PanM napisał(a):
Poddając pod dyskusję ten temat , chciałem zwrócić uwagę na fakt że w Polsce zbyt wiele zależy od urzędniczych decyzji.
Moje poglądy zawarte są w przypisku poniżej każdego wpisu.
Jak najmniej państwa jak najwięcej swobody.
Swobody znaczy dowolności w podejmowaniu decyzji.
Nie pytałem o poglądy, bo wiem, że jesteś lewakiem.
Częściowo odpowiedź dostałem, ale dalej nie wiem, czy posiadasz broń, strzelasz, należysz do jakiegoś klubu strzeleckiego, stowarzyszenia kolekcjonerów broni?
Dopisane 01.08.2016r. o godz. 08:08:
~ napisał(a): PanM napisał(a): Dla zainteresowanych -- warunki składania wniosku na posiadanie broni .
http://wpa.policja.waw.pl/wpa/bron/pozwolenia-na-bron-paln/21954,dok.html
czy światek przestępczy też dotyczy? ;)
Wniosek może złożyć każdy, a mało jest możliwości, aby tej broni nie otrzymać.
Dopisane 01.08.2016r. o godz. 08:12:
Mgosia napisał(a): W dzisiejszych czasach ludzie, nawet Ci na bardzo wysokim kulturalnym poziomie, często nie radzą sobie z samym sobą, a co dopiero z bronią. To kim są , na jakim stanowisku i co prezentują sobą publicznie, często nie pokrywa się z tym, co dzieje się w zaciszu domowym.
Jaki ma to związek z powszechnością, posiadaniem broni?
Obecnie w domu każdy z nas ma przeróżne narzędzia, które są bardziej "mordercze" jak broń palna - noże, siekiery itd.
Mgosia napisał(a):
W wielu przypadka nawet ten kto zajmuje się problemami innych sam sobie z nimi nie radzi prywatnie . I niestety nie jest to wyssane z palca, a wynika z obserwacji. Więc do czego doprowadziłoby posiadanie broni przez ludzi, którzy są niby silni, a tak naprawdę słabi ? Myślę, że byłoby to zbyt niebezpieczne i zamiast wprowadzać pokój wprowadziłoby strach .
Jak zwykle gdybanie, a ja cały czas proszę o bazowanie na faktach, w których nie ma pokrycia na tego typu gdybania.
Dopisane 01.08.2016r. o godz. 08:20:
Pannazdzieckiem napisał(a): PanM napisał(a):
Bardzo słuszna uwaga .Ja również czuję się w obowiązku doprecyzowania tytułu.
Mi osobiście chodziło o złagodzenie warunków .Oczywiście w granicach zdrowego rozsądku.
A gdzie są te granice zdrowego rozsądku ? Bo o ile się orientuje w polskich absurdach , to może się np. okazać , że na stronach MSW jednym kliknięciem myszki będzie można sobie pozwolenie załatwić , o ile ktoś będzie miał w tym interes. Chciwość podobnie jak Wszechświat i ludzka głupota nie ma granic ( z tym , że Einstein miał wątpliwości co do Wszechświata :) ) :)
Pisałem już o tym, że dzisiaj broń może dostać prawie każdy. Nawet nie trzeba jechać do WPA. Wystarczy wysłać list z wnioskiem. Po co zabierać głos jak się nie ma o czymś pojęcia...
Obecnie ustanowione granice bezpieczeństwa są na takim poziomie, że każdy je bez problemu spełnia, że zdolny do posiadania broni. Dlatego jak pisałem wcześniej na 99 % składanych wniosków jest rozpatrywanych na TAK. Wniosków składanych są setki, a w całej Polsce tysiące. Dlatego wasze "teorie" oparte na gdybaniu i wciśnięciu ciemnoty, że Polacy się pozabijają są po prostu idiotyczne, a na pewno nie maja potwierdzenia w rzeczywistości.
Dopisane 01.08.2016r. o godz. 08:33:
E napisał(a): PanM napisał(a): Mi osobiście chodziło o złagodzenie warunków .Oczywiście w granicach zdrowego rozsądku.
Kto może zdobyć pozwolenie na broń?
Przepisy dotyczące posiadania broni reguluje Ustawa o broni i amunicji z dnia 21 maja 1999 r. W jej świetle osoba, która chce uzyskać pozwolenie, musi spełniać następujące warunki:
musi mieć ukończone 21 lat;
stałe miejsce zamieszkania w Polsce
posiadanie pełnej zdolność do czynności prawnych;
posiadanie zdolności fizycznej i psychologicznej do posiadania broni, którą potwierdza orzeczenie lekarskie i psychologiczne;
uzyskanie opinii Komendanta Komisariatu Policji odpowiedniej do naszego miejsca zamieszkania;
nie może być skazana prawomocnym orzeczeniem sądu za przestępstwa umyślne.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-uzyskac-pozwolenie-na-bron-3080765.html
Tak patrzę na te warunki i zastanawiam się, który z nich można złagodzić?
Jedna rzecz mnie zastanawia, bo brakuje w naszej dyskusji podziału, na jaki konkretnie rodzaj pozwolenia na broń chodzi.
1. Bez problemu można dostać pozwolenie na broń palną sportową do celów kolekcjonerskich - w skrócie każdą broń palną do kalibru 12mm. Obecnie WPA we Wrocławiu wydaje takie pozwolenie na 10 jednostek / sztuk.
2. Następnie to również łatwo, ale wymaga dużo więcej czasu, uzyskanie pozwolenia na broń palną sportową do celów sportowych. Jest to również broń każda do kalibru 12 mm. Bez okazania startów w zawodach, WPA we Wrocławiu przyzna nam do 3 jednostek / sztuk.
3. Broń do ochrony osobistej nie otrzymamy wcale. Trzeba mieć potężne plecy lub być faktycznie notorycznie napadanym, kilkukrotnie zgwałconym i cholera wie co jeszcze. Jest oczywiście absurd, bo na pozwolenie do ochrony osobistej możemy kupić sobie jakiś pistolecik, a na pozwolenie z punktów 1 i 2 kałachy, sztucery, strzelby, ckm-y itp.
Proszę o doprecyzowanie o jaki powszechny dostęp do broni palnej chodzi.