Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Solidarność -- droga do rozkładu

4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
8 stycznia 2020r. o 8:43
Przemo ...piona , chociaż Cię nie lubię :D

Co się łamiesz Fobiczny , idziemy z Lucjanem i Głupią Papugą do Przema

Jeszcze nie wiem kiedy , ale weście drobne na toaletę :D :D :D

Qurwa jak ja nie cierpię systemu ....

Miłego Bracia Lachy :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Szarobury Eukomis niezalogowany
8 stycznia 2020r. o 10:20
fobiak napisał(a):
PanM napisał(a):
fobiak napisał(a):
Pannazdzieckiem napisał(a): Fobiczny , ]

czyli jednak wyglada to na roochanie na trzezwo. na chooj ja wam potrzebny, nie wiem czy stwierdzac czy postawic znak zapytania

Cykora łapie koleś.
2161
#fobiak nieaktywny
8 stycznia 2020r. o 11:04
~~Szarobury Eukomis napisał(a):
fobiak napisał(a):
PanM napisał(a):
fobiak napisał(a):
Pannazdzieckiem napisał(a): Fobiczny , ]

czyli jednak wyglada to na roochanie na trzezwo. na chooj ja wam potrzebny, nie wiem czy stwierdzac czy postawic znak zapytania

Cykora łapie koleś.

no, lapie i nie pociagaja mnie faceci. mieli tu zgrabne baby, to wygnali je do garow, do kosciola i slad po nich na portalu zniknal, teraz biora sie za wszystko co na drzewa nie ucieka i do wody nie skacze. sa przesiaknieci solidarnoscia, ktora pozbawila bab rownouprawnienia, ulice nazwane imieniami wybitnych polek zmienili, zastepujac je bandyckimi nazwiskami.
~~Brunatnofioletowy Pieris niezalogowany
8 stycznia 2020r. o 11:14
~~Złocista Irezyna napisał(a): Przemek:)

nieźle się ubawiłem jak liczył na uzyskaniu mojego numeru telefonu ....hahahahaha

Pannzdzieckiem robi z ciebie wała, a ty bierzesz jego słowa na poważnie? Robisz tu za cienkiego krótkiego kmiota i to bez jaj, nie licz na więcej. HAHAHA
14240
M21W2
8 stycznia 2020r. o 13:32
znamy swoje opinie na pewien temat i na tym poprzestańmy...;)

ale w moim przekonaniu zapraszać innych do kogoś o kimś wcześniej się pisze że się go nie lubi to skrajna bezczelność ...
:]
Dla mnie Piotr pisząc to zasługuje na uznanie , nie lubi ale nie unika spotkania , skrajną bezczelnością jest tworzenie plotek na temat drugiego człowieka , człowieka którego nie znasz . Lekceważę i nie przywiązuję wagi do twoich bredni na mój temat , mamy skrajnie odmienne poglądy co do walki robotników o godne życie , pominę okres prześladowań i terroru okresu Bieruta przypomnę natomiast 28 i 29 czerwca 1956 r. kiedy to w Poznaniu doszło do robotniczych protestów, które przerodziły się w walki uliczne. Władze komunistyczne do ich stłumienia użyły wojska. W konsekwencji śmierć poniosło co najmniej 79 osób, rannych było ponad 600. Przypomnę - 14-22 grudnia 1970 r. kiedy to miały miejsce krwawe wydarzenia na Wybrzeżu, głównie w Gdyni, Gdańsku, Szczecinie i Elblągu. Bezpośrednią przyczyną strajków i demonstracji robotników była wprowadzona 12 grudnia podwyżka cen detalicznych mięsa, przetworów mięsnych oraz innych artykułów spożywczych. Społeczeństwo zareagowało protestem, zbierano się na wiecach domagając się cofnięcia podwyżki, uregulowania systemu płac i odsunięcia od władzy odpowiedzialnych za podwyżkę. Rządzący wydali rozkaz użycia broni palnej przeciwko demonstrującym, na ulice wyjechały transportery opancerzone i czołgi, które rozjeżdżały gąsienicami ludzi. Do walki z demonstrantami ruszyło wojsko i milicja. Zginęło ok. 45 osób, ok. 1200 zostało rannych, zatrzymano ponad 3 tys. demonstrantów. Przypomnę 1976 r. - Premier PRL Piotr Jaroszewicz ogłosił 24 czerwca 1976 r. społeczeństwu „pod konsultację” podwyżkę cen. Mięso drożało prawie o 70 proc., cukier – 100 proc., nabiał – 50 proc. Nazajutrz w proteście przeciwko tej decyzji zastrajkowało 55 – 70 tys. robotników w ponad 90 zakładach, m.in. w Radomiu, Ursusie, Płocku, Gdańsku, Elblągu, Grudziądzu, Poznaniu, Radomsku, Starachowicach, Szczecinie, Warszawie, Wrocławiu. Władze przystąpiły do pacyfikacji Radomia, Ursusa i Płocka, wysyłając na ulice tych miast tysiące funkcjonariuszy milicji, którzy z niezwykłą brutalnością rozprawili się z robotnikami. Do historii przeszły stosowane wtedy „ścieżki zdrowia” (bicie zatrzymanego przez szpaler milicjantów) urządzane wielokrotnie na ulicach i komendach wobec zatrzymanych (634 osoby w Radomiu, 172 w Ursusie, 55 w Płocku). Wieczorem w telewizji Jaroszewicz odwołał podwyżkę, co zapobiegło rozszerzeniu się strajków. Z pracy zwolniono w Radomiu 939 osób, w Ursusie 180. Kolegia i sądy skazywały zatrzymanych z pogwałceniem nawet peerelowskiego prawa. Robotnicy zaczęli myśleć o organizowaniu Wolnych i niezależnych od władzy Związków Zawodowych . Pierwszy w Polsce Komitet Wolnych Związków powstał na Śląsku , pomysłodawcą był Kazimierz Świtoń . Następnym etapem było powołanie WZZ w Gdańsku 1978 r .w 1979 r .powołano komitet założycielski WZZ Pomorza Zachodniego . W połowie sierpnia 1980 r. wybuchły strajki na Wybrzeżu, . Strajk w Stoczni Gdańskiej zorganizowali działacze Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża - opozycyjnej, nielegalnej organizacji utworzonej w 1978 r. Organizatorem WZZ był członek KSS "KOR" Bogdan Borusewicz, a do współzałożycieli WZZ należeli m.in. Lech Wałęsa, Andrzej Gwiazda, Anna Walentynowicz i Krzysztof Wyszkowski. .„Strajki sierpniowe miały kluczowe znaczenie ponieważ otwierały etap w historii, który zakończył się definitywnym upadkiem tego ustroju w Polsce. Mogło się to dokonać tylko dzięki temu, że Sierpień '80 zaowocował utworzeniem Solidarności .
~~Żółta Ostróżka niezalogowany
8 stycznia 2020r. o 13:41
M21W2 napisał(a):
Mogło się to dokonać tylko dzięki temu, że Sierpień '80 zaowocował utworzeniem Solidarności .

Ale teraz wiemy o wiele więcej .
Tak naprawdę to bracia Kaczyńscy wraz z prokuratorem Piotrowiczem odzyskali dla nas państwo .Z Polski w ruinie ,wstalim z kolan.
Kaszanka po 17 ,salceson po 24 ,ziemniaki i cebula po 4 . Fryzjer 30 ,prąd nie drożeje .
Do polityki nie idzie się dla pieniędzy ,te nagrody nam się należały.
14240
M21W2
8 stycznia 2020r. o 13:54
~~Żółta Ostróżka napisał(a):
M21W2 napisał(a):
Mogło się to dokonać tylko dzięki temu, że Sierpień '80 zaowocował utworzeniem Solidarności .

Ale teraz wiemy o wiele więcej .
Tak naprawdę to bracia Kaczyńscy wraz z prokuratorem Piotrowiczem odzyskali dla nas państwo .Z Polski w ruinie ,wstalim z kolan.
Kaszanka po 17 ,salceson po 24 ,ziemniaki i cebula po 4 . Fryzjer 30 ,prąd nie drożeje .
Do polityki nie idzie się dla pieniędzy ,te nagrody nam się należały.
Widzisz co to się porobiło , kiedyś robotnicy się organizowali i walczyli o godne życie , obecnie anonimowi " bohaterowie " , płaczą przy klawiaturze .
11445
PanM
8 stycznia 2020r. o 14:29
Lucjanie --
Wszyscy wiemy jakie grzechy ma na sumieniu władza minionej epoki.
Niestety wiemy też że wysiłek milionów Polaków pod sztandarem solidarności został zaprzepaszczony.
Garstka tuzów odrywa do dzisiaj kupony przypina sobie ordery i dzieli nagrodami.
Pozostali w tym Ty zostali na lodzie . Zakłady ich pracy polikwidowane , zarobki i emerytury cienkie.Solidarność jako związek stał się przyczepką władzy .Nigdy nie interesował się losem gospodarki oraz przedsiębiorczości.Traktował ją jako dojną krowę nazywaną dzisiaj " dojną zmianą "
Za tamtych czasów towarzysze partyjni mieli swoje sklepy /górnicy też/ oraz talony na zakup towarów .Talony Lucjanie nie kase.
Dzisiaj biorą bezczelnie po 80 tys nagrody / 3 letnia pensja robola/ i mówią że im się to należy.Nie wspomnę o roli kościółka w dojeniu i podjudzaniu władzy na tzw lewaków.
Lewakiem w rozumieniu tych ludzi jestem ja .
ostatnie 30 lat prywaciarz , dzisiaj emeryt.Nikt nie pomagał nam przy budowie domu. Nikt nie pomagał gdy się spaliliśmy.A dzisiaj miasto wyciąga ręce po podatek za ten dom.
Solidarność dzisiaj może powiedzieć narodowi " GŁUPIO WYSZŁO "[img=1578490150_hizd9rk.jpg]

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza