpliwości dotyczące upamiętnienia ich. Warto dać taką nazwę, choćby tylko po to by młody człowiek zainteresował się co ci ludzie zrobili dla Polski.
A Wy co robicie/zrobiliście?
~kariera niezalogowany
30 listopada 2012r. o 10:26
Witam Miasto Boleslawiec :)
Czy ulice Miasta nie moga nosic wiosennych nazw kwiatow, drzew, czy kamieni...np: Ulica Agatowa, Kaktusa, Diamentowa, Hiacynta,
Platyn,Surmia..itd:)Pozdrawiam
2161
#fobiak nieaktywny
30 listopada 2012r. o 10:32
Hegemon napisał(a):
fobiak napisał(a): nie komentuje bo moje posty i tak zaraz tutaj znikna

Naucz się prezentować swoje poglądy bez personalnego obrażania innych użytkowników portalu Bolec.Info.
Tylko tyle.
Pozdrawiam

wywalilies 2 ostatnie strony komentarzy z pokrewnego tematu, jesli ja obrazalem kogos, mogles wywalic tylko moje.
~ niezalogowany
30 listopada 2012r. o 10:37
Hegemon napisał(a):
Nie wiem, jak ja bym postąpił, a Ty wiesz ?.
Ale wiem jak postąpili np. Mahatma Gandhi czy Nelson Mandela.
Ich nazwiska zna cały świat...
Odpowiedz sobie na te pytania, a potem pisz o "kumaniu".

Akurat te porównanie jest nie na miejscu bo u nas taki Mahatma Gandhi zostałby zabity i nie miałby szansy protestować w tamtych czasach.

A co ja bym zrobił? A ja bym sie bronił - na pewno potulnie do więzienia nie poszedłbym za to, że walczyłem z nazistami - nikt zdrowy psychicznie by nie poszedł. A nazwisk ofiar UB nikt nie zna bo 60 lat historie pisano w deseń komuny i nie był to popularny temat. Zreszta do dziś większość osób nie zna dokładnie historii lub w ogóle nie ma pojęcia co sie wtedy działo - co zresztą widać w niektórych wypowiedziach. CI którzy interesują sie historia - nie tylko z internetu - dowiedzą sie więcej. W internecie każdy może napisać co mu sie żywnie podoba. Wydawnictwa naukowe (czyt. wydawane na uczelniach lub instytutach historycznych) oparte są na badaniach. Polecam zapoznanie się z kilkoma pozycjami. Może to otworzy trochę Ci oczy.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!