M21W2 napisał(a):Ktoś napisał: ~~Ołowianoszary Hibiskus napisał(a): Potwierdzam; ciebie nie sposób obrazić. Mój prapradziad został stracony za udział w Powstaniu Styczniowym, Dziadzio wałczył z bolszewikami, Ojciec w AK. Ja urodziłem i wychowałem się w Wielkopolsce. To Wielkopolanie wygrali
Gratuluję takich przodków, Jeżeli ojciec był w AK to więcej powinieneś wiedzieć o tej organizacji i o tym jak żołnierzy AK potraktowały władze komunistyczne za walkę o wolność ze zniewoleniem sowieckim.Dopisane 01.08.2025r. o godz. 12:17:Ktoś napisał: ~~Ołowianoszary Hibiskus napisał(a): Nie przypisuj innym swoich ewidentny braków, bo się kompromitujesz
Jeżeli to jest jedyny argument nie pozostało mi nic jak życzyć ci miłego dnia. Bez odbioru, nie pisze się na pyskówki.
Gratulacje gratulacjami a znowu sam pokazałeś niewiedzę dlaczego ludzie z AK którzy uciekli na inne ziemie nawet dzieciom nie opowiadali że byli w AK i gdzie walczyli by dzieci nie wydali rodziców i nie zostali sierotami lub z rodzicem -ami w pierdlu
M21W2 napisał(a): "Wyroki na żołnierzy AK zapadały w powojennej Polsce w sądach wojskowych, często w wyniku procesów politycznych. Wiele z tych wyroków było niesprawiedliwych i opartych na sfabrykowanych zarzutach. Część żołnierzy AK skazana została na kary śmierci lub długoletnie więzienie.
Szczegóły:
Sądy Wojskowe:
Powojenne sądy wojskowe, często podlegające komunistycznym władzom, były odpowiedzialne za ferowanie wyroków na żołnierzy AK.
Procesy polityczne:
Procesy te często miały charakter polityczny, a zarzuty stawiane żołnierzom AK miały na celu ich dyskredytację i likwidację jako potencjalnego wroga nowej władzy.
Kary:
Wyroki były bardzo zróżnicowane i obejmowały kary śmierci, wieloletnie więzienie, a także infamię i inne sankcje.
Niesprawiedliwość:
Wielu historyków i badaczy uważa, że wyroki te były często niesprawiedliwe, a zarzuty wobec żołnierzy AK były bezpodstawne lub wyolbrzymione."
~~Piotr napisał(a): Walka o wolność zawsze ma sens
~~Jasiu napisał(a):Ktoś napisał: M21W2 napisał(a): "Wyroki na żołnierzy AK zapadały w powojennej Polsce w sądach wojskowych, często w wyniku procesów politycznych. Wiele z tych wyroków było niesprawiedliwych i opartych na sfabrykowanych zarzutach. Część żołnierzy AK skazana została na kary śmierci lub długoletnie więzienie.
Szczegóły:
Sądy Wojskowe:
Powojenne sądy wojskowe, często podlegające komunistycznym władzom, były odpowiedzialne za ferowanie wyroków na żołnierzy AK.
Procesy polityczne:
Procesy te często miały charakter polityczny, a zarzuty stawiane żołnierzom AK miały na celu ich dyskredytację i likwidację jako potencjalnego wroga nowej władzy.
Kary:
Wyroki były bardzo zróżnicowane i obejmowały kary śmierci, wieloletnie więzienie, a także infamię i inne sankcje.
Niesprawiedliwość:
Wielu historyków i badaczy uważa, że wyroki te były często niesprawiedliwe, a zarzuty wobec żołnierzy AK były bezpodstawne lub wyolbrzymione."
Jadwiga i Rajmund Kaczyński , żołnierze AK , po wojnie dostali od Bolesława Bieruta willę .
Jarosław Kaczyński ,prawdziwy , niekwestionowany przywódca Solidarności , pił wódkę z gen. Kiszczakiem , a z Ruskim agentem Wasinem rodeo oglądał. Przez 3 lata.
~~Żółtoczerwona Szałwia napisał(a): Dowódcom AK za wysłanie bezbronnej młodzieży przeciw świetnie wyszkolonemu i uzbrojonemu wojsku, należała się kula w łeb.
~~Ralf napisał(a): Nie miało sensu, głupota dowódców.