Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Jak się nazywa Twój Bóg ?

~~ niezalogowany
20 kwietnia 2017r. o 14:30
~~Jak to nazwać ? napisał(a): pasja , uwielbienie -- przyglądanie się cudzej męczeńskiej śmierci.
Tylko patrze jak ci sami nawiedzeni nagrają konanie bliskiej osoby i będą to bez opamiętania oglądać.
Rocznica . to za mało.
Miesięcznica , nie starcza .
Tygodniówka , może , ale lepiej codziennie.
Pasjonaci cudzego cierpienia .

To zwykła ludowa pobożność. W czym problem? Obchodzi sie urodziny, obchodzi i rocznice śmierci. Czy to kogos poza Bogiem obraża?
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~co za koleś obleśny niezalogowany
20 kwietnia 2017r. o 14:37
~~ napisał(a):
Czy to kogos poza Bogiem obraża?

Wstawiasz to aby obrazić Boga ?
~~apropo niezalogowany
20 kwietnia 2017r. o 14:52
https://parenting.pl/wojna-o-chrzest
~~kogos niezalogowany
20 kwietnia 2017r. o 14:55
~~co za koleś obleśny napisał(a):
~~ napisał(a):
Czy to kogos poza Bogiem obraża?

Wstawiasz to aby obrazić Boga ?

Obleśny,czy twój Bóg może wszystko?
~~czlonek falco niezalogowany
20 kwietnia 2017r. o 17:34
co ten moj pan, to ja nawet nie :D
~~ niezalogowany
20 kwietnia 2017r. o 18:12
~~japa japa jejo napisał(a):

Kościół Chrystusa był pierwotnie kościołem nawróconych Żydów. Dopiero po objawieniu Pawła udał się on do pogan, by im głosić ewangelię. To było 3 lata po śmierci i zmartwychwstaniu Jezusa.

Jeżeli przyjmiemy, że nasi przodkowie byli Słowianami to wiarą naszych przodków nie było chrześcijaństwo. Religia rzymska została narzucona Mieszkowi I siłą, a inne religie przywędrowały do Polski w późniejszym okresie.

To co Pan nazywa dyskusją miedzy mną, a tym typem od urzędu nauczycielskiego kościoła - nie jest dyskusją. I nie może nią być, bo nie mamy wspólnego mianownika. rzymski katolik musi uznać za podstawę wiary to, co narzuca mu urząd nauczycielski i powtarza w kółko wyśmiane już dawno zdania typu "Jezus niczego nie napisał, więc Biblia nie jest autorytetem", albo "kościół rzymski ma depozyt od Jezusa i z tego depozytu do dzisiaj wyciąga sobie co tam akurat potrzebuje", albo "zasada tylko pismo jest sprzeczna sama w sobie, bo cośtam". A jedyne co podważa Biblia to większość dogmatów ludzkich wymyślonych przez papieży i ciało kolegialne religii rzymskiej, czyli tradycję kościoła rzymskiego.

Dla mnie podstawą jest Słowo Boga w Biblii. I nic ponadto.

Biblia jest nieskażonym źródłem prawdy. Religia rzymska to kompilacja pogańskiego kultu bogini matki, pogańskich obrzędów święta płodności i kultu słońca, judaizmu z wieloma jego zwyczajami i obrzędami, jak budowle na wzór świątyni jerozolimskiej, kapłan rzymskokatolicki ze swoim ubiorem na wzór kapłaństwa starotestamentowego, zanoszenie swoich grzechów do konfesjonału na wzór zanoszenia do świątyni baranów na ofiarę za grzechy, tabernakulum w kościele takie, jakie było również w świątyni jerozolimskiej, chrzest niemowląt na wzór obrzezania małego dziecka w ósmym dniu po urodzeniu i tak dalej. Jest oczywiście trochę Boga Najwyższego i Jezusa, ale bez zrozumienia tego co się stało na krzyżu.

