Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Uważaj ...'szatan' jest wszędzie i atakuje :)

~~Brunatnoszary Tytoń niezalogowany
7 września 2021r. o 7:47
Horus napisał(a):
ja jestem infantylny?
masz prawo mnie tak postrzegać ale zauważ że na wiele pytań ,na wiele odniesień do tej czy innej
''świętości'' wielu nie potrafi odpowiadać racjonalnie bazując tylko na ambonalnych przekazach...

infantylność pytań?
nie ma czegoś takiego...dziecko w prostych pytaniach wyraża chęć poznania świata...

może tak jest i ze mną?

wracam do książki...

Nie oceniam ciebie. Mówię o sposobie podejścia do tematu. Dziecko widzi wszystko prosto. Trudno mu pijąc co to jest kontekst historyczny, czy społeczny, bo po prostu nie ma pojęcia ani o historii ani o zróżnicowaniu stosunków społecznych.
W "ambonalnych" przekazach też usłyszysz objaśnienie jaki wtedy panowały stosunki w rodzinie, jak społecznie traktowano samarytan i wiele wiele innych. Wystarczy pójść posłuchać. Po czytaniach zawsze jest słowo objaśnienia.
A pytania? Jak najbardziej. Ale ty nie pytasz, tylko osadzasz zdarzenia biblijne we współczesności, o nic nie pytając. Bo ty wszystko wiesz :-)
Ty niczego nie chcesz poznawać. Stworzyłeś już swój świat bez Boga i go chronisz. Nie zadajesz zbyt wielu pytań, bo gdybyś dostał odpowiedzi, to twoja konstrukcja może się rozsypać jak domek z kart.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Białoszara Rudbekia niezalogowany
7 września 2021r. o 14:42
Wierzący nie potrafią udowodnić że Bóg istnieje a niewierzący ż
7 września 2021r. o 14:45
Wierzący nie potrafią udowodnić że Bóg istnieje a nie wierzący że nie istnieje.
I tak się to dzieje od tysięcy lat i będzie się działo dopóki ktokolwiek będzie na tym zarabiał.
To jedyny po
~~Brunatnoszary Tytoń niezalogowany
7 września 2021r. o 15:03
~~Białoszara Rudbekia napisał(a): Wierzący nie potrafią udowodnić że Bóg istnieje a nie wierzący że nie istnieje.
I tak się to dzieje od tysięcy lat i będzie się działo dopóki ktokolwiek będzie na tym zarabiał.
To jedyny po

To jest motto twojej religii. A twoją religią jest pieniądz. Jego tylko czcisz i kochasz.
22258
#Horus nieaktywny
7 września 2021r. o 15:07
napiszę ci tak ...
nie pisz bzdur że ''wiem wszystko'' bo nawet wśród religioznawców nie ma takich...

nie czytałem Biblii i nie zamierzam bo bardziej mnie interesują przekazy historyczne a nie powielane co pokolenia plotki i ploteczki ...H do myślenia niż to co powiedział lub nie jakiś Łukasz czy Mateusz...rozumiesz?

bardziej mnie interesują bogowie czy to Azteków czy Babilonu ...bardziej bogowie Egiptu niż to co starasz mi tu odowodnić ...
to tylko hobby ...jak wiara w istnienie kosmitów...
moją pasją jest historia bardziej nam współczesna...

pisanie o religii to bardziej zabawa na poziomie równym ''politykowaniu'' ;D
~~to som pobone ojce niezalogowany
7 września 2021r. o 17:14
Episkopat śle słowo na nowy rok szkolny: dziękuje ministerstwu za obowiązkowy wybór między religią a etyką.Łączyć w szkole ma "wzajemna życzliwość, zaufanie i solidna praca", a Chrystus, "nauczyciel nauczycieli", ma obdarzać wszystkich potrzebnymi łaskami - pisze bp Wojciech Osial, przewodniczący komisji wychowania katolickiego KEP. Przy okazji dziękuje też resortowi edukacji. Za pozbawienie uczniów wyboru.
~~Horus niezalogowany
7 września 2021r. o 18:53
~~Karmazynowy Snieznik napisał(a):
Ktoś napisał:

Ale coś wewnętrz jednak ci mówi "może nie mam racji".....i co wtedy?

a może to ty nie masz racji? co wtedy?

ale ja wiem że ty wiesz że masz rację ...

tyle że problem zrodzi się kiedy ktoś ci zada pytanie -na jakiej podstawie tak myślisz?
7 września 2021r. o 19:14
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Białoszara Rudbekia napisał(a): Wierzący nie potrafią udowodnić że Bóg istnieje a nie wierzący że nie istnieje.
To jedyny po

To jest motto twojej religii. A twoją religią jest pieniądz. Jego tylko czcisz i kochasz.

A co powiesz o Rydzyku i jemu podobnych ?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAMrowka zaprasza