Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

~wojak niezalogowany
30 stycznia 2014r. o 12:17
~ napisał(a): A jak jeszcze wypadało by dodać ,że w tych firmach niby ochroniarskich zatrudniają tylko inwalidów ze stopniem niepełnosprawności umiarkowanym i znacznym(wymagającym opieki osoby drugiej ! ) to sobie wyobrażcie kto nas chroni :/
Śpijcie spokojnie :D

No proszę, kolejny znawca tematu. :)

Nie są to żadne " niby" firmy. Są to firmy licencjonowane i mające odpowiednie uprawnienia. To samo dotyczy pracowników. Do ochrony obiektów ( wartownicy) są przyjmowane wyłącznie osoby posiadające odpowiednią do tego licencję, którą poprzedza długie szkolenie, zakończone egzaminem państwowym. Nie myl ich z "ochroniarzami" z marketów.
I na koniec, oni nie chronią "nas". Oni ochraniają mienie i obiekty, wymagające takiej ochrony.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
30 stycznia 2014r. o 12:23
Zanim zaczniemy dyskusję wymień mój drogi WOJAKU firmę jaką reprezentujesz a ja Ci spróbuję uzmysłowić ,że zatrudnia ona osoby chore i to nie tylko fizycznie... :D
~wojak niezalogowany
30 stycznia 2014r. o 12:54
~ napisał(a): Zanim zaczniemy dyskusję wymień mój drogi WOJAKU firmę jaką reprezentujesz a ja Ci spróbuję uzmysłowić ,że zatrudnia ona osoby chore i to nie tylko fizycznie... :D

Jak na to wskazuje login, którego użyłem, jestem żołnierzem, a nie, jak sugerujesz, z firmy ochroniarskiej.
Jednostka, w której pracuję "zatrudnia" licencjonowaną firmą ochroniarską.
Nie wnikam, jakich gdzie indziej ta firma ma pracowników, gdyż ja odnosiłem się do tych, którzy pracują w "mojej" jednostce. Nikt z tych pracowników nie ma problemów ze zdrowiem, jak to sugerujesz, gdyż nie spełnialiby warunków zatrudnienia.
Nazwy firmy nie podam, ze względu na możliwe szykany, czy też pomówienia, pod ich adresem.
~ niezalogowany
30 stycznia 2014r. o 13:23
Dzięki za szczegółową odpowiedż . Nie było moją intencją atakowanie kogokolwiek. W/g mojej wiedzy firmy ochroniarskie na terenie Bolesławca zatrudniają osoby niepełnosprawne ze znacznym i umiarkowanym stopniem niepełnosprawności ,zdarzają się wśród nich również ludzie z depresją, schizofrenią ,padaczką... Moją intencja było wskazanie na problem zatrudniania takich chorych ludzi w firmach ochroniarskich.
Uważam ,że obowiązujące dopłaty dla firm zatrudniających osoby niepełnosprawne są wykorzystywane przez właścicieli firm ochroniarskich. Te dopłaty powinny obowiązywać kiedy normalny zakład pracy zatrudnia inwalidę a nie w firmach prywatnych ochroniarskich gdzie 24 h czas pracy jest częstym zjawiskiem.
~ niezalogowany
30 stycznia 2014r. o 14:02
No i jak by tu jeszcze ... Od 01 01 2014 pracownikiem ochrony może być każdy ponieważ zniesiono wymóg posiadania licencji... :] Czyż mam jeszcze pisać jak i komu to akurat pomaga...?
Ano można teraz zatrudniać jako ochroniarzy inwalidów bo dotacja się należy...No więc pisząc Wojaku ,że tam są sami licencjonowani pracownicy to tak trochę mijasz się z prawdą... :D
~Zdemotywowany niezalogowany
30 stycznia 2014r. o 14:20
~wojak napisał(a):

I na koniec, oni nie chronią "nas". Oni ochraniają mienie i obiekty, wymagające takiej ochrony.

Nie bardzo interesuję mnie chałupa kowalskiego.
Interesuję mnie miejsce, do którego ja uczęszczam, a tam nie oszukujmy się, Jeśli nie jesteś ślepy na jedno oko bądź garbaty na 2 plecy, to pracy nie znajdziesz.
~wojak niezalogowany
30 stycznia 2014r. o 14:42
~ napisał(a): No i jak by tu jeszcze ... Od 01 01 2014 pracownikiem ochrony może być każdy ponieważ zniesiono wymóg posiadania licencji... :] Czyż mam jeszcze pisać jak i komu to akurat pomaga...?
Ano można teraz zatrudniać jako ochroniarzy inwalidów bo dotacja się należy...No więc pisząc Wojaku ,że tam są sami licencjonowani pracownicy to tak trochę mijasz się z prawdą... :D

Niestety, nie każdy. Zgodnie z art. 26 znowelizowanej Ustawy z dnia 22 sierpnia 1997 r o ochronie mienia i osób, osoba, która chce być ujęta na listę kwalifikowanych pracowników ochrony, musi spełnić szereg wymogów, a przede wszystkim potwierdzić swoje kwalifikacje stosownym świadectwem lub dyplomem, potwierdzającym
kwalifikacje zawodowe w zakresie ochrony fizycznej osób i mienia. I najważniejsze , posiadać stosowne orzeczenia lekarskie o stanie zdrowia.

Te wymagania dotyczą tych osób, które mają być zatrudnione w SUFO, które to są zatrudniane do ochrony obiektów.
~Zdemotywowany niezalogowany
30 stycznia 2014r. o 14:44
,,UJĄĆ" to z tego, co mi wiadomo mogą ochroniarze np. hipermarketu.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza