~ napisał(a):~Iza napisał(a): Z prostego powodu : na podstawie Biblii. „Nie zapominaj, że nie ma powrotu” (Syr 38, 21); „ Postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd” (Hbr 9, 27).
Wg. KK nasze życie na ziemi jest jedyne i niepowtarzalne, po śmierci nie ma już powrotu.
Nie pasują mi Twoje tłumaczenia, z tego względu, że cytaty, które podajesz pochodzą ze starego testamentu, który jest podstawą wiary judaizmu. KK opiera się na Nowym testamencie, w którym to jest napisane, że Chrystus , jako pierwszy zmartwychwstał i według nauki KK, ci którzy w niego wierzą i zasłużą na to, też zmartwychwstaną.
Ap 20.4
"I ujrzałem trony -
a na nich zasiedli [sędziowie],
i dano im władzę sądzenia -
i ujrzałem dusze ściętych dla świadectwa Jezusa i dla Słowa Bożego,
i tych, którzy pokłonu nie oddali Bestii ani jej obrazowi
i nie wzięli sobie znamienia na czoło ani na rękę.
Ożyli oni
i tysiąc lat królowali z Chrystusem."
Pannazdzieckiem napisał(a): Listkiewicz, szpec od reinkarnacji,
~Iza napisał(a):
Niekoniecznie.
GosiaG napisał(a): Znaczy wybiórczo?
~Iza napisał(a): KK opiera się i na Starym i na Nowym Testamencie :) „ Postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd” (Hbr 9, 27), to z Listu do Hebrajczyków ;)
Pozdr. :)
~ napisał(a):~Iza napisał(a): KK opiera się i na Starym i na Nowym Testamencie :) „ Postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd” (Hbr 9, 27), to z Listu do Hebrajczyków ;)
Pozdr. :)
Podstawą jest nowy testament. Do starego odwołuje się w naukach.
Zrozum, że najważniejsze dla KK jest to, co stanowi nowy testament i zmartwychwstanie. Apokalipsa św. Jana, cytat podany wcześniej.
~ napisał(a):Witam :). Cała Biblia skłania człowieka do poznania Boga w osobie Pana Jezusa Chrystusa. Od ST czytamy o obiecanym wyzwoleniu dla ludu Bożego, które wypełniło się w Panu Jezusie Chrystusie. Księga Izajasza to praktycznie starotestamentowa Ewangelia. Można skutecznie zwiastować Ewangelie zaczynając od tej księgi. W Dziejach Apostolskich mamy przykłady gdy Apostołowie odwoływali się do pism, głosząc Dobrą Nowinę. Możemy dziękować Bogu, że pozostawił nam swoje żywe Słowo, które tak bardzo skłania nas do powierzenia Jemu życia, poprzez Pana Jezusa :).
Podstawą jest nowy testament. Do starego odwołuje się w naukach.
Zrozum, że najważniejsze dla KK jest to, co stanowi nowy testament i zmartwychwstanie. Apokalipsa św. Jana, cytat podany wcześniej.