Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Religia

983
#Calahan nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 23:48
GosiaG napisał(a): Tak , trwa wojna i jak widzisz od kilku tysięcy lat nie zrobiliśmy nic żeby się bronić.
Religie i ewangelie , też jak widać nie działają, bo ludzkość upada coraz bardziej.

Ewangelia zawsze działała i działa, a upadek tego świata został zapowiedziany w Biblii - poprzedzi go wzrost nieprawości na świecie, wielki ucisk i ostateczny sąd nad tym światem, który odwrócił się od Stwórcy. Do czasu ostatecznego miliony ludzi jednak poznaje Pana Jezusa i wspólnie będziemy żyć na nowej ziemi. Gdyby Ewangelia nie działała ja i tak wielu innych ludzi nie miało by pewności Zbawienia i nie doświadczało, żywej relacji z Bogiem, widząc przy tym realność świata duchowego. Ponownie muszę napisać, że przez grzechy człowiek jest oddzielony od Boga. Jeśli nie chcesz wyznać Bogu swoich grzechów i nie pragniesz ich porzucenia, odrzucasz Boża łaskę.

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~alto niezalogowany
29 sierpnia 2013r. o 23:52
W każdym wpisie "Calahan" wyraźnie ucieka od odpowiedzi na niewygodne pytania i pisze w kółko swoje nawiedzone farmazony. Dyskusja z nim to strata czasu. A ja czasu do stracenia nie mam. " Bez odbioru" :P
983
#Calahan nieaktywny
29 sierpnia 2013r. o 23:56
~alto napisał(a): W każdym wpisie "Calahan" wyraźnie ucieka od odpowiedzi na niewygodne pytania i pisze w kółko swoje nawiedzone farmazony. Dyskusja z nim to strata czasu. A ja czasu do stracenia nie mam. " Bez odbioru" :P
Odpowiadam na pytania i nie ma tu nie wygodnych pytań :). A nawet gdybym nie odpowiadał, to nie o pytania chodzi. Jeśli nie chcesz czytać tego co piszę, poczytaj po prostu Ewangelie. Jeśli jej człowiek nie pozna, to tak naprawdę całe życie doczesne będzie stratą czasu. Ale każdy człowiek ma wolny wybór i lepiej, żeby wiedział co wybiera...

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
8375
#GosiaG nieaktywny
30 sierpnia 2013r. o 0:05
Calahan napisał(a): upadek tego świata został zapowiedziany w Biblii.

I to jest pewnie największy przejaw miłości Twojego boga.

Calahan napisał(a): Ponownie muszę napisać, że przez grzechy człowiek jest oddzielony od Boga. Jeśli nie chcesz wyznać Bogu swoich grzechów i nie pragniesz ich porzucenia, odrzucasz Boża łaskę.

Mam rozumieć , że skoro napisałeś mi to prywatnie - oskarżasz mnie o co...?

Lilith ^^
983
#Calahan nieaktywny
30 sierpnia 2013r. o 0:13
GosiaG napisał(a):
Calahan napisał(a): upadek tego świata został zapowiedziany w Biblii.

I to jest pewnie największy przejaw miłości Twojego boga.
Największym przejawem miłości Boga jest jego ofiara za złych ludzi, za każdego człowieka który zgrzeszył. Bóg kocha ludzi i chce ich ratować. Człowiek ma wolny wybór i jeśli wybiera zło, musi umrzeć. Nie wyobrażam sobie na nowej ziemi ludzi którzy wybrali zło. Czy znowu miała by się powtórzyć sytuacja z ogrodu Eden ?:) Zło i ludzi którzy mu się oddali będą osądzeni, ale nawet najgorszy z najgorszych znajdzie łaskę u Boga, jeśli tylko zapragnie się zmienić i odrzucić zło. Boża miłość jest cudowna i życzę Ci, abyś mogła jej kiedyś doświadczyć :). Bóg również na Ciebie czeka, póki żyjesz na tym świecie.

Calahan napisał(a):
Mam rozumieć , że skoro napisałeś mi to prywatnie - oskarżasz mnie o co...?
Napisałem to prywatnie, bo jest to twoja osobista sprawa, dlatego, że osobiście musisz się upamiętać (jak zresztą każdy człowiek). Wyznaj Bogu i porzuć to co, co przychodzi Ci do głowy w miejscu tych trzech kropek.

8375
#GosiaG nieaktywny
30 sierpnia 2013r. o 0:22
W takim razie ten 'bóg' nawet sobie nie zaczął wyobrażać czym jest miłość.
A skoro to indywiduum ma zamiar 'uratować' garstkę fanatyków w sobie tylko znanym celu, na pewno Bogiem nie jest.

Bo...Bóg stworzył 'niebo' i 'ziemię' , ludzi i wszystko inne o czym wiemy i powiedział że '' to jest dobre'' .

Moją osobistą sprawą jest to że muszę się upamiętać ?

he he ...

Dobrej nocy .

Lilith ^^
4469
#Patrzalski nieaktywny
30 sierpnia 2013r. o 0:23
Calahan napisał(a): Ponownie muszę napisać, że przez grzechy człowiek jest oddzielony od Boga. Jeśli nie chcesz wyznać Bogu swoich grzechów i nie pragniesz ich porzucenia, odrzucasz Boża łaskę.

Wybacz ,że podejmę temat "na chłopski rozum" ale podejmę :)
Ja w swoim ciasnym rozumku rozumie Twój wywód nieco inaczej .
Jeśli grzeszysz ,nie musisz wyznawać swoich grzechów Bogu ! Bóg jeśli w niego wierzysz ,wie jakie grzechy popełniłeś .Ważne jest dla Ciebie i Twojego otoczenia ,żebyś postępował "bezgrzesznie" w miarę możliwości ":) Jeśli Ci się przytrafi ,co jest całkiem możliwe (człowiek grzesznym jest) Żebyś potrafił jakoś odpokutować ten uczynek ? Wierzę ,że człowiek rodzi się dobry . Dopiero społeczeństwo w jakim się wychowuje ,jest w stanie zmienić go w bestię . Ale wiara w człowieka nie pozwala mi wieżyc w to ,że człowiek jest z natury zły i potrzebuje instytucji religijnych ,po to ,żeby go zresocjalizować .
983
#Calahan nieaktywny
30 sierpnia 2013r. o 0:57
GosiaG napisał(a): A skoro to indywiduum ma zamiar 'uratować' garstkę fanatyków w sobie tylko znanym celu, na pewno Bogiem nie jest.
Ludzie są stworzenie dla Bożej chwały, podobna relacja wygląda między dziećmi a rodzicami.

GosiaG napisał(a): Bo...Bóg stworzył 'niebo' i 'ziemię' , ludzi i wszystko inne o czym wiemy i powiedział że '' to jest dobre'' .
Zgadza się. To co opisujesz było dobre. Szatan był dobry do czasu, gdy nie oddzielił się od Boga poprzez pychę. Człowiek był dobry do czasu grzechu pierworodnego. Ziemia była idealna do czas jej przeklęcia za grzech człowieka.

GosiaG napisał(a): Moją osobistą sprawą jest to że muszę się upamiętać ?
Tak, inaczej moc diabła w twoim życiu nie zostanie przerwana.

GosiaG napisał(a):
he he ...
A ja jeszcze raz życzę tej cudownej, Bożej miłości, bo tylko ona przemienia nasze serca :).

Dopisane 30.08.2013r. o godz. 00:48:

Patrzalski napisał(a):

Wybacz ,że podejmę temat "na chłopski rozum" ale podejmę :)
Ja w swoim ciasnym rozumku rozumie Twój wywód nieco inaczej .
Jeśli grzeszysz ,nie musisz wyznawać swoich grzechów Bogu ! Bóg jeśli w niego wierzysz ,wie jakie grzechy popełniłeś
Tak, człowiek ma wolną wolę. Ktoś może zgrzeszyć i wcale tego nie żałować albo czuć się dobrze z grzechem. Wyznanie Bogu daje uwolnienie również od roszczeń diabła względem człowieka z powodu grzechu. Słowo Boże mówi, że Bóg jest wierny, i odpuszcza wyznane grzechy.

Patrzalski napisał(a): Jeśli Ci się przytrafi ,co jest całkiem możliwe (człowiek grzesznym jest) Żebyś potrafił jakoś odpokutować ten uczynek ?
Dawniej jak wiemy, był zakon i rożnego rodzaju ofiary składane za grzechy. Tego rodzaju pragnienia odkupienia grzechu były widoczne w każdym plemieniu/narodzie które szukało Boga (Słowo Boże mówi, że Bóg był do poznania dla każdego i tak jest zresztą nadal, pod warunkiem szczerego pragnienia serca), nie tylko w Izraelu. Ludzie jednak dalej grzeszyli, a grzech panował nad człowiekiem. Bóg zapowiedział że wypisze w serca ludzi prawa i wyzwoli lud Boży, a także, że Jego ranami będziemy uleczeni (księga Izajasza, coś w rodzaju starotestamentowej zapowiedzi Ewangelii). Teraz, nie ma potrzeby odpokutować grzech - Pan Jezus zapłacił cenę, która my nie byliśmy w stanie zapłacić. Nie tylko zresztą zapłacił cenę, ale dał moc przemiany naszego wnętrza, tak, że jako ludzie nie znający Boga grzeszyliśmy naturalnie, tak dzięki Bożej łasce wewnętrznie nie chcemy grzeszyć. A jeśli upadniemy, wyznajemy grzech Bogu by doświadczyć uwolnienia.

Patrzalski napisał(a): Wierzę ,że człowiek rodzi się dobry . Dopiero społeczeństwo w jakim się wychowuje ,jest w stanie zmienić go w bestię . Ale wiara w człowieka nie pozwala mi wieżyc w to ,że człowiek jest z natury zły i potrzebuje instytucji religijnych ,po to ,żeby go zresocjalizować .
Częściowo się zgadzam. Co do tego że człowiek rodzi się dobry - dzieci nie trzeba uczyć robić źle. Maja to we krwi :). Dzięki Bogu można dzieci uczyć czynić dobrze. To jest właśnie ta stara, upadła natura w człowieku, skażona grzechem. Dopiero w Panu Jezusie mamy uwolnienie od jej konsekwencji, czyli śmierci. Tutaj polecam właśnie ten tekst z Listu do Rzymian co dałem wcześniej - tak właśnie mamy, nie raz może chcemy robić dobrze, ale i tak możemy zgrzeszyć. W Panu Jezusie mam siłę pokonać ten grzech i co tak bardzo ważne - mamy jego odpuszczenie. I instytucje religijne nie są potrzebne by "resocjalizować" człowieka - sam Bóg to robi, jeśli mu pozwalamy :). Kościoły ziemskie, społeczności wierzących, są po to by wspólnie z radością wielbić Boga, modlić się, napominać i budować.

Dobrej nocy ! :)

Dopisane 30.08.2013r. o godz. 00:57:

I polecam w sprawie Ewangelii serwis http://www.jezus.pl :).

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza