Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Solidarność -- droga do rozkładu

~~Iliowobłękitna Kolczurka niezalogowany
15 stycznia 2020r. o 14:57
Tak pod płaszczykiem wspólnego dobra Unia, czyli Niemcy i Francja wykańczają konkurencję.

https://stooq.pl/n/?f=1332111
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
211
skorn
15 stycznia 2020r. o 17:52
PanM napisał(a): Obejrzałem film z uwagą . Poza kilkoma szczegółami utożsamiam się z przekazem. I wtedy i dzisiaj przedsiębiorczość była i jest filarem gospodarki. Zatem trudno było by podejrzewać pracującego na siebie Falco o o odmienne zdanie. Wiem że mnie wielokrotnie krytykował ale nie znajduje w nim oznak sympatii do lewicowości.
Pozdrawiam i uśmiechu życzę.

Falco mówi żeby nie oglądać, bo propaganda. Pan, żeby oglądać. Nie wiem któremu z autorytetów wierzyć....

<i>
~~Karminowy Miskant niezalogowany
15 stycznia 2020r. o 18:06
mnie nie musisz wierzyć ...
nie zabiegam o to ani mi na tym nie zależy ...

jeśli wszystko to co zawarto w streszczeniu filmiku jest w nim faktycznie to wiele z tego ,szczebelek po szczebelku sam przeszedłem ...

więc po co mam to oglądać?

jeszcze raz ...ani ''komuna'' nic mi nie dała ani PO czy SLD czy obecnie ...y...

a państwo?...państwo jedynie co robiło to ''łoiło'' mnie tak jak miliony innych Polaków...

powiem ci jeszcze jedno ...za twardej ''komuny'' nie było mnie stać na wyjazdy z tzw. funduszu zakładowego pomimo że zakład dysponował ośrodkiem FWP w Mrzeżynie (o ile dobrze pamiętam) i pokrywał koszta w 60 %

czy to że teraz rok w rok jadę sobie gdzie chcę i kiedy chcę to efekt działania jakiejkolwiek ''władzy''?

dlatego nie muszę oglądać takich filmów ale ty możesz ...

Zastosowana autokorekta

211
skorn
15 stycznia 2020r. o 18:25
Jesli za poprzedniej władzy nie jeździełeś, bo nie było cie stać, a teraz jeździsz, to chyba oczywiste, że władza ma wpływ na standard życia.

<i>
11445
PanM
15 stycznia 2020r. o 18:34
skorn napisał(a):
PanM napisał(a): Obejrzałem film z uwagą . Poza kilkoma szczegółami utożsamiam się z przekazem. I wtedy i dzisiaj przedsiębiorczość była i jest filarem gospodarki. Zatem trudno było by podejrzewać pracującego na siebie Falco o o odmienne zdanie. Wiem że mnie wielokrotnie krytykował ale nie znajduje w nim oznak sympatii do lewicowości.
Pozdrawiam i uśmiechu życzę.

Falco mówi żeby nie oglądać, bo propaganda. Pan, żeby oglądać. Nie wiem któremu z autorytetów wierzyć....

Napisałem / " poza kilkoma szczegółami " / których nie wymieniłem aby nie dawać pożywki niektórym upierdliwym do bólu " bucom ".
Podejrzewam że Pan Falco z tych samych pobudek odrzucił materiał w całości.
W myśl zasady " punkt widzenia zależy od punktu siedzenia " można w tym przypadku spodziewać się rozbieżności zdań.Zadziałała tu zasada karafki La Fontaine"a.
Ze względu na wiek staram się opiniować to co pamiętam będąc już pracownikiem a więc od roku 1971 .
We wczesnym okresie tzw minionej epoki większość " przedsiębiorców " działała w szarej strefie. O dziwo dzisiaj na początku trzeciej dekady XXI wieku zachowały się podobne reguły gry pomiędzy tzw " państwem " a przedsiębiorczością. Żenująco niska KWOTA WOLNA spycha do szarej strefy ogromną część mikroprzedsiębiorstw.
Jeśli komuś się chce może sobie pokopać w danych z poszczególnych okresów PRL .
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gospodarka_Polski_Ludowej[img=1579109353_kgyiua8.jpg]

Dopisane 15.01.2020r. o godz. 18:34:

skorn napisał(a): Jesli za poprzedniej władzy nie jeździełeś, bo nie było cie stać, a teraz jeździsz, to chyba oczywiste, że władza ma wpływ na standard życia.

Wtedy wszystko było państwowe i mimo woli byliśmy zmuszeni się z tym zderzać .

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
15 stycznia 2020r. o 18:54
skorn napisał(a): Jesli za poprzedniej władzy nie jeździełeś, bo nie było cie stać, a teraz jeździsz, to chyba oczywiste, że władza ma wpływ na standard życia.

wiesz co to jest priorytet?
wtedy tym było dla mnie mieszkanie we własnym domu a nie z teściami ...wtedy byłem ''na dorobku'' i chciałem być całkowicie niezależny ...

to kosztowało ...
wiesz ile kosztowało wtedy bieganie za materiałami budowlanymi? wiesz ile butelek wódy musiałem wtedy dać ''w łapę''?
ale dopiąłem swego ...i mam wręcz dziką satysfakcję że zrobiłem to sam nie dostając od nikogo przysłowiowego gwoździa ...

czy dzisiejsza władza jest mi łaskawsza?
spójrz na własne rachunki...pamiętasz chwilę kiedy obniżono ci czynsz?...kiedy obniżono rachunek za prąd?
kiedy ty w końcu zrozumiesz że zarówno w czasach ''komuny'' jak i teraz nikt z tobą się nie będzie liczył ...
nie zapłacisz to albo odetną ci prąd albo wylądujesz na bruku...

pomimo tego że żyjesz w kraju ''wolnym i demokratycznym''- hahahaha - pomimo tego że masz zagwarantowane ''konstytucyjne ''prawa...

jesteś tylko mało liczącym się trybikiem państwowo -administracyjnej ''maszyny''
ja też ...
dlatego sam dla siebie od lat jestem ''prezesem'' i ''robolem''
kiedy zrozumiesz że własną przyszłość kreujemy sami a nie pozwalamy innym za nas to robić wtedy przestaniesz wierzyć millerom,kwaśniewskim ,urbanom ,sasinom czy innym kaczyńskim...
w twoim przypadku korwinom...;)

dopóki tego nie zrobisz zawsze będziesz żył w ''republice banasiowej'' ;)

15 stycznia 2020r. o 19:45
~~Szarobrunatna Firletka napisał(a):
M21W2 napisał(a):
~~Karminowy Miskant napisał(a): chamskie urojenia w postaci np. pisania do kogoś ''imbecylu ''

właśnie ...a kolebka?

kolebka poszła w pisDU :]

Kolebka stała się kolebą władzy
Wiesz co

A solidarność Dudy popiera PiS .,
AMEN

jaki pis taka ''solidarność ''
bezideowa ,bezwartościowa ,kłamliwa i oszukańcza ...
jedno i drugie jest czyrakiem a te należy wycinać zanim choróbsko ogarnie cały organizm...

~~Szarobrunatna Firletka niezalogowany
15 stycznia 2020r. o 20:47
~~Karminowy Miskant napisał(a):
M21W2 napisał(a):

jaki pis taka ''solidarność ''
bezideowa ,bezwartościowa ,kłamliwa i oszukańcza ...
jedno i drugie jest czyrakiem a te należy wycinać zanim choróbsko ogarnie cały organizm...

Doktory PiS podpisali klauzule sumienia i wycinają tylko zdrowe organy.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza