Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Uważaj ...'szatan' jest wszędzie i atakuje :)

~~Brunatnoszary Tytoń niezalogowany
14 września 2021r. o 7:32
~~Czerwonobrązowy Dyptam napisał(a): skąd ,? wyobrażnia ludzka jest przeogromna ,
a wziął się ,aby społeczeństwa wziąć w CUGLE
i podporządkować RZĄdząCYM

Wrzucasz wszystkie religie do jednego wora. Wszelkie uogólnienia zacierają ostrość widzenia. Według ciebie, religia jest narzędziem zniewolenia. Może i większość z nich tak. Ale akurat Jezus kładł duży nacisk na wolność jednostki. Tylko człowiek niezależny w myśli i czynie może dostąpić zbawienia. To właśnie dlatego Jego nauki były tak niewygodne dla współczesnych włodarzy. A i dziś wciąż stoją okoniem tym, którym marzy się władza absolutna. Dlatego też wszelcy rewolucjoniści, którzy marzą o zmianie porządku świata, zaczynają od niszczenia religii, a szczególnie chrześcijańskiej.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
14 września 2021r. o 7:48
~~falko napisał(a):
jest w tobie jeden pozytyw...
jako tytoń jeszcze mnie nie zwyzywałeś i nie obraziłeś ...

Wyzwiska to nie jest mój sposób prowadzenia dyskusji. Epitety pojawiają się tam, gdzie brakuje argumentów. Mi argumentów nigdy nie brakuje. Wystarczy że zajrzę do Biblii. Tam mam wszystkie odpowiedzi.
Mówisz o kryzysie w polskim Kościele. Kryzys owszem jest, niekoniecznie tam gdzie ty go widzisz. Ty się skupiasz na zjawisku pedofilii. Ta zawsze była, jest i pewnie będzie. Kwestia tylko czy wynosi się ją na sztandary, czy zamiata pod dywan.
Ogólnie mamy kryzys wiary. Dotyczy to nie tylko ludzi świeckich, ale i duchownych. Takie kryzysy ludzie miewali i wcześniej. Tylko może nie w tej skali. Ale dopóki istnieją żarliwi katolicy, szczerze oddani Bogu, to jest nadzieja. A jest ich jeszcze sporo. Nie po takich kryzysach Kościół się podnosił :-)
14 września 2021r. o 7:50
Dodam jeszcze że jako Len też ci chyba nie ubliżałem?
Pewności nie mam, bo być może kiedyś "wyszedłem z nerw" :-D
~~Śliwkowy Limnantes niezalogowany
14 września 2021r. o 8:22
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):
Ktoś napisał: ~~falko napisał(a):
jest w tobie jeden pozytyw...
jako tytoń jeszcze mnie nie zwyzywałeś i nie obraziłeś ...

Wyzwiska to nie jest mój sposób prowadzenia dyskusji. Epitety pojawiają się tam, gdzie brakuje argumentów. Mi argumentów nigdy nie brakuje. Wystarczy że zajrzę do Biblii. Tam mam wszystkie odpowiedzi.
Mówisz o kryzysie w polskim Kościele. Kryzys owszem jest, niekoniecznie tam gdzie ty go widzisz. Ty się skupiasz na zjawisku pedofilii. Ta zawsze była, jest i pewnie będzie. Kwestia tylko czy wynosi się ją na sztandary, czy zamiata pod dywan.
Ogólnie mamy kryzys wiary. Dotyczy to nie tylko ludzi świeckich, ale i duchownych. Takie kryzysy ludzie miewali i wcześniej. Tylko może nie w tej skali. Ale dopóki istnieją żarliwi katolicy, szczerze oddani Bogu, to jest nadzieja. A jest ich jeszcze sporo. Nie po takich kryzysach Kościół się podnosił :-)

O, Tytuń się wypowiedział ! No Tytuń, masz rację. Mamy kryzys wiary i to poważny. Szereg hierarchów, włączając najwyższych kardynałów i arcybiskupów, to moim zdaniem niewierzący urzędnicy Kościoła Katolickiego. Stąd Kościół w poważnym kryzysie. Do tego większość ludzi jest tak ogłupiona, że nie widzi jaki jest powód walki z chrześcijaństwem. A powód jest prosty - chrześcijaństwo jest fundamentem jedynej cywilizacji w historii świata, w której wolność jednostki jest nienaruszalna. I wynika to bezpośrednio z założeń chrześcijaństwa. Ponieważ buduje się szybko świat nowego niewolnictwa to trzeba zniszczyć fundament wolności - chrześcijaństwo.
Dzisiaj jasno widać, w która stronę świat zmierza - totalitaryzmu, totalnej inwigilacji rodem z Orwella. rządów korporacji i oligarchii w stylu Gatesa czy właścicieli korporacji takich jak BlackRock lub Vanguard (mało kto o nich słyszał, a to dwie z czterech rządzących światem!) .
Ludzie wierzący są mało podatni na manipulacje i będą bronić swojej wolności. Ludzie zmanipulowani, zaprogramowani tylko na seks, zabawę i pełne koryto mogą żyć jak świnie w chlewie. Byle im do koryta dostarczyli kolejne 500+ czy inną "strawę".
Dzisiaj nie jest modne ani nie jest w cenie stwierdzenie z dawnej bajeczki:
"Lepszy na wolności kęsek byle jaki,
niźli w niewoli przysmaki".
No Tytuń, trzeba pisać i pisać. Może się ludzie obudzą. O ile nie jest za późno!
14 września 2021r. o 9:02
~~Śliwkowy Limnantes napisał(a): O ile nie jest za późno!

Jeśli okaże się, że jest już za późno, będziemy mieć interwencję Boga. I wszystko wróci na swoje miejsce.
Jeśli nie jest za późno, to sami jakoś się poukładamy.
Tak czy tak, będzie dobrze :-)
Ale masz rację. Róbmy swoje...
~~Złota Daglezja niezalogowany
14 września 2021r. o 11:04
nie chce mi się pisać ale czytam od czasu do czasu....

wiara,wiara ,wiara...czym jest ta ''wiara''?
do czego musi dojść by nastąpiła ''interwencja boga'' (kimkolwiek jest)
''bóg'' nie interweniował kiedy jeden z papieży urządził sobie w Kaplicy Sykstyńskiej orgietki seksualne na jednym z ołtarzy....''bóg'' nie interweniował'' kiedy z jego imieniem na ustach Krzyżacy palili i wycinali Żmudź...''bóg'' nie interweniował kiedy w jego imię wycięto w pień ludność Jerozolimy...i nie interweniował kiedy powstawały fabryki śmierci w Treblince ,Oświęcimiu czy Bergen Belsen...
a więc co może być jeszcze gorsze by nastąpiła ta ''interwencja''?

ps. Len-nie przypominam sobie sytuacji byś mnie obrażał...w formie wulgarnego epitetu...

no może gdzieś tam ...''pejoratywnie'' ;D

kumasz?

pisz dalej ...poczytam ...
14 września 2021r. o 11:28
~~Złota Daglezja napisał(a):
a więc co może być jeszcze gorsze by nastąpiła ta ''interwencja''?

Tu chodzi o moralny upadek ludzkości nie dający nadziei na przyszłość. Do tej pory jedni palili, gwałcili i mordowali, ale za to inni gotowi byli życie poświęcić za drugiego człowieka. Ci dawali nadzieję.
Jeśli zabraknie "sprawiedliwych", to Boska interwencja będzie nieunikniona.
~~Piernikowa Cieszynianka niezalogowany
14 września 2021r. o 12:41
Nie trzeba boskiej interwencji ludzkość sama się wykończy -a kościół już kroczy tą ścieżką. A co dalej ?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza