Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Religia

~Iza niezalogowany
13 września 2013r. o 11:05
~ napisał(a):
~Iza napisał(a): Z prostego powodu : na podstawie Biblii. „Nie zapominaj, że nie ma powrotu” (Syr 38, 21); „ Postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd” (Hbr 9, 27).
Wg. KK nasze życie na ziemi jest jedyne i niepowtarzalne, po śmierci nie ma już powrotu.

Nie pasują mi Twoje tłumaczenia, z tego względu, że cytaty, które podajesz pochodzą ze starego testamentu, który jest podstawą wiary judaizmu. KK opiera się na Nowym testamencie, w którym to jest napisane, że Chrystus , jako pierwszy zmartwychwstał i według nauki KK, ci którzy w niego wierzą i zasłużą na to, też zmartwychwstaną.

Ap 20.4
"I ujrzałem trony -
a na nich zasiedli [sędziowie],
i dano im władzę sądzenia -
i ujrzałem dusze ściętych dla świadectwa Jezusa i dla Słowa Bożego,
i tych, którzy pokłonu nie oddali Bestii ani jej obrazowi
i nie wzięli sobie znamienia na czoło ani na rękę.
Ożyli oni
i tysiąc lat królowali z Chrystusem."

KK opiera się i na Starym i na Nowym Testamencie :) „ Postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd” (Hbr 9, 27), to z Listu do Hebrajczyków ;)
Pozdr. :)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
8375
#GosiaG nieaktywny
13 września 2013r. o 11:13
Pannazdzieckiem napisał(a): Listkiewicz, szpec od reinkarnacji,

Jego zdanie(?) na ten temat zdumiewająco pokrywa się z treścią zawartą w książce-
Johna Davidsona pt.''Ewangelia Jezusa - w poszukiwaniu prawdziwych nauk''-ktorego P. Listkiewicz jest tłumaczem.
Taką samą zależność widzę u tłumacza ''Thiaoouba Prophecy'' pióra Michela Desmarqueta-Toma Chalko-który zresztą pod wpływem ''nauk'' T-Jehovian napisał własną książkę '' The Freedom of Choice''.
~Iza napisał(a):
Niekoniecznie.

Znaczy wybiórczo?

Dopisane 13.09.2013r. o godz. 11:13:

*której

Lilith ^^
~Iza niezalogowany
13 września 2013r. o 11:18
GosiaG napisał(a): Znaczy wybiórczo?

Nie :)
9714
#BPM nieaktywny
13 września 2013r. o 11:32
"Nie zapiminaj, ze nie ma powrotu" - zapowiadal starotestamentowy prorok Syrach. Czy wierzacy w reinkarnacje nie obudza sie z krzykiem Jerzego Sthura, wolajacego w "Seksmisji". "Replay, replay, dlaczego nie daja replaya?". Moze lepiej nauczyc sie refrenu piosenki U2 i powtarzac za Bono: "one love, one life"?
~ niezalogowany
13 września 2013r. o 12:03
~Iza napisał(a): KK opiera się i na Starym i na Nowym Testamencie :) „ Postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd” (Hbr 9, 27), to z Listu do Hebrajczyków ;)

Podstawą jest nowy testament. Do starego odwołuje się w naukach.
Zrozum, że najważniejsze dla KK jest to, co stanowi nowy testament i zmartwychwstanie. Apokalipsa św. Jana, cytat podany wcześniej.
~Iza niezalogowany
13 września 2013r. o 12:44
~ napisał(a):
~Iza napisał(a): KK opiera się i na Starym i na Nowym Testamencie :) „ Postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd” (Hbr 9, 27), to z Listu do Hebrajczyków ;)

Zrozum, że najważniejsze dla KK jest to, co stanowi nowy testament i zmartwychwstanie. Apokalipsa św. Jana, cytat podany wcześniej.

Najważniejsze, Tak !,... ale jedno nie wyklucza drugiego.
W NT masz napisane, że nie przyszedłem zmieniać prawa, ale wypełnić -Mt.5.17-18. Jerozolima nie rozpoznała swojego nawiedzenia, stąd płacz Jezusa.- Łk. 19, 41-44. Ale oczywiście najważniejsze jest Zmartwychwstanie , por. 1Kor.15.12-14.
W tym nie ma sprzeczności :)
983
#Calahan nieaktywny
13 września 2013r. o 13:39
~ napisał(a):
Witam :). Cała Biblia skłania człowieka do poznania Boga w osobie Pana Jezusa Chrystusa. Od ST czytamy o obiecanym wyzwoleniu dla ludu Bożego, które wypełniło się w Panu Jezusie Chrystusie. Księga Izajasza to praktycznie starotestamentowa Ewangelia. Można skutecznie zwiastować Ewangelie zaczynając od tej księgi. W Dziejach Apostolskich mamy przykłady gdy Apostołowie odwoływali się do pism, głosząc Dobrą Nowinę. Możemy dziękować Bogu, że pozostawił nam swoje żywe Słowo, które tak bardzo skłania nas do powierzenia Jemu życia, poprzez Pana Jezusa :).

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
9714
#BPM nieaktywny
13 września 2013r. o 13:56
Szukalem i znalazlem.Droga chrzescijanina nie jest ani trudna, ani dluga. Ta droga jest Jezus. Dla mnie chrzescijanstwo to przede wszystkim Chrystus. Gdyby tak nie bylo szedlbym pewnie droga buddyzmu czy hinduizmu. Spotkalem nie kolejna religie, ale konkretna osobe: Jezusa Chrystusa, Kogos kto mnie kocha i wypelnia cale moje zycie. Takiego doswiadczenia nie spotkalem w zadnych technikach. Pokoj ducha Biblia okresla jako Shalom - to zycie bardzo intensywnie dzielone z druga osoba. Pokoj napdprzyrodzony zawsze pozostaje w relacji milosci z Jezusem. "juz nie ja zyje, ale Chrystus" (wolanie sw. Pawla). Moja wiara nakazuje mi wierzyc w KK, a nie odwrotnie.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza