Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Jak się nazywa Twój Bóg ?

~az niezalogowany
4 stycznia 2017r. o 15:30
8 Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę, i to nie jest z was, jest to dar Boga.
9 Nie z uczynków, aby nikt się nie chlubił.
10 Jesteśmy bowiem jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie do dobrych uczynków, które Bóg wcześniej przygotował, abyśmy w nich postępowali.
11 Dlatego pamiętajcie, że wy, niegdyś poganie w ciele, zwani nieobrzezaniem przez tych, których zwano obrzezaniem dokonanym ręką na ciele;
12 Byliście w tamtym czasie bez Chrystusa, obcy względem społeczności Izraela i obcy przymierzom obietnicy, niemający nadziei i bez Boga na świecie.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Bob budowniczy niezalogowany
4 stycznia 2017r. o 15:33
Nie plącze mi się wiara z Kościołem. Należy natomiast uważać, żeby nie poplątać pojęcia wiary z wierzeniami i zabobonami. Może i każdy przeżywa wiarę inaczej, bo każdy ma inne doświadczenia życiowe i własną emocjonalność. Ale ważne jest, żeby wierzyć w prawdziwego Boga, a nie wymyślonego sobie na własny użytek. I w tym bardzo pomocny jest Kościół i cała jego tradycja. Pomaga zrozumieć chyba najtrudniejszą z prawd w ludzkim życiu. A księża są ludźmi takimi samymi, jak świeccy. I tak samo błądzą i mylą się. Ale ja nie wierzę w księży, tylko w Boga. Dlatego nie rozumiem wypowiedzi dorosłych ludzi, którzy odeszli od Boga, bo ksiądz grzeszył.
~ niezalogowany
4 stycznia 2017r. o 17:21
~wolan napisał(a): Niektórym plącze się wiara z kościołem. Wiara to przeżycie duchowe, dla każdego inne,
ale każdy w tej inności zdąża do tego samego celu - i nie koniecznie jako katolik. Kościół to raczej materia, bardziej mi się kojarzy z "profanum" a to przez tych co się mieniają duchownymi, uzurpują sobie władzę duchową na nami. I zamiast nas " paść"
wolą nas strzyc, otaczając się grzechem powszednim, dobrami, przepychem i pychą.

To Tobie się wszystko poplątało!
Gdyby nie Kościół NIC nie wiedziałbyś o Bogu i o Chrystusie!
To Ludzie założonego przez Chrystusa Kościoła napisali Ewangelie i Listy Apostolskie (już po śmierci Chrystusa!).
Sam Chrystus NIC nie napisał!
To Kościół ustalił które Księgi wchodzą do Biblii (są natchnione) a które są apokryfami!

Co nie przeszkadza pogubionym wierzyć w płaską ziemię albo Złe Mzimu!
~ niezalogowany
4 stycznia 2017r. o 17:27
kiedyś kościół nie wierzył w teorię Kopernika ,i wielu zacnych uczonych,jest niereformowalny ;)
~az niezalogowany
4 stycznia 2017r. o 17:35
~ napisał(a):
~wolan napisał(a): Niektórym plącze się wiara z kościołem. Wiara to przeżycie duchowe, dla każdego inne,
ale każdy w tej inności zdąża do tego samego celu - i nie koniecznie jako katolik. Kościół to raczej materia, bardziej mi się kojarzy z "profanum" a to przez tych co się mieniają duchownymi, uzurpują sobie władzę duchową na nami. I zamiast nas " paść"
wolą nas strzyc, otaczając się grzechem powszednim, dobrami, przepychem i pychą.

To Tobie się wszystko poplątało!
Gdyby nie Kościół NIC nie wiedziałbyś o Bogu i o Chrystusie!
To Ludzie założonego przez Chrystusa Kościoła napisali Ewangelie i Listy
Apostolskie (już po śmierci Chrystusa!).

Sam Chrystus NIC nie napisał!
To Kościół ustalił które Księgi wchodzą do Biblii (są natchnione) a które są apokryfami!

Co nie przeszkadza pogubionym wierzyć w płaską ziemię albo Złe Mzimu

Kościół to ludzie a nie budynki nie organizacje ale często pojedynczy ludzie którzy potrafią i mają odwagę często pójść pod prąd jedynie prawdziwych jedynie objawionych i jedynie natchnionych . Moi drodzy po cóż te spory myślę ,że ten ,,cyrk '' który zgotowaliśmy sobie,, my ludzie ''myślę ,że niedługo się zakończy . Dlatego nie rozumiem po co sprzeczki czy nie wystarczy napisać co się uważa i kropka . Narzekamy na polityków a często sami stoimy przy mównicy w postaci laptopa i uderzamy ręką w stół i krzyczymy - Teraz jaaa mówię mojja jedyna prawda i racja i kiedy piszę to myślę,że jestem jedyną dobrą zmiana jaaaa ,jaaaa . Myślę ,że kiedy przyjdzie Chrystus zakończyć ten cyrk ci którzy mieli najwięcej do powiedzenia wtedy będą milczeć bo dopiero wtedy szczerze spojrzą w swoje ,,serce '' .

2900
#falco nieaktywny
4 stycznia 2017r. o 17:37
nie wierzył w teorie Bruno ,nie wierzył w teorie Kopernika
ale nie przeszkadzało mu to w niczym wierzyć w nierząd Magdaleny ;)

dzisiaj nie przeszkadza Kościołowi bić pokłony przed figurkami ponoć ''świętych'' i wierzyć w ich doskonałość nawet kiedy historia mówi coś całkowicie innego

:D

precz z dogmatami ,rozum górą :)

i nie powtarzajcie tu czyichś ''myśli objawionych'' że Biblia ma oparcie w nauce :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
14505
DP
4 stycznia 2017r. o 17:46
Cześć falco
Bo ''W sile Człowieka Jego słabość'' :D
I na pewno nie na odwrót ;)
2900
#falco nieaktywny
4 stycznia 2017r. o 17:54
cześć DP :)

fajny jest ten temat
tak wiele można z niego ''wyczytać'' :D
jedno jest dla mnie pewne -wzmacnia moją wiarę ...

"bierz życie z każdym oddechem..."
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza