Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Jawność płac

~mir.ko niezalogowany
25 lipca 2013r. o 16:28
rozumiem ze pensja poniżej 10 tys zdolnej osoby to głodowa pensja.

jak cos sie wymaga od drugiego to powinno sie dac przykad
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
10114
#alter nieaktywny
25 lipca 2013r. o 16:30
~mir.ko napisał(a): rozumiem ze pensja poniżej 10 tys zdolnej osoby to głodowa pensja.

jak cos sie wymaga od drugiego to powinno sie dac przykad

Masz na myśli premiera Tuska? marszałków? posłów? Funkcyjnych w partiach? :D

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
~antypopulistka niezalogowany
25 lipca 2013r. o 16:39
Ależ (...) Zastanowiłeś się kiedyś chłopie nad realnymi mozliwościami wprowadzenia tych swoich teroii ?? ?? A dalej nad skutkami tegoż wprowadzenia ??

Zmoderowano 25.07.2013 godz.16:44 - powód: słowa ubliżające innej osobie (moderator)
~Iza niezalogowany
25 lipca 2013r. o 19:04
alter napisał(a):
falco napisał(a): moim zdaniem jasność płac powinna dotyczyć tylko sektora publicznego
firmy prywatne powinny być z tego wykluczone ...
na domofonach numerki zamiast nazwisk bo ,,ochrona danych osobowych,, a tu chcecie uzewnętrznienia czegoś ważniejszego niż samo nazwisko.

wyobrażam sobie miny waszych sąsiadów wiedzących że zarabiacie o sto czy dwieście złotych więcej od nich...
a ja mam takich...heheheh :D

FAlco "jawność płac" wcale nie musi oznaczać publikacje danych osobowych. Zgadzam się, że sektor publiczny powinien być traktowany wyjątkowo. Częściowo dane są już dostępne. Ponadto nie chodzi też o to, aby te dane w sposób niekontrolowany były ujawniane, przykładowo na wniosek sąsiada, czy kogoś anonimowego.

Najlepszym przykładem jawności płac są kraje Skandynawskie. Powinniśmy z nich brać przykład.

Jawność płac spełnia funkcję transparentności, oraz pomaga zapobiegać manipulacjom i oszustwom powiązanym z finansami.
Obecnie pracodawcy stosują klauzule tajności, aby móc swobodnie manipulować pracownikami w tej kwestii. Pracownicy nie mogą ujawniać swoich zarobków, nie można się też powoływać na stawki innych w trakcie negocjacji. To dlatego inicjatywa wyszła z OPZZ, ponieważ klauzula tajności jest nadużywana. Dochodzi do dyskryminacji kobiet, które na tych samych stanowiskach pracy zarabiają mniej niż mężczyźni. Jednocześnie tajność może być wykorzystywana do nieuzasadnionych podwyżek na stanowiskach kierowniczych.

Żeby było jasne, mnie akurat nie obchodzi ile zarabia jakaś konkretna osoba fizyczna. Chodzi o narzędzie, które pracodawcy nagminnie wykorzystują dla swoich manipulacji. Jawność płac uruchamia mechanizm samokontroli, w szczególności w firmach zatrudniających przynajmniej kilkadziesiąt osób, aż po kilka-kilkadziesiąt tysięcy.

A ja tam nie jestem za jawnością płac, tylko za tym aby reguły były jasne. Stanowisko i widełki, droga awansu - dawniej przeszeregowania, jasny system premiowy. I za tym, że jak ktoś chlapnie ile zarabia, to mu po piórach nie dadzą. Jakoś tego nie widzę, żeby mój szef miał się spowiadać przed załogą, że komuś dał więcej zarobić. Jego kasa, jego cyrk, jego decyzja. Jak mi nie pasi, to idę szukać lepszej fuchy. ;)
10114
#alter nieaktywny
25 lipca 2013r. o 19:21
~Iza napisał(a):
A ja tam nie jestem za jawnością płac, tylko za tym aby reguły były jasne. Stanowisko i widełki, droga awansu - dawniej przeszeregowania, jasny system premiowy. I za tym, że jak ktoś chlapnie ile zarabia, to mu po piórach nie dadzą. Jakoś tego nie widzę, żeby mój szef miał się spowiadać przed załogą, że komuś dał więcej zarobić. Jego kasa, jego cyrk, jego decyzja. Jak mi nie pasi, to idę szukać lepszej fuchy. ;)

Jasne reguły to także transparentność. W jaki sposób będziesz weryfikować, czy jasne reguły działają uczciwie?! mechanizm "jawności płac" pomaga i zmusza nieuczciwych pracodawców do stosowania się do reguł i zasad, do stosowania prawa. Masz dużo racji nikt nie zamierza się z koniem kopać, ale są sposoby do zdyscyplinowania pracodawcy. Więc gdyby była ustawa, twój pracodawca byłby zmuszony się "spowiadać z funduszu płac", oraz uzasadniać swoje decyzje płacowe. Jednak przede wszystkim bezprawne stałyby się klauzule "tajności", które nie mają oparcia prawnego w kodeksie pracy.

2900
#falco nieaktywny
25 lipca 2013r. o 19:29
a jak niby ,,system,, miałby mnie zmusić do ujawnienia dochodów kiedy uciekłem w ,,szarą strefę,, ?:D
jestem od lat bezrobotny... :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
10114
#alter nieaktywny
25 lipca 2013r. o 19:37
falco napisał(a): a jak niby ,,system,, miałby mnie zmusić do ujawnienia dochodów kiedy uciekłem w ,,szarą strefę,, ?:D
jestem od lat bezrobotny... :D

Falco bezrobotny nie ma dochodów? więc nikt by Cię do niczego nie zmuszał :)

1
emem
25 lipca 2013r. o 19:50
Jezeli klauzule tajnosci nie maja oparcia w prawie, to znaczy ze sa to klauzule niedozwolone, wiec nawet jesli sa w umowie to i tak nie maja waznosci. Nie ma wiec o co sie bic.

Bolec.Info - portal i gazeta nr 1 w powiecie bolesławieckim
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo