Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Ach Ci źli motocykliści

1010
#ElmA nieaktywny
6 sierpnia 2011r. o 5:56
'~mleko' - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;)

Jeśli jesteś rodzicem maluszka, którego zbyt głośne dźwięki wybudzają, to będziesz się denerwował w takich sytuacjach. Troszkę zrozumienie dla innych, nie każ im się wyprowadzać pod las.
~nokiac3 napisał bardzo taktownie, że Jemu osobiście nie przeszkadza dźwięk motoru, ale Jego maleństwu już tak i że wg Niego jest to nie fair. Nie naubliżał nikomu, tylko wyraził swoją dezaprobatę dla takiej sytuacji (nie osób).
Piszemy tutaj o myśleniu za innych uczestników ruchu drogowego podczas jazdy na motocyklu czy samochodem. To postawmy się na miejscu innych i pomyślmy, czy nam tego typu sytuacje też by przeszkadzały, zanim negatywne emocje znajdą ujście na klawiaturze i inwektywy posypią się w postach.
I to odnosi się do piszących tu motocyklistów i antymotocyklistów.

Zgłoś do moderacji Odpowiedz
7422
#a15 nieaktywny
6 sierpnia 2011r. o 11:47
k1p napisał(a): Właśnie o to chodzi. Za kierownicą trzeba mysleć. Nie tylko za siebie, ale za innych. Ja też często jeżdżę z prędkością większą niż dozwolona, nie zapinam pasów, często nie wożę ze sobą dokumentów....
Ale zawsze obserwuję, to co dzieje się wokół. Prognozuję, jaki ruch może wykonać kierowca chcący włączyć się do ruchu...
Jadąc motocyklem staram się przewidzieć, czy ktoś z podporządkowanej nie wymusi mi pierwszeństwa-wtedy zawsze zwalniam.
Dzięki temu już kilkanaście lat jeżdżę bez najmniejszego uszczerbku na zdrowiu czy mieniu.
A jako radę dla wszystkich, mogę napisać tylko tyle: patrzcie w lusterka i używajcie kierunkowskazów... Możecie sobie śmigać nawet 200 km/h, ale powinniście robić to bezpiecznie. Tylko tam,gdzie warunki na to pozwalają. Zawsze powinniście czuć frajdę z jazdy, ale wszystko w ramach zdrowego rozsądku. Nie zawsze idzie to w parze z przepisami, ale nawet, gdy się je łamie, nie powinniśmy stwarzać zagrożenia :-)

bardzo mądrze piszesz, zgadzam się w 100% z tym co napisałaś.
Zdarza mi się łamać przepisy, wyprzedzam na podwójnej ciągłej ale nie gdy jest możliwośc skrętu, nie gdy widze że ktoś z przodu mnie nie widzi, bo też czesto patrzę w lusterko samochodu i łapie kontakt z kierowcą żeby być pewnym że mnie widzi.
Kupę razy miałem już taką sytuacje, w której wypadku uniknąłem dzięki myśleniu do przodu, np jechałem po obwodnicy, wyprzedzam kilka aut bo lewy pas wolny, i widzę że przed nimi z przodu coś jedzie wolno, i myślę sobie że lepiej zwolnie bo mi zaraz ktoś wyskoczy to wyprzedzać, i 5sec minęło gościu w ogóle nie popatrzył lusterko i przede mnie, potem go wyprzedzałem to gestem przeprosił.

I to jest tylko 1 przykład, chociaz glupote innych doświadczyłem już wiele razy, najlepszy był facet na parkingu w tesco który z kierunkiem w prawo parkował w lewo, i do mnie miał wonty że go omijałem, że za szybko jeżdze, gdybym zwolnił to by się we mnie wpakował, a ja po prostu go omijałem bo zrobił ruch w prawo na wolne miejsce a potem zobaczył miejsce z lewej i zmienił zdanie, ale kierunek w prawo zostawił...

Podajecie tu przykłady, że ktośtam gdzieśtam sobie przydepnął na jednokierunkowej, czy odkręcił gaz... ok, założę sie że kazdemu z nas kiedykolwiek zdarzyło sie po prostu walić popisówę, tacy są ludzie, ale to są pojedyncze przypadki i przez to nie wrzucajcie motocyklistów do jednego wora.

A post o tym że nikt na nas nie zwraca uwagi jest śmieszny, tak jak napisala kolezanka k1p, ludzie BARDZO dużo zwracają uwagi na motocyklistów, to jest coś innego i po prostu przyciąga wzrok i ciekawość.
4783
#Quuczy nieaktywny
6 sierpnia 2011r. o 12:47
Motocyklistom powinno się ustępować miejsca do wyprzedzania i oglądać jak lecą do odcinki :) Głośny tłumik jest cudowny, zawsze z ziomkami siedzimy w oknach i słuchamy/patrzymy jak taki wariat na niebieskiej zx12r z wydechem Yoshimury leci na kole :)

//Quczy

Once a White Eagle, always a White Eagle.
4190
#Detonator nieaktywny
6 sierpnia 2011r. o 14:23
&feature=related
4617
#arti29 nieaktywny
6 sierpnia 2011r. o 16:57
Jedno jest w tym wszystkim "ciekawe" dlaczego ludziom nie przeszkadzają samochody z wydechem sportowym , przerobionym ? Jest też sporo takich a poziom hałasu jaki emituje nie jest nizszy od niejednego motocykla .
Troszkę zrozumienia dla właścicieli jednośladów poza tym nie wszyscy z nich są wariatami i jeżdżą na złamanie karku kierowcy samochodow tez gnają przez miasto jedyna różnica że poruszając się nie hałasują tak .

Chwytaj dzień :)
4668
#Anonim4668 nieaktywny
7 sierpnia 2011r. o 2:27
Ach Ci źli motocykliści....A TAM ZARAZ ŹLI......... jak oddają nam swoje organy za darmo ,to nie widzę żadnego powodu do narzekań....:)
~nim niezalogowany
7 sierpnia 2011r. o 14:00
Ja osobiście mam ogromny szacunek dla motocyklistów. Tylko, że dla tych dla których motor to pasja, środek transtortu a nie maszyna do robienia hałasu i popisywania przed znajomymi. W sumie ok - możecie to robić, ale nie w centrum miasta w godzinach wieczornych! Człowiek wraca zmęczony do domu, a tu kilku baranów jeździ Ci pod oknem, pytam się - ileż można? Nie możecie sobie pojechać na A4 albo na mniej uczęszczaną drogę? Ale nie, bo po co, przecież tu centrum, dziewczyny, dużo ludzi to trzeba się popisywać. Ehhh nie rozumiem co poniektórych...
7422
#a15 nieaktywny
8 sierpnia 2011r. o 15:11
~nim napisał(a): Ja osobiście mam ogromny szacunek dla motocyklistów. Tylko, że dla tych dla których motor to pasja, środek transtortu a nie maszyna do robienia hałasu i popisywania przed znajomymi. W sumie ok - możecie to robić, ale nie w centrum miasta w godzinach wieczornych! Człowiek wraca zmęczony do domu, a tu kilku baranów jeździ Ci pod oknem, pytam się - ileż można? Nie możecie sobie pojechać na A4 albo na mniej uczęszczaną drogę? Ale nie, bo po co, przecież tu centrum, dziewczyny, dużo ludzi to trzeba się popisywać. Ehhh nie rozumiem co poniektórych...

jedni piszą źle wieczorem, inni po południu, a reszta że rano budzimy... :)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza