~wolan napisał(a): Niektórym plącze się wiara z kościołem. Wiara to przeżycie duchowe, dla każdego inne,
ale każdy w tej inności zdąża do tego samego celu - i nie koniecznie jako katolik. Kościół to raczej materia, bardziej mi się kojarzy z "profanum" a to przez tych co się mieniają duchownymi, uzurpują sobie władzę duchową na nami. I zamiast nas " paść"
wolą nas strzyc, otaczając się grzechem powszednim, dobrami, przepychem i pychą.
~ napisał(a):~wolan napisał(a): Niektórym plącze się wiara z kościołem. Wiara to przeżycie duchowe, dla każdego inne,
ale każdy w tej inności zdąża do tego samego celu - i nie koniecznie jako katolik. Kościół to raczej materia, bardziej mi się kojarzy z "profanum" a to przez tych co się mieniają duchownymi, uzurpują sobie władzę duchową na nami. I zamiast nas " paść"
wolą nas strzyc, otaczając się grzechem powszednim, dobrami, przepychem i pychą.
To Tobie się wszystko poplątało!
Gdyby nie Kościół NIC nie wiedziałbyś o Bogu i o Chrystusie!
To Ludzie założonego przez Chrystusa Kościoła napisali Ewangelie i Listy
Apostolskie (już po śmierci Chrystusa!).
Sam Chrystus NIC nie napisał!
To Kościół ustalił które Księgi wchodzą do Biblii (są natchnione) a które są apokryfami!
Co nie przeszkadza pogubionym wierzyć w płaską ziemię albo Złe Mzimu
Kościół to ludzie a nie budynki nie organizacje ale często pojedynczy ludzie którzy potrafią i mają odwagę często pójść pod prąd jedynie prawdziwych jedynie objawionych i jedynie natchnionych . Moi drodzy po cóż te spory myślę ,że ten ,,cyrk '' który zgotowaliśmy sobie,, my ludzie ''myślę ,że niedługo się zakończy . Dlatego nie rozumiem po co sprzeczki czy nie wystarczy napisać co się uważa i kropka . Narzekamy na polityków a często sami stoimy przy mównicy w postaci laptopa i uderzamy ręką w stół i krzyczymy - Teraz jaaa mówię mojja jedyna prawda i racja i kiedy piszę to myślę,że jestem jedyną dobrą zmiana jaaaa ,jaaaa . Myślę ,że kiedy przyjdzie Chrystus zakończyć ten cyrk ci którzy mieli najwięcej do powiedzenia wtedy będą milczeć bo dopiero wtedy szczerze spojrzą w swoje ,,serce '' .