Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Urząd Gminy i Dom Kultury w Gromadce - opinie.

~chinczyk niezalogowany
18 listopada 2013r. o 9:49
pochodzenie nie ma znaczenia!!!. wazne jest aby byc dobrym gospodarzem ,dbac o gmine jak i jej mieszkancow a tu niestety jaka nacja narodowociowa by nie rzadzila patrzy tylko jak zdobyc stolek i sie ustawic na przyszlosc, Tak wiec myslmy o dobrym gospodarzu a nie skad wywodza sie jego korzenie.
Zgłoś do moderacji Temat zamknięty
~gość - Polak niezalogowany
18 listopada 2013r. o 15:57
Do Chinczyka ; Dla ciebie nie ma znaczenia kto rządzi w naszej gminie, niestety dla mnie ma to ogromne znaczenie. Hitler też myślał,że nie ma to znaczenia i dal władzę i broń Ukraińcom i uzbroił im policję. Ukraińcy wykorzystali to i z bronią poszli do lasu. Wraz z ludnością cywilną napadali na polskie wsie, mordowali wszystkich polaków i rodziny mieszane. Obcinali polakom ręce, nogi ,głowy , kobiety w ciąży zabijali i bagnetem wypruwali im nienarodzone dzieci, następnie je zabijali. Młode polskie dziewczyny gwałcili,zdzierali im ubrania i zabijali. Tak zmasakrowanych polaków wrzucano do ziemi i zasypywano. Ksiądz prawosławny odprawiał nad nimi mszę (panachydę), po tym wszystkim smażyli polskie świnie,kury i inne potrawy , żarli i tańczyli w rytm muzyki granej na gromadzkich festynach.
18 listopada 2013r. o 16:13
Do chińczyka ; I ty mówisz, że nie ma znaczenia kto rządzi w gminie Gromadka , dla mnie ma ogromne znaczenie. Bo władza to wpływy i pieniądze i każdy laik o tym wie. Nie wiem co przedstawiciele mniejszości robią jak wygrają wybory , może pierwsze kroki stawiają w Związku Ukraińców w Polsce po wytyczne co dalej. Jak chcą uczestniczyć w wyborach i kultywować po wyborach kulturę ukraińską to niech startują z list mniejszości ukraińskiej. A nie podszywają się pod polaków. Niestety słowo; jestem polakiem przez gardło im nie przejdzie. ?? Dlaczego bo nie różnią się niczym od nacjonalistów ukraińskich,którzy dwa lata temu wywiesili transparent na stadionie we Lwowie ; Polak, Żyd i pies powinien wisieć na jednej szubienicy. Czy tak pisze bratni naród????? Dla chińczyka nie ważne kto rządzi u nas w gminie,powiecie,województwie czy w kraju, ale dla Polaka to ważne. Jeszcze Polska nie zginęła dopóki MY POLACY żyjemy. amen
18 listopada 2013r. o 16:39
Przepraszam ; Mszę nad zbiorowymi mogiłami Polaków odprawiał ksiądz greko katolicki .
~niegodny z dużej zatem z małej litery: p niezalogowany
18 listopada 2013r. o 21:24
Do "gość-Polak" -ku rozwadze od polaka ( nieczystej krwi polskiej, chociaż wątpię czy ty masz też jej 100% w swoim krwioobiegu), kilka przemyśleń.
1. Od tamtych czasów minęło 70 lat i ( było to niewątpliwie wielkie nieszczęście) powinno się już tylko za dusze pomordowanych modlić, gdyż rozdrapywanie ran nic nie da.
2. My tak bardzo lubimy rozdrapywać przeszłość, bo to łatwo, trudniej nam za to budować teraźniejszość i przyszłość, czego efektem jest ta polemika. Jest to takie nasze narodowe hobby.