Byłem duchowym kaleką w kościele rzymskim jak wszyscy inni w tym kościele. Święty Paweł napisał, że Jezus umarł za wszystkie moje grzechy, a ja wciąż musiałem biegać do spowiedzi zaprzeczając tym słowom św. Pawła - bo wszystkie to znaczy wszystkie, a nie tylko część. Słuchałem jak ksiądz mówił "idźcie ofiara spełniona" i nie zastanawiałem się co to za ofiara... W końcu doczytałem, że ofiara Jezusa w rzymskim kościele wciąż trwa i jest powtarzana, choć Jezus na krzyżu powiedział "wykonało się". Ale szalę przechyliło to, że w modlitwach rzymscy katolicy powierzają swoje dusze w całości nie Jezusowi, ale Maryji i nie widzą problemu. Usłyszałem, że Jezus został złożony w ofierze na górze Golgoty przez Maryję jako ofiarę całopalną za grzechy... A wszystkie te rzeczy pochodzą nie z Biblii, ale tradycji...

Niech Pan przeczyta 53 rozdzial księgi Izajasza. Jeśli to nie poruszy Pana serca (a to fragment, który powoduje nawrócenia wśród Żydów) to nic co tutaj napiszę Pana nie przekona.

Dobrze piszesz. Przestan tylko odpowiadac na zaczepki wikarusa. To niebezpieczne co głosisz w tym kraju. Zagraża religii i kasie kleru. jestes niebezpiecznym człowiekiem dla nich.
~~ niezalogowany
20 kwietnia 2017r. o 18:16
~~ napisał(a):
~~japa japa jejo napisał(a):

Kościół Chrystusa był pierwotnie kościołem nawróconych Żydów. Dopiero po objawieniu Pawła udał się on do pogan, by im głosić ewangelię. To było 3 lata po śmierci i zmartwychwstaniu Jezusa.

Jeżeli przyjmiemy, że nasi przodkowie byli Słowianami to wiarą naszych przodków nie było chrześcijaństwo. Religia rzymska została narzucona Mieszkowi I siłą, a inne religie przywędrowały do Polski w późniejszym okresie.

To co Pan nazywa dyskusją miedzy mną, a tym typem od urzędu nauczycielskiego kościoła - nie jest dyskusją. I nie może nią być, bo nie mamy wspólnego mianownika. rzymski katolik musi uznać za podstawę wiary to, co narzuca mu urząd nauczycielski i powtarza w kółko wyśmiane już dawno zdania typu "Jezus niczego nie napisał, więc Biblia nie jest autorytetem", albo "kościół rzymski ma depozyt od Jezusa i z tego depozytu do dzisiaj wyciąga sobie co tam akurat potrzebuje", albo "zasada tylko pismo jest sprzeczna sama w sobie, bo cośtam". A jedyne co podważa Biblia to większość dogmatów ludzkich wymyślonych przez papieży i ciało kolegialne religii rzymskiej, czyli tradycję kościoła rzymskiego.

Dla mnie podstawą jest Słowo Boga w Biblii. I nic ponadto.

Biblia jest nieskażonym źródłem prawdy. Religia rzymska to kompilacja pogańskiego kultu bogini matki, pogańskich obrzędów święta płodności i kultu słońca, judaizmu z wieloma jego zwyczajami i obrzędami, jak budowle na wzór świątyni jerozolimskiej, kapłan rzymskokatolicki ze swoim ubiorem na wzór kapłaństwa starotestamentowego, zanoszenie swoich grzechów do konfesjonału na wzór zanoszenia do świątyni baranów na ofiarę za grzechy, tabernakulum w kościele takie, jakie było również w świątyni jerozolimskiej, chrzest niemowląt na wzór obrzezania małego dziecka w ósmym dniu po urodzeniu i tak dalej. Jest oczywiście trochę Boga Najwyższego i Jezusa, ale bez zrozumienia tego co się stało na krzyżu.

Byłem duchowym kaleką w kościele rzymskim jak wszyscy inni w tym kościele. Święty Paweł napisał, że Jezus umarł za wszystkie moje grzechy, a ja wciąż musiałem biegać do spowiedzi zaprzeczając tym słowom św. Pawła - bo wszystkie to znaczy wszystkie, a nie tylko część. Słuchałem jak ksiądz mówił "idźcie ofiara spełniona" i nie zastanawiałem się co to za ofiara... W końcu doczytałem, że ofiara Jezusa w rzymskim kościele wciąż trwa i jest powtarzana, choć Jezus na krzyżu powiedział "wykonało się". Ale szalę przechyliło to, że w modlitwach rzymscy katolicy powierzają swoje dusze w całości nie Jezusowi, ale Maryji i nie widzą problemu. Usłyszałem, że Jezus został złożony w ofierze na górze Golgoty przez Maryję jako ofiarę całopalną za grzechy... A wszystkie te rzeczy pochodzą nie z Biblii, ale tradycji...

Niech Pan przeczyta 53 rozdzial księgi Izajasza. Jeśli to nie poruszy Pana serca (a to fragment, który powoduje nawrócenia wśród Żydów) to nic co tutaj napiszę Pana nie przekona.

Dobrze piszesz. Przestan tylko odpowiadac na zaczepki wikarusa. To niebezpieczne co głosisz w tym kraju. Zagraża religii i kasie kleru. jestes niebezpiecznym człowiekiem dla nich.

Niebezpieczny to jestes ty dla japa
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
20 kwietnia 2017r. o 18:17
~~japa japa jejo napisał(a): ...
I dlatego Panna daj spokój z dekalogiem mojżeszowym. Dekalog i reszta zakonu to element przymierza Żydów z Bogiem. Chrześcijanin żyjący w nowym przymierzu z Bogiem podlega prawu Ducha - prawu, które ogłosił Jezus.

To dlatego niektóre religie nakazujące wypełnianie dekalogu jako elementu drogi do zbawienia są tak niebezpieczne.

Bardzo ciekawy wykład poparty cytatami z Księgi , która nie jest moim guru , ani też autorytetem. Ja tam nie mam nic przeciwko Dekalogowi w zasadniczej treści , nawet jeśli autorem byłby sam szatan ... nie kłam , nie kradnij , nie zabijaj , nie pożądaj , czcij Ojca i Matkę , kochaj Boga i siebie . Widzisz coś w tym złego ? Nawet jeśli z tego ... mitycznego zbawienia nie będzie , to etyka uniwersalna nakazuje tak czynić pro publico bono.

~~japa japa jejo napisał(a): I druga sprawa - Jezus, a więc Bóg jest duchem, a nie duszą. Dusza nie jest nieśmiertelna, przynajmniej według Biblii.

Powtarzam Ci, że ewangelia Judasza to apokryf, a nie księga natchniona.

Jeśli zawarto w niej nauki o reinkarnacji, a całe Pismo Święte mówi o tym, że "człowiek żyje raz, a potem sąd" to oznacza to, że należy odrzucić taką księgę.
...

No właśnie ! I tu jest między nami kość niezgody pogrzebana , a może pies ? :| ;) No wiesz " jes las , jes dżewo , jest tartak , sie żnie , jes deska i jes SĘK " :D

Jak powszechnie wiadomo historię piszą zawsze zwycięscy. Prawda ? Prawda. :) Pomimo pozornego upadku Cesarstwa Rzymskiego , mamy nadal w obiegu jego państwową religię , która to religia została upaństwowiona przez ostatniego Cesarza Konstantyna. Na Soborze nicejskim sam pan bóg szepną z nieba jakie pisma należy odrzucić , a jakie akceptować. Z dymem poszły pisma gnostyckie zwane apokryfami , a została poczciwa Biblia.

Sęk Kolego polega na tym , że prawda jest zawsze po środku i nigdy nie ulega jakiemukolwiek stronnictwu. To co mi osobiście najbardziej podoba się w Ewangelii Judasza , to słowa Jezusa ... cytuję ze starczej pamięci i proszę o wyrozumiałość " ludzie powstali z innych ludzi , którzy wędrowali w śród gwiazd. Są cztery nacje , jak i cztery plemiona ". I drugi cytat " plemię żmijowe , wilki w owczych skórach , co objadacie domy wdów , nie dane wam będzie dostąpić duchowego rozwoju , a wasze owoce , to śmierć i zniszczenie "

I nie chodziło o faryzeuszy i sadyceuszy , a o następne pokolenia kapłanów ...

I dlatego relacja Judasza uznana została przez zgromadzenie przydupasów pierwszego Papieża Konstantyna za " niegodną" prawdy. Czy można " prawdę " napisać jeszcze mniejszą literą ? :D
Panna mogła się pomylić cytując Jezusa , dlatego warto przeczytać oryginał , choćby po to , żeby Pannie wytknąć kłamstwo :)

https://docs.google.com/document/d/1h1C3bcQnoJK77no5uu7_NhMfgm1COyPHogt9_7rTZH0/edit?pref=2&pli=1#

:)

~~japa japa jejo napisał(a): ...
Biblia jest nieskażonym źródłem prawdy. ...

To nie prawda :)

Miłego wieczoru :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza