Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Wyklęta ulica?
~PINOCHET niezalogowany
30 listopada 2012r. o 13:18
~Antek napisał(a): Świeta racja Pynchoo. Ale lepiej może oceniać ludzi z tamtych lat siedząc w ciepełku przed kompem z herbatka lub kawką w reku a nie jak oni głodni na mrozie lub w ziemiankach w lesie...
Z takiej właśnie pozycji ocenił ich niejaki Hetel
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2161
#fobiak nieaktywny
30 listopada 2012r. o 15:37
Pynchoon napisał(a):
Hegemon napisał(a):

Popatrz choćby na to co zrobiono z gen. Fieldorfem, za to że się zgłosił, ujawnił, miał sfingowany proces i karę śmierci, którą wykonano. Poza tym zrobiono wszystko aby pamięć o nim wymazać. Dlatego mówimy o żołnierzach wyklętych.

A walka wielu osób po wojnie była niestety tragicznym następstwem sytuacji. Ujawnienie się często oznaczało tortury, więzienie lub śmierć.

abys na przyszlosc w swojej argumentacji nie chwytal sie brzytwy zapoznaj sie z nilem
http://www.konserwatyzm.pl/artykul/4176/nil-ofiara-wykletych
~Hetl niezalogowany
30 listopada 2012r. o 16:23
Żałosny jet ten Hetel.
3688
#Pynchoon nieaktywny
30 listopada 2012r. o 16:43
fobiak napisał(a):
abys na przyszlosc w swojej argumentacji nie chwytal sie brzytwy zapoznaj sie z nilem
http://www.konserwatyzm.pl/artykul/4176/nil-ofiara-wykletych

Zapoznałem się z materiałami dotyczącymi generała, polecam Wikipedię jest tam cała masa materiałów na ten temat wraz z odnośnikami.

Należy pamiętać, iż kategoria żołnierze wyklęci, to nie członkowie konkretnej organizacji: a bardziej "określenie żołnierzy podziemia niepodległościowego i antykomunistycznego, stawiających opór próbie sowietyzacji Polski i podporządkowania jej ZSRR w latach 40" (podane za Wikipedią)

Generał Fieldorf był między innymi odpowiedzialny za "stworzenie i kierowania głęboko zakonspirowaną organizacją „Niepodległość” o kryptonimie NIE, kadrowego odłamu Armii Krajowej przygotowanego do działań w warunkach sowieckiej okupacji." (podane za Wikipedią)

Oczywiście jak pisałem powyżej, "żołnierze wyklęci" to nie członkowie jednej konkretnej organizacji i masz prawo stwierdzić, że wg. Ciebie i źródeł, na które się powołujesz, gen. Fieldorf nie może być zaliczany do tej kategorii, co nie oznacza jednak, że ja chwytam brzytwy. Są bowiem źródła, które gen. Fieldorfa uznają za Po prostu na ten temat różnimy się zdaniem.

A już na marginesie, poczytałem sobie o autorze artykułu, na który się powołujesz - Konrad Rękas, nieukończone studia, działacz Samoobrony, prawomocnie skazany za fałszowanie dokumentów. Przynajmniej dla mnie nie jest to zatem autorytet w kwestiach historycznych.
2900
#falco nieaktywny
30 listopada 2012r. o 17:30
wiem że temat zboczył w strony bardziej historyczne ale ja ot tak sobie napiszę :)
nie ma dla mnie mniej lub więcej wyklętych ulic bo ja każdą z nich w Bolcu przeklinam za to że za każdym razem nie wiem czy nie napotkam kolejnej ,,smoczej jamy,, w nawierzchni...
władzunia zajmuje się pierdołami a mnie to ,,wisi,,czy będę jechał po Popiełuszki czy Jemiołuszki ważne bym koła nie urwał... :>

"bierz życie z każdym oddechem..."
~ niezalogowany
30 listopada 2012r. o 17:37
falco napisał(a): ,,wisi,,czy będę jechał po Popiełuszki czy Jemiołuszki ważne bym koła nie urwał... :>

A jakby ulice nie miały nazwy to jakbyś opisał swoje jeżdżenie? :P
2161
#fobiak nieaktywny
30 listopada 2012r. o 17:39
Pynchoon napisał(a):
fobiak napisał(a):

Oczywiście jak pisałem powyżej, "żołnierze wyklęci" to nie członkowie jednej konkretnej organizacji i masz prawo stwierdzić, że wg. Ciebie i źródeł, na które się powołujesz, gen. Fieldorf nie może być zaliczany do tej kategorii, co nie oznacza jednak, że ja chwytam brzytwy. Są bowiem źródła, które gen. Fieldorfa uznają za Po prostu na ten temat różnimy się zdaniem.

jesli nie jestes w stanie zdefiniowac zolnierzy wykletych to nie powinienes o nich dyskutowac, wikipedia uproscila sobie sprawe, dlatego nie wypada sie na nia powolywac. ja z niej skorzystalem w poprzednim temacie ale tylko po to aby pokazac, ze gubia sie tam w faktach i ich informacje nie maja zadnej wartosci.
proponuje tobie abys sie sam zajal analiza oddzialow powojennych, zwrocil szczegolna uwage na to kim byly ofiary, czym sie oddzialy zajmowaly, czy walczyly przeciwko komunizmowi czy tez likwidowali swoich sasiadow. po takiej analizie bedziesz w stanie wymienic, ktory oddzial zalicza sie do zolnierzy wykletych.
dyskutowalismy tu na ten temat chyba w kwietniu, najwieksi "bohaterzy" strzelali rowniez do dzieci i kobiet ciezarnych.
2900
#falco nieaktywny
30 listopada 2012r. o 17:43
~ napisał(a):
falco napisał(a): ,,wisi,,czy będę jechał po Popiełuszki czy Jemiołuszki ważne bym koła nie urwał... :>

A jakby ulice nie miały nazwy to jakbyś opisał swoje jeżdżenie? :P

może idąc za modą na ,,shopy,, i ,,city,,
jechałbym ,,5 Avenue,, :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza