minciu napisał(a): albo komunalne... nie wiem jak to sie nazywa.. miasto kiedys dalo dobre lokale dla ludnosci, a teraz chcą wszystkich zebrac do kupki w jednym osiedlu a ich stare lokale odsprzedac.... szczególnie zalezy im na tych atrakcyjnych... ale to tak chyba nie oficjalnie.Dopisane 26.01.2013r. o godz. 11:00:~ napisał(a): To moze teraz trochę zmienili, gdy ja bylem tym zainteresowany to bylo tak jak napisalem wczesniej na poprzedniej stronie.
Widze ze teraz mieszkanie ma być zrobione "pod klucz".
minciu napisał(a): http://www.tbsboleslawiec.pl/
Standardowe mieszkanie 2-3 pokoje to 700-900zl miesięcznie. Ale wliczone mamy w to Wszystko oprócz: kablówki, satelity, internetu, telefonu czy prądu :) Jest w tym rata za mieszkanie, wszystkie standardowe haracze, woda i ogrzewanie
nie chce mi się wierzyć ze 3 pokojowe mieszkanie bedzie za 900zl miesiecznie (czynsz i kredyt) - jak juz pisalem moj ziomeczek mieszka na Sluzowej, ma 2-pokojowe mieszkanie, nie ma tam 50 metrow (chyba 48) i on placi ponad 700zl.
Gdzie placi czynsz, i nie ma mowy o spłacie kredytu zaciągniętego przez TBS.
skorn napisal ze cena zalezy od metrażu a nie od piętra - zgadza się jesli chodzi o CZYNSZ, natomiast Ty musisz wpłacić grubą kase na to zeby budynek został wybudowany i potem spłacasz KREDYT razem z czynszem, a to już różnica. jesli osoba prywatna lub deweloper chce sprzedac mieszkanie na 4 piętrze musi grubo obniżyć cene jesli patrzec na mieszkanie tego typu ale na 1 czy 2 pietrze.
Ale bzdura:
http://www.tbsboleslawiec.pl/images/stories/download/karta%20informacyjna%20grudzie%202012.pdf
44m2 - 2 pokoje czynsz: 393zl, opłaty za CO i WU itp: 224zl. Razem 617zl/miesiac. Kredyt na mieszkanie - BRAK.
Drogo? Za 100zl może ktoś chciałby dostać lokal wart ponad 100tys?
bzdura?? Wcale nie napisałem bzdury. Ok, fakt przyznaję że pomyliłem się w metrażu, koleżka nie ma 48 a 44 metry (jeszcze mniej jak napisałem, co liczy się raczej jako niekorzyść mieszkania). I w tabelce widnieje cyfra 617zł za czynsz. Tylko akurat tam w TBS zapłacisz tyle, jeśli zużyjesz mało wody (liczą z góry mało kubików wody na osobę, potem może wyjść niedopłata za wodę i musisz i tak za to zapłacić). Aby swobodnie (nie piszę o marnotrastwie wody, ale o racjonalnym użytkowaniu) korzystać z wody przy czteroosobowej rodzinie (2+2) to przy 44m płaci się ok 700zł... Oczywiście możesz mniej, jeśli będziesz oszczędzał wodę i kąpać się będziesz 2-3 dni. Można w ten sposób zaoszczędzić. Aha i musisz zapłacić kaucję 4 700zł.
A wyobraź sobie, że teraz w tym nowym sposobie budownictwa, musisz partycypować czyli wpłacić im 30% wartości budowy mieszkania. Przy tych 44 m2 wyniesie Cię to 26,5 tyś. I musisz płacić czynsz (TBS-owskie założenie 617zl i realne jak ludzie płacą 700zł - wypośrodkujmy i to bardziej w stronę założenia TBS czyli powiedzmy 635zł). Do tego sobie dodaj spłatę kredytu, którego Ty nie zaciągnąłeś, ale który zaciągnął TBS, czyli powiedzmy... 400zl bo na krótki okres 15 lat. To już masz ponad 1 000 zł. Za 44 m2 na ul.Gdańskiej. Nie wiedząc na jakim piętrze będziesz mieszkać. I znając słabe wykończenie bloków TBS.
Jeśli ktoś nie może dostać kredytu, bo pracuje na lewo w Niemczech, ale kase ma żeby płacić 1 000zł to można na to pójść. Albo jeśli masz inne problemy z uzyskaniem kredytu w banku.