3. Wzajemna nienawiść jest destrukcyjna, do niczego nie prowadzi-bo:
a/ gdyby Szkoci wypominali Anglikom przeszłość ( a były tam nieliche w ich historii masakry ze strony tych drugich) to nie byłoby tak wspaniale rozwiniętej dzisiaj W. Brytanii, b/ o to samo do Anglików kolonistów winni mieć pretensje późniejsi obywatele USA- a jednak pomogli im za to przetrwać podczas II wojny, c/ obywatele ciemnoskórzy w Afryce do białych kolonistów, d/ obywatele ciemnoskórzy w USA do obywateli białych w USA ( nie powiesz mi, że ciemnoskórych ludzi w USA głaskano, szybciej wieszano) itd...itd
4. Ktoś wcześniej, powoływał się na opracowania Pani Profesor z Krakowa na temat zbrodni m.in. wołyńskich. Trochę to jednostronne rozumowanie. Z historycznego punktu widzenia należałoby się zastanowić, skąd ta nienawiść do Polaków. Na Ukrainie nas nie lubią, na Litwie ( Ba! Litwini równoprawni Polakom konstytucyjnie, obywatele Rzeczypospolitej Obojga Narodów) nas nie lubią, nie mówię o Rosjanach czy Czechach a już nie wspominam o krajach zachodu, gdzie to syndrom polaka zagościł pejoratywnie w ich mentalności i na nasz temat opowiadają gorsze sobie dowcipy, niż my opowiadamy o "ruskich", "żydach " czy "czechach".
5. Może poczytałbyś o genezie tej nienawiści, do Polaków na wschodzie, tak uczciwie, po chrześcijansku, z biciem się w pierś ( polecam opracowania np Normana Davies-a, Pawła Jasienicy...)
6. A propos; wspomniałem wyżej w innym kontekście o nacji żydowskiej: czy polacy nie spalili żywcem w Jedwabnem żydów - sąsiadów? Tu możemy chyba postawić znak równości ( pomijając ilość ofiar) w uczynkach tamtych z Jedwabnego z tamtymi z pod Wołynia???
I co ? Też Żydzi powinni Tobie "gościu -Polaku" powiedzieć: tyś jest potomek tamtych oprawców spod Jedwabnego? Chyba by Cię to " "gościu -Polaku" zabolało!
Na koniec: nic nie usprawiedliwia mordów na bezbronnej ludności. Jednak czas idzie na przód i ma to do siebie, że zaciera rany i ból. A my następne pokolenie, pamiętając ku przestrodze o tych ofiarach, patrzmy się, co zrobić aby nam tu we wspólnym kraju żyło się lepiej. Nie wolno rozciągać winy jednostek na cały naród.
18 listopada 2013r. o 22:58
Coś w tej twojej wypowiedzi jest nawet z sensem. Mam dużo znajomych; Łemków i Ukraińców i nie za bardzo chcę was obrażać, tylko przypomnieć co robili wasi dziadkowie a może i ojcowie. Oczywiście nie wszyscy. Niestety to co wyprawiacie w gminie Gromadka przekracza granicę przyzwoitości i przypominacie tym samym zdarzenia z przed 70 lat. Powyższe opisy tamtych zdarzeń ująłem bardzo skromnie i powściągliwie, nie pisałem o wielu kwestiach godnych tylko barbarzyńców. Polska to kraj bardzo tolerancyjny i naród Polski także, ciekawi mnie tylko jaką cenę przyjdzie nam kiedyś za to zapłacić. Mam nadzieje, że nie będzie to cena 200.tys. ofiar polskich. Możesz dalej owijać wełnę w bawełnę i próbować grzechy wasze zamiatać pod dywan, bo już mi się nie chce więcej pisać na ten temat. Bo mentalności mieszkańców naszej gminy i tak nie zmienię.
~sprawiedliwy!! niezalogowany
19 listopada 2013r. o 8:29
nie ma co sie rozpisywac trzeba podjac deyzje i isc na wybory ,mam nadzieje ze wszystcy dopilnujemy aby te wybory byly uczciwe,tak wiec DO URN!!!!
~ niezalogowany
19 listopada 2013r. o 12:17
Tak,koniecznie do urn!Tylko pamietajcie i nie wybierajcie nikogo z mniejszosci narodowej.On nie ma interesu zeby nam Polaczom dobrze sie dzialo.Moze teraz bedziemy madrzejsi przed szkoda.
REKLAMA BAU zaprasza