Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Uchodźcy w naszym mieście

~xenofobia niezalogowany
24 września 2015r. o 8:49
Niemcy rozwiązują problem z zakwaterowaniem nielegalnych imigrantów w sposób najprostszy. Nie ma miejsca gdzie indziej, to zawsze pod ręką są budynki byłych obozów koncentracyjnych. Wcześniej uchodźcy trafiali do Buchenwaldu, a teraz do Dachau. Część dawnego niemieckiego obozu koncentracyjnego w tej drugiej miejscowości została zamieniona w schronisko dla bezdomnych, w którym zamieszkali m.in. cudzoziemcy.

http://niezalezna.pl/71203-po-buchenwaldzie-czas-na-dachau-niemcy-upychaja-uchodzcow-w-bylych-obozach-koncentracyjnych

Niedawno informowaliśmy, że szerokim echem w prasie zagranicznej na całym świecie odbiła się decyzja niemieckich władz o zakwaterowaniu grupy uchodźców na terenie byłego obozu koncentracyjnego w Buchenwaldzie. W KL Buchenwald w latach 1937-1945 więziono łącznie około 250 tys. osób ze wszystkich krajów Europy. Liczbę ofiar szacuje się na 56 tys.

Niedługo w ślad za koleżanką Makrelą pójdzie Kłamaczowa i może zapełni to co u nas stoi puste :| Banda pajaców normalnie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
24 września 2015r. o 8:51
Szlak imigrantów do Niemiec będzie teraz wiódł przez Polskę? Zdjecie mapki, jaką otrzymują imigranci na greckiej wyspie Kos, opublikował na Twitterze reporter niemieckiego "Die Zeit" Malte Henk. Nowa trasa biegnie przez Bułgarię, Rumunię i zachodnie tereny Ukrainy, a potem przez południową Polskę do Niemiec. Niedawno fala uchodźców próbowała forsować zamkniętą granicę serbsko-węgierską.

http://niezalezna.pl/71217-islamscy-imigranci-maja-juz-nowy-szlak-do-niemiec-teraz-beda-szli-przez-polske

~kmicic niezalogowany
24 września 2015r. o 12:23
"stokrotka" w akcji :)
http://300polityka.pl/live/2015/09/23/awantura-w-kropce-nad-i-olejnik-zabiera-wiplerowi-zdjecia-wipler-mowi-o-burka-nad-i/
5372
misiekELF
24 września 2015r. o 12:57
~ napisał(a):
Nigdzie w zyciu nie byliscie, swiata nie widzieliscie, nie mieliscie stycznosci nawt z tyi ludzmi ale macie bardzo do powiedzenia na ich temat.
Wiekzosc z nich maja lepse wyksztalcenie niz wy z malego miasteczko.
Tak jak pisalam bardzo hetnie poslaucham wypowiedzi kogos to w swoim zyciu nawet Muzulmnin poznal.
Ale widze ze hetnych nie ma.

Cóż..."hetnych" nie ma ale chętna jestem ja...

Z doświadczeń "delikatnych" - wychodząc z mieszkania oglądaliśmy zarżnięcie kozy na klatce schodowej w niewielkim miasteczku w Niemczech - na nasz widok "normalni muzułmanie" wytaplani krwią rzucili kozę i zaczęli kierować się w naszą stronę...zdążyliśmy uciec... Zmieniliśmy miejsce zamieszkania razem z kilkoma niemieckimi rodzinami, które pojęły, że spokojne niegdyś osiedle stało się dzielnicą turecką i nie ma tam dla nich miejsca.

Doświadczenie nie moje i tyle mam szczęścia. Jest to odpowiedź jaką uzyskaliśmy od koleżanki na pytanie "a gdzie jest Ruda, coś jej ostatnio nie widać?" (Ruda to jej siostra)
Warszawa, protesty przeciwko przyjmowaniu do Polski muzułmanów... Ruda wraz z siostrą, mężem i kilkoma znajomymi zbiera podpisy pod protestem... W pewnym momencie słychać tylko wrzask...Mąż odwraca się w stronę gdzie Ruda jeszcze przed chwilą stała i rozmawiała z ludźmi prosząc ich o poparcie...już nie stoi a leży we krwi katowana przez ciemnoskórych muzułmanów...
Ruda jest w szpitalu, ma połamane obie ręce, obie nogi, kilka żeber i pękniętą miednicę. Młodych, silnych i jak widać zdolnych do walki muzułmanów nie złapano, rodzina zajęła się (nieprzytomną już) dziewczyną więc nie goniła sprawców. Zdarzenie trwało kilka sekund...gdyby trwało kilka minut nie przeżyłaby.
Tamtego dnia ucierpiała nie tylko ona, ale skoro tylko ją znam to jej przypadek opisuję.

Wybacz...ale ja ich nie chcę poznawać...Ruda i jej rodzina też nie.

Fakt, że coś jest normalne nie przesądza jeszcze o tym, że przestało być głupie...
~pomocna ręka niezalogowany
24 września 2015r. o 13:08
Tłumaczenia, że terroryzm, że dla nas nie starcza, są pokrętne. Terroryzm i tak już jest w Europie i w tym względzie nie będziemy raczej zieloną wyspą - bo niby dlaczego?

A że nie stać? 12 tys. biedaków dla prawie 40-milionowego bohaterskiego narodu, który zwyciężył Hitlera, Stalina i obalił komunizm, nie powinno być heroicznym wyzwaniem. Parę pomników mniej, trochę mniej ekranów wzdłuż szos, Kościół uczy religii na swoim terenie, za swoje pieniądze - i starczy nie tylko dla chrześcijan z Syrii.

Bo właściwie dlaczego tylko dla chrześcijan? Paweł Lisicki ostatnio stwierdził, że uchodźcy islamscy mogą stanowić zagrożenie dla wątłego katolicyzmu. Jasne, że tak. Katolicyzm jest słaby, tymczasem nadciągają ludzie mocnej wiary. Owszem, zabijają w jej imieniu, ale sami też idą bez drżenia na śmierć. Przypominają w tym nas samych sprzed tysiąca lat. Niewykluczone, że w tym względzie dręczy nas nieczyste sumienie, bo z wiary uczyniliśmy coś w rodzaju terapii, rozrywki i politycznego argumentu. Jeśli religia ma w ogóle przetrwać, to właśnie dzięki nim.

24 września 2015r. o 13:10

Jestem wewnętrznie podzielony. Rozróżniam uchodźców i imigrantów, tych, którzy przyjeżdżają w celach zarobkowych, od tych, którzy uciekają przed wojną. Rozumiem strach wobec ogromnego napływu Syryjczyków, a z drugiej strony boli mnie, jak wielu z nas jest pełnych nienawiści do "obcego".

Koledzy z Danii mówią mi, że my, Polacy, jesteśmy hipokrytami, przecież sami emigrujemy za chlebem. Odpowiadam, że cała Europa jest hipokrytką, bo zaczyna reagować dopiero teraz, gdy problem dotknął ją bezpośrednio.

Myślę, że z tych wszystkich demonstracji najbardziej cieszy się Państwo Islamskie. Im właśnie o to chodzi, żebyśmy zaczęli palić meczety. Żeby muzułmanie, którzy już tu żyją, czuli się zagrożeni. Islamofobia wsparta propagandą islamistów może sprawić, że na ulicach poleje się krew.

Jak temu zapobiec? Pomagając. Jeśli trzeba będzie, to i 80 tys. Syryjczyków. Ja nie boję się o swoją polskość, obojętne mi, z kim moje dzieci będą się bawiły na podwórku. Zawsze będą wiedziały, że ich ojciec jest Polakiem, a matka Polką.
24 września 2015r. o 13:21
Myśl pierwsza: ja też, jak wszyscy, obawiam się napływu obcych. Boję się, że pomiędzy uciekającymi do lepszego życia mogą być fundamentaliści. Ale przecież oni i tak mogą przylecieć samolotem z każdego zakątka świata, nie muszą się pieszo przeprawiać przez granice, żeby dotrzeć do Polski. Poza tym wrzucanie wszystkich uchodźców do jednego worka jest niesprawiedliwe. Tam są i islamiści, i muzułmanie, i chrześcijanie. Muzułmanie pewnie do końca się nie zasymilują. Ale czy Polacy za granicą wszędzie się zasymilowali? Przecież w Stanach Polonia żyje w gettach, które sama stworzyła.

Pamiętam ogromną falę emigracji w latach 80. Wtedy nie było człowieka, który nie zastanawiałby się nad wyjazdem. Dlatego dzielenie uchodźców na lepszych - uciekających z powodów politycznych - i gorszych, bo ekonomicznych, jest niesprawiedliwe. Nie przekreślajmy tych, którzy chcą po prostu lepszego życia.

Myśl trzecia: imigranci w większości traktują nieszczególnie bogatą Polskę jako etap, kraj przejściowy.
~ niezalogowany
24 września 2015r. o 13:25
~majętny Stef napisał(a): Młodzieżówka partyjną ma za zadanie wspierać swoją partię i naturalne jest że gdy potrzeba podjąć jakąś decyzję w sejmie, zwłaszcza nie popularną, to wysyłani są klakierzy na ulicę i do mediów.
Zastanawialiście się co robi młodzieżówka partyjna gdy nie ma wyborów (wtedy wypełza na ulicę, np. z jabłkami i dobrym słowem)?
Spełniają wtedy zadania w sieci i robią dobry PR dla swojej partii.

Mnie zastanawia dlaczego media bolesławieckie jeszcze nie poszły do pana Darka z PO albo Czarka i nie wypytują o uchodźców co mają w naszym powiecie mieszkać.

Myśl pierwsza: ja też, jak wszyscy, obawiam się napływu obcych. Boję się, że pomiędzy uciekającymi do lepszego życia mogą być fundamentaliści. Ale przecież oni i tak mogą przylecieć samolotem z każdego zakątka świata, nie muszą się pieszo przeprawiać przez granice, żeby dotrzeć do Polski. Poza tym wrzucanie wszystkich uchodźców do jednego worka jest niesprawiedliwe. Tam są i islamiści, i muzułmanie, i chrześcijanie. Muzułmanie pewnie do końca się nie zasymilują. Ale czy Polacy za granicą wszędzie się zasymilowali? Przecież w Stanach Polonia żyje w gettach, które sama stworzyła.

Pamiętam ogromną falę emigracji w latach 80. Wtedy nie było człowieka, który nie zastanawiałby się nad wyjazdem. Dlatego dzielenie uchodźców na lepszych - uciekających z powodów politycznych - i gorszych, bo ekonomicznych, jest niesprawiedliwe. Nie przekreślajmy tych, którzy chcą po prostu lepszego życia.

Myśl trzecia: imigranci w większości traktują nieszczególnie bogatą Polskę jako etap, kraj przejściowy.
Gośćie ewidentnie udają że ich to nie dotyczy, zresztą jak zawsze. Media też milczą aby nie urazić władców Bolesławca.
Gdy muzEUmany wylądują w mieście to media też pewnie będą się starały ich nie urazić :)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza