Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Solidarność -- droga do rozkładu

14240
M21W2
10 stycznia 2020r. o 13:51
~~Brunatnoszara Cynia napisał(a): może właśnie dlatego ''olewam'' totalnie ten temat zostawiając go w niepodzielne władanie lokalnemu ''solidaruchowi'' :]
Nareszcie zasłużyłeś na pochwałę -ten temat jest na forum nie po raz pierwszy , u Ciebie normą jest, że gdy nie masz merytorycznych argumentów, to zamiast odpuścić lub przyznać rację przeciwnej stronie, zaczynasz wymyślać coraz to bardziej absurdalne uzasadnienia swoich poglądów. Normą jest też odwracanie wówczas kota ogonem, zmiana tematu czy personalne zaczepki. Solidarność i jej ludzie mają swoje miejsce w najnowszej historii Polski . Tak ocenia Solidarność profesor Jerzy Eisler z Uniwersytetu Warszawskiego. .... – Solidarność zyskała tak ogromny rozgłos na świecie, poparcie najważniejszych przywódców wolnego świata w tamtym czasie dlatego, że była ruchem pokojowym, była rewolucją moralną i pokojową. To, że w kraju o takiej tradycji insurekcyjnej, powstańczej, zrywów narodowych pojawia się nagle ruch łączący miliony ludzi i stosuje zasadę „non violence”, czyli bez przemocy, jest dla mnie jedna z największych zagadek historii. Solidarność jest najlepszym polskim towarem eksportowym, ewenementem na skalę światową. Czesi mają Škodę, Finowie Nokię, Holendrzy Phillipsa, my niestety nie mamy rozpoznawalnej marki w świecie. Ale stworzyliśmy dla świata Solidarność. Nawet to polskie słowo do języków obcych weszło obok angielskiego „solidarity”, niemieckiego „solidarität”. Mówię tutaj o tym fenomenie z lat 1980 i 1981. Powiedzenie w tamtym czasie „Jestem z Solidarności” znaczyło jestem porządnym, przyzwoitym człowiekiem. Fenomen polegał na tym, że robotnicy strajkowali, bo nauczycielom czy lekarzom było źle, ale nie mogli strajkować, ponieważ nie wolno im było wyjść z klasy czy odejść od łóżek pacjentów. Solidarność słusznie odkryła, że strajk kopalń, hut, innych zakładów pracy jest dla komunistów szalenie ważny, dlaczego? Bo to była ciągle gospodarka na styk, gdzie tydzień niepracowania stanowił poważne zagrożenie np. na rynku motoryzacyjnym .
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Złotawa Fuksja niezalogowany
10 stycznia 2020r. o 13:55
M21W2 napisał(a):
~~ Solidarność jest najlepszym polskim towarem eksportowym, ewenementem na skalę światową. Czesi mają Škodę, Finowie Nokię, Holendrzy Phillipsa, my niestety nie mamy rozpoznawalnej marki w świecie. Ale stworzyliśmy dla świata Solidarność.. [/c napisał(a):

Lucek ,przypomnij jak to razem z Rydzykiem kolebkę uratowaliście .
hahahahahahahaha . ,dasz bór .
~~Ochrowy Platan niezalogowany
10 stycznia 2020r. o 14:27
~~Złotawa Fuksja napisał(a):
M21W2 napisał(a):
~~ Solidarność jest najlepszym polskim towarem eksportowym, ewenementem na skalę światową. Czesi mają Škodę, Finowie Nokię, Holendrzy Phillipsa, my niestety nie mamy rozpoznawalnej marki w świecie. Ale stworzyliśmy dla świata Solidarność.. [/c napisał(a):

Lucek ,przypomnij jak to razem z Rydzykiem kolebkę uratowaliście .
hahahahahahahaha . ,dasz bór .

Co się śmiejesz . U ojca Tadeusza jest szkatuła z kasą na stocznie . Nawet stare babcie moherowe się zrzucały.Tylko ci paskudni komuniści zaprzedali kolebkę naszego dobrobytu.Jak sie jeszcze raz zrzucą to ojciec dyrektor wybuduje nową stocznie w Toruniu.
14240
M21W2
10 stycznia 2020r. o 15:10
Platan - Fuksja --- - u was też normą jest, że gdy nie macie merytorycznych argumentów, to zamiast odpuścić lub przyznać rację przeciwnej stronie, zaczynasz wymyślać coraz to bardziej absurdalne uzasadnienia swoich poglądów. Normą jest też odwracanie wówczas kota ogonem, zmiana tematu czy personalne zaczepki. ... Politycy po 1989 r osiągnęli cel , namieszali ludziom pracy w głowach , skłócili społeczeństwo , szczują jednych na drugich , w takiej atmosferze łatwo się rządzi . Miłego popołudnia i wieczoru .

Dopisane 10.01.2020r. o godz. 15:10:

https://vod.tvp.pl/video/swiat-i-solidarnosc,swiat-i-solidarnosc,4283951
~~Niebieskawozielony Rącznik niezalogowany
10 stycznia 2020r. o 15:40
''solidaruchu'' o kryptonimie operacyjnym m21 ...coś tam...

powiewają mi jak flagi na wietrze twoje pochwały jak i ty sam ...
powiewają mi twoje porypane ''ideologie''
powiewają mi kolejne twoje ''pierdy '' gdzie zarówno do mnie jak do kolejnych piszesz jakby ''szablonem''

''Normą jest też odwracanie wówczas kota ogonem, zmiana tematu czy personalne zaczepki.''

a ty co robisz kmiotku?
wcześniej ja ciebie pytałem o ''cegiełki'' i co przez nie ta twoja ''s'' uratowała
teraz ktoś kolejny pyta o to samo i podwijasz ogon i uciekasz od odpowiedzi...

napisz mi więc jak to było z tym Frasyniukiem ...ile siedział jako internowany i co ważniejsze jaką pracę tam wykonywał skoro zaraz po wyjściu zakupił sobie kilka ciężaróweczek ...odłożył sobie?

napisz czy te kilka garści ulotek które być może rzuciłeś na Wizowie uratowało JEDNO miejsce pracy ...

i nie pierdziel mi tu ze to nie wy ''solidaruchy'' jesteście temu winni tylko ''komuniści''

to zaprzecza wręcz twoim poprzednim ''objawieniom'' że ''s'' była siłą
jaką skoro ''komuna'' padała ,komuniści byli w rozsypce a ty i twoi kolesie nie uratowaliście zakładu...

ja ci powiem dlaczego kmiotku...byłeś zbyt zajęty robieniem ''kariery'' i w dup.ie miałeś kolegów z pracy ...
nie wyszło ci ani z Wałęsą ani z Morawieckim i obudziłeś się pewnego dnia z ręką po łokieć w nocniku...

to cię boli i będzie boleć ...hahahahaha

co teraz po raz kolejny z górnikami ?
straszą ''pinokia'' kolejnymi strajkami :]
bo co?
pójdą na urlopy bezpłatne ale czasy się zmieniły i teraz nikt im nie zapłaci za czas strajku ?...

i dobrze ...niech poczują braki w ''garach'' to szybko im ''rury zmiękną''...hahahahaha

tymczasem nowe transporty węgla z Rosji będę nadal jechać i jechać ...

a może ty zacznij jakiś protest?...np. głodówka ...:]
jedź na Wiejską ,łańcuchem się przypnij do poręczy i głoduj bo nie podoba ci się polityka rządowa co do rosyjskiego ''wungla''

albo żeby było dramatyczniej może samopodpalenie?
byłeś ,jesteś i zostaniesz ''pionkiem'' dlatego nikt nie zauważy jakiegoś tam m21 ...

no może bezpański pies co podejdzie ,obwącha i osika... :]

chcesz coś dodać? :]
~~Iliowobłękitna Surfinia niezalogowany
10 stycznia 2020r. o 15:44
Powyżej chamskie wystąpienie? to falco? Aż nadto wiele materiału na pozew sądowy.
~~Niebieskawozielony Rącznik niezalogowany
10 stycznia 2020r. o 15:47
HAHAHAHA...

bredzisz wąści ...:]

~~Niebieskoszary Żeniszek niezalogowany
10 stycznia 2020r. o 16:01
Falco? Popełniłeś już wcześniej wiele błędów w komentarzach do M21W2. Powyżej twoja bezradna złość popełniła kolejne, które M21W2 mógłby wykorzystać w sądzie. M21W2 zachowuje wiele cierpliwości i kultury. Ty natomiast puszczasz język w nienawistny słowotok. To jest aż nadto widoczne. Zostałbyś spokojnie przywołany do porządku przez sąd.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.