Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Dolny Śląsk rowerem
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Burmistrz Nowogrodźca

~do ~ niezalogowany
30 października 2014r. o 13:30
piszesz i wychwalasz, a to jest nieprawda! odsyłam ciebie do raportu NIK z tego tematu.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
30 października 2014r. o 16:35
~ napisał(a): jak uchwalą podatki to będę wiedział jak głosować

Skoro RR jest z ekipy Romana oczekuję podobnych zwolnień z podatku jak w Bolesławcu
~ niezalogowany
30 października 2014r. o 17:57
~ napisał(a):
~obserwator napisał(a): wiekszosc z was nie ma zielonego pojecia o demokracji. Tylko wasze zdanie jest sluszne, kazdy kto ma odmienne od razu jest zjechany. Bo przeciez burmistrz to zlo wcielone, nie moze zrobic nic dobrego. Szkoda mi was, w takim ciemnogrodzie zyjecie. Relich winny ze na strefie zarabia sie tyle i tyle. Tak, on jest rzadem Polski i.ustala place minimalna, nieuki. Dlaczego nikt nie napisze ze sprawa zwrotu podatku zostala pozytywnie rozpatrzona przez sad ostatniej instacji i gmina nic zwracac nie musi ?
Ale pieniacz jeden z drugim o tym nie napisze. Wspolczuje waszym rodzina, sasiadom, ze z takimi dziwny czlowiek mi przyszlo im zyc.

Obserwatorze w ramach demokracji wprowadzasz w błąd. Nie było prawomocnego orzeczenia-proszę wskaż orzeczenie.
Słuchaj śmieszny obserwatorze czopku Relisia żadnego orzeczenia w sprawie 12 milionów spłaty dla BDN nie było była natomiast sprawa żeby gmina mogła naliczać podatki od 2015 roku i tu zakłady będą się odwoływać,skoro masz taką wiedzę to przedstaw dowody wtedy zagłosuję na twojego Relicha.
~ niezalogowany
30 października 2014r. o 18:26
~ napisał(a): A ja proponuję by głosować na Relicha do powiatu bo z narodowcami i swoimi pupilkami robi marsze na powiat zapowiada kolejne to niech pokaże co potrafi w powiecie i skoro jest tak '' dobry''polityk za jakiego się uważa to dlaczego nie chce rozmawiać z kierownikiem ZDP tylko jak twierdzi z równym sobie .
Kim są dla niego mieszkańcy Gminy?
Kim są dla niego mieszkańcy Gościszowa, że ich kandydatce do Rady Powiatu przywozi na spotkanie STAROSTY z " MIESZKAŃCAMI GOŚCISZOWA'' konkurentów z jej listy z 1 i 2 miejsca, czyżby wystraszyli się że to ona zdobędzie mandat z 5 miejsca na liście .
Jak mógł Pan Panie Relich zabronić udostępnienia sali WDK w Gościszowie ,to nie jest Pańska własność to Pański stołek jest własnością WYBORCÓW.

Przepraszam że sugerowałem aby głosować na Relisia teraz po tym jak nastawił Radnego Wołoszyna aby nie głosował dziś na sesji za remontem / nową nawierzchnią/na drodze Ocice Gościszów co tęż on uczynił apeluję nie głosujemy na żadnego z nich.
~ niezalogowany
30 października 2014r. o 18:29
A jak głosowali Kata i Mitera?
~czesik niezalogowany
30 października 2014r. o 18:32
witam ja dużo już widziałem ale takiego burmistrza, to jeszcze nie teraz wybory zdało by sie jeszcze jedną fontanne zbudować a ludzie po dziurawych ulicach muszą jeżdzić i po nie oświetlonych drogach chodzić i płacić najwyższe podatki i najdroższe śmieci no faktycznie jest za co chwalić burmistrza i jego rade co jego pomysły zatwierdza jestem z tego bardzo zadowolony
~ niezalogowany
30 października 2014r. o 19:01
~czesik napisał(a): witam ja dużo już widziałem ale takiego burmistrza, to jeszcze nie teraz wybory zdało by sie jeszcze jedną fontanne zbudować a ludzie po dziurawych ulicach muszą jeżdzić i po nie oświetlonych drogach chodzić i płacić najwyższe podatki i najdroższe śmieci no faktycznie jest za co chwalić burmistrza i jego rade co jego pomysły zatwierdza jestem z tego bardzo zadowolony

Propo cen pan Czurejno wnioskował do pan radnego Filistynskiego o zbadanie przetargu dziwnym trafem tylko jedna firma spelniała wygurowane warunki przetargu : brak konkurencji.

Do dnia.dzisiejszego nie widze aby bylo posiedzenie komisji w tej sprawie. Podobno radni pana Relicha sa bezpartyjni i niezalezni. Czy pan Radny moze wnioskowac tylko o podwyżki dla siebie.
~ niezalogowany
30 października 2014r. o 19:17
tyle mogą a ile biorą
Burmistrzowie

Liczba: 796

Roczne koszty utrzymania: ok. 100 mln zł

Według rozporządzenia Rady Ministrów wynagrodzenie zasadnicze burmistrza w gminie powyżej 100 tys. mieszkańców wynosi od 4800 zł a 6200 zł, powyżej 15 tys. do 100 tys. mieszkańców 4500 – 6000 zł, a do 15 tys. mieszkańców 4200 – 5900 zł.

Jednak tak samo jak w przypadku prezydentów burmistrzowie mogą liczyć na dodatki funkcyjne (od 1900 do 2100 zł) i dodatki specjalne. Wysokość tych ostatnich uchwalają rady miejskie. I tak np. na pensję burmistrza Kłodzka składa się 6000 zł wynagrodzenia zasadniczego i aż 6060 zł z tytułu dodatków.

Średnia krajowa wynosi ok. 10 500 zł.

Wójtowie

Liczba: 1576

Roczne koszty utrzymania: ok. 200 mln zł

Minimalne oraz maksymalne wynagrodzenia zasadnicze wójtów oraz maksymalny poziom dodatku funkcyjnego, przewiduje rozporządzenie Rady Ministrów i są one identyczne jak w przypadku burmistrzów. Jednak ostateczny wpływ na pełne wynagrodzenie wójta ma rada gminy ustalająca dodatki specjalne. Zarobki wójtów są zbliżone do zarobków burmistrzów, ale nie mogą przekroczyć siedmiokrotności stawki bazowej. Przykładowo wójt Dobrzenia Wielkiego zarabia 12 100 zł, a wójt Turawy – 8593 zł.

Radni

Liczba: 48 510

Roczne koszty utrzymania: ok. 1,1 mld zł

Radni wszystkich szczebli otrzymują tzw. dietę. Jej wysokość określana jest przez uchwałę rady gminy, powiatu lub sejmiku samorządowego. Nie może być większa niż półtorakrotność kwoty bazowej. Czyli w przyszłym roku nie będzie mogła przekroczyć 2753,02 zł.

W praktyce wysokość diety radnego jest uzależniona od wielkości gminy. W gminach powyżej 100 tys. mieszkańców radny może otrzymać 100 proc. maksymalnej stawki, ale w gminach od 15 tys. do 100 tys. mieszkańców już co najwyżej 75 proc. stawki, czyli około 2065 zł. Z kolei w gminach poniżej 15 tys. mieszkańców tylko 50 proc. stawki, czyli 1377 zł. Według takiej samej zasady ograniczane są diety radnych we władzach powiatu.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza