Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Dofinansują in vitro w Bolesławcu?
~MOJE KONTO TEŻ NIE DZIAŁA ! niezalogowany
20 grudnia 2012r. o 11:02
skorn napisał(a):
naturalnie!

i 'becikowe' też do likwidacji

skorn napisał(a): Moralnych obiekcji nie mam żadnych, jedynie finansowe.

Rozumiem że masz także obiekcje co do finansowania KK z publicznych pieniędzy i jesteś za likwidacją tzw. "funduszu kościelnego" z przyczyn, rzecz jasna, finansowych...
Oddanie darmo publicznego budynku wartego kilkanaście milionów na cele indoktrynacji religijnej pewnie rozpaliło Cię do białości...
Żeby nie drażnić Twojego poczucia niesprawiedliwości społecznej nie wspomnę już nawet o działaniach tzw "kościelnej komisji majątkowej"...

~Liberty napisał(a): In vitro finasowane z pieniędzy katolików to chyba jakiś sen pijanego socjalisty.
(...)
To nie sprawiedliwość i dla tysięcy zdrowo myślących ludzi wręcz lewackie okrucieństwo, aby wbrew ich woli finansować z ich pieniędzy coś tak sprzecznego z ich systemem chrześcijańskich wartości.

A czyim "pijanym snem" można nazwać finansowanie np. nauki religii w publicznych szkołach (również) z pieniędzy podatników o innym światopoglądzie który omijając swoje "chrześcijańskie wartości" nazwiesz pewnie lewackim?
Kiedy czytam Twoje wypowiedzi to widzę że jesteś człowiekiem wszechstronnym i pewnie zdajesz sobie sprawę ile kosztuje rocznie utrzymanie dwóch katechetów (w tym księdza który ewangelizuje z obowiązku i z przekonania-nie dla pieniędzy!) np. w szkole na Dolnych Młynach, podczas gdy nie ma kasy na papier toaletowy czy środki czystości?

Zaskakuje mnie jedna rzecz. Najzagorzalszymi przeciwnikami In-vitro są osoby które mają dzieci (czasem nawet kilkoro), osoby w wieku, nazwijmy to, dojrzałym które doczekały nawet wnuków oraz teoretycznie samotni mężczyźni-dostojnicy (i niedostojnicy) Kościoła Katolickiego... Czyli ci których sprawa nie dotyczy... Podobnie jak nie dotyczy ich aborcja i ostatnio bardzo ścigane przez np. niejakiego Terlikowskiego (dla niezorientowanych dodam że jest to "pseudoprawicowy dziennikarz" m.innymi portalu "Fronda") badania prenatalne...
A paradoksalnie wszystko to robią dla dobra ludzi rzeczywiście zainteresowanych i dotkniętych tym ogromnym nieszczęściem jakim jest brak dzieci w rodzinie... Pamiętajmy CHCĄCEMU NIE DZIEJE SIĘ KRZYWDA! Jedynie Kolega Skorn nie ukrywa że jego poglądy mają podłoże finansowe i ja Mu wierzę...

Pamiętajmy jednak że nie można być czyimś sumieniem, każdy ma własne!
Gdyby moją rodzinę dotknęło takie nieszczęście podjęlibyśmy wszelkie próby posiadania własnych dzieci łącznie z in-vitro. Pamiętajmy że naturalnym odruchem KAŻDEJ ŻYWEJ ISTOTY jest potrzeba przekazania i powielenia własnych genów! Gdyby to się nie powiodło dopiero wtedy niewątpliwie podjęlibyśmy się adopcji.

Pozdrawiam

Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~MOJE KONTO TEŻ NIE DZIAŁA ! niezalogowany
20 grudnia 2012r. o 11:06
Acha mam dwoje dzieci a trzecie niebawem przyjdzie na świat. Na badaniach prenatalnych byliśmy.
3688
#Pynchoon nieaktywny
20 grudnia 2012r. o 13:02
~MOJE KONTO TEŻ NIE DZIAŁA ! napisał(a): Pamiętajmy CHCĄCEMU NIE DZIEJE SIĘ KRZYWDA! Jedynie Kolega Skorn nie ukrywa że jego poglądy mają podłoże finansowe i ja Mu wierzę...

Pamiętajmy jednak że nie można być czyimś sumieniem, każdy ma własne!
Gdyby moją rodzinę dotknęło takie nieszczęście podjęlibyśmy wszelkie próby posiadania własnych dzieci łącznie z in-vitro. Pamiętajmy że naturalnym odruchem KAŻDEJ ŻYWEJ ISTOTY jest potrzeba przekazania i powielenia własnych genów! Gdyby to się nie powiodło dopiero wtedy niewątpliwie podjęlibyśmy się adopcji.

Cała dyskusja dotyczy wyłącznie kwestii finansowania in vitro, a nie jego legalności. Procedury tego rodzaju są w Polsce dopuszczalne, zaś dyskusja toczy się w kwestii finansować, czy też nie.

Pamiętaj, że jeśli mówimy o finansowaniu z budżetu NFZ, który nie jest z gumy, jeśli coś z niego dodatkowo sfinansujemy, na inne leczenie pieniądze zostaną obcięte. Chyba że proponujesz, aby podnieść składkę na ubezpieczenie zdrowotne, ponieważ taki jest system finansowania NFZ?

I masz rację, decyzję o skorzystaniu z procedury in vitro każdy powinien podjąć w swoim sumieniu, sam również zdecyduje, czy chce za nią zapłacić. Ale już odnośnie tego czy NFZ powinien sfinansować procedurę, czy nie, decyzję podejmują wszyscy, również Ci, którzy dzieci mają lub ze względu na biologię, czy poglądy mieć nie będą. A właściwie nasi przedstawiciele w Sejmie (lub samorządzie), których możemy zawsze rozliczyć z działań w trakcie wyborów. Na tym polega demokracja.
~ niezalogowany
20 grudnia 2012r. o 13:36
Pynchoon napisał(a):
~ napisał(a):
Coś ty się tej aborcji uczepił? Zechce Zofia to do Hansa pojedzie:D Nie moja w tym, rzecz żeby jej zakazywać czy nakazywać . Wolny kraj-wolny wybór. NFZ to nie tylko leczenie. To także zabiegi. Kastracja zęba, który boli jest zabiegiem i jest refundowana. Niechciana ciążą może być przyczyna nawet zaburzeń psychicznych. Więc?

Po pierwsze nie ja się uczepiłem aborcji, a Ty zaczęłaś ten temat.

Po drugie przyczyną zaburzeń psychicznych może być masa rzeczy, np. Twój szef. I o ile NFZ zajmie się Twoimi zaburzeniami psychicznymi, to usunięciem Twojego szefa już nie.

A jak Zosia chce, niech do Hansa jedzie, nikt jej tego nie broni.

Nie mam zaburzeń żadnych, bo sama sobie jestem szefem:D
Zofie zostawmy już w spokoju:D
Podsumowując moje zdanie: Nie jestem przeciw aborcji ani za aborcją - niech decydują ci co musza.
Jak najbardziej jestem za dopłatami do in vitro. Amen
~ niezalogowany
20 grudnia 2012r. o 13:54

Proszę jednak sprawdzić pojęcie własności. Czy odnosi się do czegoś, czy do kogoś. A jeżeli do kogoś, to w jakiej szerokości geograficznej i ile wieków temu.

Pojęcie? Mam taki sam stosunek do owego pojęcia jak państwo w stosunku do mnie jeżeli chodzi o prawa społeczno-ekonomiczne. Sa, ale czy sie tych pojęć przestrzega? Chyba tylko urząd skarbowy swoich pilnuje :D
211
skorn
20 grudnia 2012r. o 14:54
~MOJE KONTO TEŻ NIE DZIAŁA ! napisał(a):
skorn napisał(a):
naturalnie!

i 'becikowe' też do likwidacji

skorn napisał(a): Moralnych obiekcji nie mam żadnych, jedynie finansowe.

Rozumiem że masz także obiekcje co do finansowania KK z publicznych pieniędzy i jesteś za likwidacją tzw. "funduszu kościelnego" z przyczyn, rzecz jasna, finansowych...

Ano mam i jestem.

<i>
~anonim niezalogowany
21 grudnia 2012r. o 21:09
nie zna tego bólu rodzic który nie może poczujć ciepła swego dziecka , a in witro daje tą szanse a ci z pisu tylko smoleńsk dajcie spokój z l.kaczyńskim bo to już męczy społeczeństwo
2945
Mgosia
21 grudnia 2012r. o 21:12
Zastanów się ile jest dla Ciebie warte życie ludzkie.

"Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać twoje ambicje... mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że ty możesz być wielki&a
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza