Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Religia

983
#Calahan nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 22:01
Na razie wiem kim ten człowiek jest, przypuszczam, że może być sporo właściwych wykładni Słowa Bożego, ale jakby w Duchu mam przekonanie, że najlepszym nauczycielem Słowa Bożego dla człowieka jest Duch Święty.

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
5134
#TOjsienka nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 22:06
Ale chłop nawija. :|

Moja chata skraju-ja nyczoho ne znaju
4469
#Patrzalski nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 22:08
Tak tylko spytałem ,bo parę z razy spotkałem się z tekstami tego człowieka :) Czytając ,doszedłem do wniosku ,że jest to jeden z niewielu ludzi wierzących ,którzy swoje przekonania ,potrafią przekazać w sposób przyjazny i nie natrętny .
983
#Calahan nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 22:24
~alto napisał(a):
Calahan napisał(a): ... Jeśli dobrze obserwujesz to co się dzieje obok nas, to zobaczysz, że większość ludzi nie żyje tak jak zaplanował dla człowieka Bóg...

I o to chodzi! Ludzie mają tylko jedno życie i chcą żyć tak jak im jest najlepiej.
Drogi rozmówco, tylko, że właśnie Bóg zaplanował dla człowieka najlepsze życie :). Czy uważasz, że np. pijaństwo, złość, nieprzebaczenia, rozpadające się małżeństwa, cudzołóstwo, egoistyczna pożądliwość, pycha życia, brak radości i pokoju w sercu to ten najlepszy plan na życie? Możesz sam sprawdzić, że tak właśnie żyje bardzo wielu ludzi.

~alto napisał(a): Skąd wiesz czy realizujesz jego plan?
Bóg objawia to co chce we właściwym czasie, tym którzy chcą go słuchać i należą do Niego (mam na myśli plan indywidualny dla człowieka). Plan ogólny dla człowieka, coś w rodzaju sposobu na życie zawarty jest w Biblii.
~alto napisał(a): Chyba aż tak zarozumiały nie jesteś? :D
Zarozumiałość nie ma nic wspólnego z rozpoznawaniem woli Bożej, bo jest to dar Boży a nie umiejętność człowieka. Pamiętajmy, że oskarżaniem człowieka zajmuje się szatan (z heb. satan, oskarżyciel).

Dopisane 29.08.2013r. o godz. 22:14:

Patrzalski napisał(a): Tak tylko spytałem ,bo parę z razy spotkałem się z tekstami tego człowieka :) Czytając ,doszedłem do wniosku ,że jest to jeden z niewielu ludzi wierzących ,którzy swoje przekonania ,potrafią przekazać w sposób przyjazny i nie natrętny .
Ja na przykład w wolnych chwilach czytam teraz książkę "Promienie światła z ciemnej afryki" autorstwa J.R. Gschwend. Polecam :).

Dopisane 29.08.2013r. o godz. 22:21:

TOjsienka napisał(a): Ale chłop nawija. :|
Racja... Nawijam, nawijam... a przecież mogłem dać do obejrzenia jakieś świadectwo :).

Dopisane 29.08.2013r. o godz. 22:24:

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
5134
#TOjsienka nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 22:25
Calahan napisał(a):
Zarozumiałość nie ma nic wspólnego z rozpoznawaniem woli Bożej, bo jest to dar Boży a nie umiejętność człowieka. Pamiętajmy, że oskarżaniem człowieka zajmuje się szatan (z heb. satan, oskarżyciel)

No a skąd my możemy być pewni że przez ciebie nie przemawia szatan i tymi czułymi słówkami nie sprowadzisz ludzi na manowce niczym wilk w owczej skórze?

~alto niezalogowany
29 sierpnia 2013r. o 22:26
Calahan napisał(a): ...Bóg zaplanował dla człowieka najlepsze życie... Czy uważasz, że np. pijaństwo, złość, nieprzebaczenia, rozpadające się małżeństwa, cudzołóstwo, egoistyczna pożądliwość, pycha życia, brak radości i pokoju w sercu to ten najlepszy plan na życie? ...

Najlepsze życie człowiek potrafi zaplanować sobie sam. A skąd niby pomysł że te wszystkie rzeczy o których tu piszesz to o uważam za "najlepszy plan na życie". Tak ci pasuje do dyskusji? Wyraźnie brakuje ci argumentów skoro sięgasz do tak prymitywnych metod. Nie pochwalam niczego z tych rzeczy ale do tego nie jest mi, ani milionow innych ludzi, potrzebny twój Bóg. Wystarczy zdrowy rozsądek.
983
#Calahan nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 22:34
TOjsienka napisał(a):
Calahan napisał(a):
Zarozumiałość nie ma nic wspólnego z rozpoznawaniem woli Bożej, bo jest to dar Boży a nie umiejętność człowieka. Pamiętajmy, że oskarżaniem człowieka zajmuje się szatan (z heb. satan, oskarżyciel)

No a skąd my możemy być pewni że przez ciebie nie przemawia szatan i tymi czułymi słówkami nie sprowadzisz ludzi na manowce niczym wilk w owczej skórze?
Pan Jezus powiedzial, ze po owocach ich poznacie. Ewangelia jest jedna, wiec jesli jest ona zwiastowana to musi prowadzic do Niego - Pana Jezusa :).

Dopisane 29.08.2013r. o godz. 22:34:

~alto napisał(a):
A skąd niby pomysł że te wszystkie rzeczy o których tu piszesz to o uważam za "najlepszy plan na życie". Tak ci pasuje do dyskusji? Wyraźnie brakuje ci argumentów skoro sięgasz do tak prymitywnych metod. Nie pochwalam niczego z tych rzeczy ale do tego nie jest mi, ani milionow innych ludzi, potrzebny twój Bóg. Wystarczy zdrowy rozsądek.
Drogi rozmówco, tego rodzaju rzeczy dzieją na naszych oczach, dlatego o takich przykładach pisze. Do tego by mieć przebaczenie grzechów i życie wieczne potrzebny jest Bóg. Każdy z nas zgrzeszył i każdy kto mówi, że bez Boga da sobie rade prędzej czy później sam doświadcza, że jest to nie prawda :). Człowiek z powodu grzechu jest bezbronny wobec królestwa ciemności a Bóg jest miłością, siłą i ratunkiem.

5134
#TOjsienka nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 22:45
Calahan napisał(a):
TOjsienka napisał(a):
Calahan napisał(a):

Pan Jezus powiedzial, ze po owocach ich poznacie. Ewangelia jest jedna, wiec jesli jest ona zwiastowana to musi prowadzic do Niego - Pana Jezusa :).
Wiem jakie sa owoce ducha tak że chciałabym zobaczyć je u ciebie w praktyce w ekstremalnych sytuacjach bo gadać to każdy może gorzej z praktyką.

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.