Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Religia

983
#Calahan nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 21:34
TOjsienka napisał(a):
Calahan napisał(a): Wielu ludzi potrafi żyć uczciwie, własne dzięki Bożej łasce.

Gadasz jak byśmy byli robotami.Od czasów Adama i Ewy mamy wolną rękę co robimy i od czasu spisania biblii mamy instrukcje obsługi jak żyć żeby było dobrze.Czy z tego skorzystaliśmy nawet w czasie gdy nam było nie po nosie akurat,to z tego zostaniemy właśnie później podsumowani.
Zgadza się, mamy wolną wole - możemy czynić dobrze lub źle. Bóg jednak zapowiedział, ze swoje prawa wpisze w nasze serca. Zakon objawił grzech i pokazał, że człowiek nie może wypełnić zakonu. Wypełniło się to w nowo narodzeniu człowieka, z Ducha Świętego. W Adamie każdy z nas zgrzeszył, i nie było doskonałej ofiary za nasze grzechy która również je przezwycięża. Czy nie jest tak, że człowiek szukający tego co dobre, widzi swoją grzeszność i jest świadom, że nie potrafi być dobry ?... Apostoł Paweł przecież również mówił, że w nim mieszka zło i to po nowo narodzeniu. Dlaczego? Bo nikt z nas o własnych siłach nie potrafi być tak dobry, jak przewidział dla nas Bóg. Dlatego każdy potrzebuje uwolnienia i świadomości odpuszczenia win. Nasz przemieniony wewnętrzny człowiek będzie pragnął tego co dobre, nasza stara, cielesna natura będzie dążyła zaś do śmierci. W Panu Jezusie mamy jednak zwycięstwo nad starą naturą i życie wieczne :). Gorąco polecam w Ewangelii między innymi list Pawła do Rzymian.

Dopisane 29.08.2013r. o godz. 21:34:

TOjsienka napisał(a):
ale jest jednak jakieś procent prawdopodobieństwa że może być rozliczenie.
Słowo Boże nas o tym zapewnia :).

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4469
#Patrzalski nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 21:38
Calahan ..podobają mi się Twoje wypowiedzi,piszesz o tym w co wierzysz ,nikogo nie obrażając . Ja tak nie potrafię.
5134
#TOjsienka nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 21:42
Łoooj Calahan w piórka obrośnie za chwilę :)

Moja chata skraju-ja nyczoho ne znaju
983
#Calahan nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 21:50
Patrzalski napisał(a): Calahan ..podobają mi się Twoje wypowiedzi,piszesz o tym w co wierzysz ,nikogo nie obrażając . Ja tak nie potrafię.
Twoja szczerość jest cenna, Paweł kiedyś powiedział na temat robienia czegoś co chcemy, a nie potrafimy tak :
"Nie rozumiem bowiem tego, co czynię, bo nie czynię tego, co chcę, ale to, czego nienawidzę - to właśnie czynię.
16. Jeżeli zaś czynię to, czego nie chcę, to tym samym przyznaję Prawu, że jest dobre.
17. A zatem już nie ja to czynię, ale mieszkający we mnie grzech.
18. Jestem bowiem świadom, że we mnie, to jest w moim ciele, nie mieszka dobro; bo łatwo przychodzi mi chcieć tego, co dobre, ale wykonać - nie.
19. Nie czynię bowiem dobra, którego chcę, ale czynię to zło, którego nie chcę.
20. Jeżeli zaś czynię to, czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który we mnie mieszka.
21. A zatem stwierdzam w sobie to prawo, że gdy chcę czynić dobro, narzuca mi się zło.
22. Albowiem wewnętrzny człowiek [we mnie] ma upodobanie zgodne z Prawem Bożym.
23. W członkach zaś moich spostrzegam prawo inne, które toczy walkę z prawem mojego umysłu i podbija mnie w niewolę pod prawo grzechu mieszkającego w moich członkach.
24. Nieszczęsny ja człowiek! Któż mnie wyzwoli z ciała, [co wiedzie ku] tej śmierci? Dzięki niech będą Bogu przez Jezusa Chrystusa, Pana naszego!" List do Rzymian

Dopisane 29.08.2013r. o godz. 21:50:

TOjsienka napisał(a): Łoooj Calahan w piórka obrośnie za chwilę :)
Obrastanie w piórka to też cecha naszej starej natury. W Chrystusie jednak nie ma pychy, z chwilą gdy zapieramy się swojego pysznego ja. Pan Jezus powiedział, że kto chce zachować swoje życie, ten je straci. Ten kto zaś zatraci swoje życie dla Pana Jezusa, odnajdzie je :).

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
5134
#TOjsienka nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 21:52
Oj tam oj tam :|

Moja chata skraju-ja nyczoho ne znaju
4469
#Patrzalski nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 21:52
Mógłbyś...Calahanie odnieść się do tekstów biblisty Bolesława Parmy ? Często czytam jego przemyślenia i chciałbym wiedzieć jak zapatrują się na to ludzie z Twoją wiedzą .
983
#Calahan nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 21:57
Patrzalski napisał(a): Mógłbyś...Calahanie odnieść się do tekstów biblisty Bolesława Parmy ? Często czytam jego przemyślenia i chciałbym wiedzieć jak zapatrują się na to ludzie z Twoją wiedzą .
Mam zerową wiedzę o tekstach tego człowieka jak i o nim samym, ale z pomocą Boża postaram się dać Ci odpowiedź :).

~alto niezalogowany
29 sierpnia 2013r. o 22:01
Calahan napisał(a): ... Jeśli dobrze obserwujesz to co się dzieje obok nas, to zobaczysz, że większość ludzi nie żyje tak jak zaplanował dla człowieka Bóg...

I o to chodzi! Ludzie mają tylko jedno życie i chcą żyć tak jak im jest najlepiej. A co sobie Bóg zaplanował to jego sprawa. Błędy w planowaniu są powszechne. Twoje życie Bóg też być może zaplanował inaczej niż żyjesz. Skąd wiesz czy realizujesz jego plan? Chyba aż tak zarozumiały nie jesteś? :D
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza