Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Po co kościołowi pieniądze ?

~ niezalogowany
18 sierpnia 2015r. o 11:50
GosiaG napisał(a): Przykro mi że nie moge Ci dogodzić,ale nie reprezentuję żadnej z religii - mogę siebie jedynie określić jako holistyczną gnostyczkę .Najbliższe są mi święte pisma przeznaczone dla naszej szerokości geograficznej , w tym " Biblia" -która zawiera zbiór wiedzy danej nam jako instrukcja obsługi człowieka ;)

Dogodzić? :) A jednak to zrobiłaś ;) Ponieważ właśnie naturalna jest krytyka religii przez osobę nie należącej do żadnej z nich. Jako agnostyczka oczekujesz dowodu, że Bóg istnieje? Tak? Czym więc jest wiara? Wierzymy przecież nie oczekując dowodu :) I ja osobiście czuję się doskonale z tym że wierzę bezwarunkowo. Roztrząsanie Biblii, przyglądanie się kropli wody, ziarenkom piasku, spadającym liściom, siwym włosom na skroni to raczej poezja, czasami mądra pouczająca poezja. Jednak badanie bez wiary jest niczym. Będziesz ważyć każde słowo, a Boga nie zobaczysz :)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
8375
#GosiaG nieaktywny
18 sierpnia 2015r. o 12:01
heheh chyba Twój post był gotowy ,zanim odpowiedziałam :D

Agnostyk i gnostyk to chyba troszku się rózni ? ^^

Lilith ^^
~ niezalogowany
18 sierpnia 2015r. o 12:03
GosiaG napisał(a): heheh chyba Twój post był gotowy ,zanim odpowiedziałam :D

To może wyjaśnisz czym się różni?
8375
#GosiaG nieaktywny
18 sierpnia 2015r. o 12:12
Nieee :D

Dopisane 18.08.2015r. o godz. 12:12:

No dobra :P

Agnostyk to ten który wierzy , nie oczekując dowodu , a gnostyk to ten co wszędzie widzi dowody potwierdzające jego wiedzę ;)

Lilith ^^
~ niezalogowany
18 sierpnia 2015r. o 12:14
GosiaG napisał(a): Nieee :D

Ale dlaczego nieee :)

Poczytałem już troszkę, czy to jest światopogląd oparty na filozofii? Powstały w I i II wieku?! To to? To jak widać gnostycyzm miał dość czasu, aby rozwinąć się, jak chrześcijaństwo? Dlaczego gnostycyzm jest tak mało znany? Wycofany? Czy nie jest to chłód? W mojej ocenie chłód i pustka bez wiary :)

Oczywiście widzę w gnostycyzmie zalety, zalety które mogą przydać się każdej religii, ale gnostycyzm nie jest religią, i nie daje takiej siły jak wiara :)
~Papuga niezalogowany
18 sierpnia 2015r. o 12:15
~ napisał(a):
GosiaG napisał(a): heheh chyba Twój post był gotowy ,zanim odpowiedziałam :D

To może wyjaśnisz czym się różni?

A to jakiś problem "zajrzeć" do SJP ??
~ niezalogowany
18 sierpnia 2015r. o 12:16
GosiaG napisał(a):
Agnostyk to ten który wierzy , nie oczekując dowodu , a gnostyk to ten co wszędzie widzi dowody potwierdzające jego wiedzę ;)

To mnie zastrzeliłaś ;) Czyli gnostyk uznaje wiedzę jako najważniejszą? :)
~ niezalogowany
18 sierpnia 2015r. o 12:17
~Papuga napisał(a): A to jakiś problem "zajrzeć" do SJP ??

Zaglądaj sobie gdzie chcesz. Guzik mnie to obchodzi.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo