PanM napisał(a): Lucjanie --Przemku -- czy Ty żyjąc czasach komuny i przemian nie zauważyłeś że stan wojenny doprowadził do likwidacji w co najmniej 70 % stanu osobowego Solidarności a sejm w 1983r. zdelegalizował NSZZ powołując w zamian OPZZ , znaczna część pracowników z tym się pogodziła , tylko niewielka ilość członków pozostała wierna Solidarnośći . Co w 1989 r . przyniósł nam okrągły stół nie muszę Tobie przypominać , byli działacze odeszli z Solidarności do polityki z Wałęsą na czele , to Wałęsa praktycznie zniszczył związek , działacze najniższego szczebla mozolnie odbudowywali struktury a POLITYCY z PZPR_u i zdrajcy ideałów Solidarności robili co chcieli . Swoją cegiełkę w dziele niszczenia Solidarności dołożył niedoszły zbawca narodu Marian Krzaklewski . O mnie nie musisz się wypowiadać , co nie zmienia faktu że znaczna część społeczeństwa zbyt mocno ucierpiała a nawet straciła dobytek całego życia w czasie tzw. transformacji a tak naprawdę to dzikiej prywatyzacji i grabieży majątku narodowego . Piszesz o tuzach byłych członkach Solidarności to wiedz że zdecydowana większość jest ulokowana w PO . To nie Solidarność powinna przepraszać naród , to politycy PO , PSL , SLD i dość liczna grupa z PiS-u powinni to zrobić . Siły polityczne były tak mocne że dwa najsilniejsze związki Solidarność i OPZZ oraz kilka pomniejszych branżowych liczące ok . 800 tyś . członków nie były w stanie powstrzymać machiny uruchomionej przez Balcerowicza kontynuowanej przez Lewandowskiego i Belkę . Przemku jeżeli jakaś grupa przedsiębiorców narozrabiała to zapewne nie zgodzisz się z tym żeby źle pisać i oceniać wszystkich jednakowo , do worka na odpady wrzucajmy odpady a nie wszystko do jednego . Jakbyś napisał- Polska droga do rozpadu - byłoby to zgodne z moją oceną , obecnie politycy przyjęli inną drogę - drogę niszczenia społeczeństwa przy pomocy prania mózgów , doprowadzenia do waśni i podziałów to im pozwala na RÓBTA CO CHCETA .
Wszyscy wiemy jakie grzechy ma na sumieniu władza minionej epoki.
Niestety wiemy też że wysiłek milionów Polaków pod sztandarem solidarności został zaprzepaszczony.
Garstka tuzów odrywa do dzisiaj kupony przypina sobie ordery i dzieli nagrodami.
Pozostali w tym Ty zostali na lodzie . Zakłady ich pracy polikwidowane , zarobki i emerytury cienkie.Solidarność jako związek stał się przyczepką władzy .Nigdy nie interesował się losem gospodarki oraz przedsiębiorczości.Traktował ją jako dojną krowę nazywaną dzisiaj " dojną zmianą "
Za tamtych czasów towarzysze partyjni mieli swoje sklepy /górnicy też/ oraz talony na zakup towarów .Talony Lucjanie nie kase.
Dzisiaj biorą bezczelnie po 80 tys nagrody / 3 letnia pensja robola/ i mówią że im się to należy.Nie wspomnę o roli kościółka w dojeniu i podjudzaniu władzy na tzw lewaków.
Lewakiem w rozumieniu tych ludzi jestem ja .
ostatnie 30 lat prywaciarz , dzisiaj emeryt.Nikt nie pomagał nam przy budowie domu. Nikt nie pomagał gdy się spaliliśmy.A dzisiaj miasto wyciąga ręce po podatek za ten dom.
Solidarność dzisiaj może powiedzieć narodowi " GŁUPIO WYSZŁO "[img=1578490150_hizd9rk.jpg]
~~Złocista Irezyna napisał(a): obawy fobiaka są w pełni uzasadnione ...
wszak to nie on pisał że śpi z jakimiś ''rychami'' :]
i jeszcze raz ...w tym towarzystwie o jakim tu wcześniej napisano nikt nigdy mnie nie zobaczy ...
dlaczego wyjaśniłem kilka postów wstecz...
~~Alabastrowy Kroplik napisał(a): ,, Piszesz o tuzach byłych członkach Solidarności to wiedz że zdecydowana większość jest ulokowana w PO ''
Ale kierowniki . Kaczyński i Piotrowicz jest u Was .Dobrze ze nie dla pieniędzy
~~Złocista Irezyna napisał(a): znasz ''gest Kozakiewicza''?
i to jest moja odpowiedź na twojego ''bąka'' :]
~~Alabastrowy Kroplik napisał(a): ,, Piszesz o tuzach byłych członkach Solidarności to wiedz że zdecydowana większość jest ulokowana w PO ''
Ale kierowniki . Kaczyński i Piotrowicz jest u Was .Dobrze ze nie dla pieniędzy