~Maja napisał(a): Kolego Thorn czy możesz pochwalić się jakimiś swoimi wcześniejszymi aranżacjami? Jaki zbiornik masz w domu? Pokaż coś swojego, może jakieś osiągnięcia w konkursach akwarystycznych? Natomiast zdjęcia obcych zbiorników z katalogów ogólnoświatowych w ogóle do mnie nie przemawiają jako do klienta. W końcu aquascaperem nie zostaje się po przeczytaniu kilku książek i forów specjalistycznych ale poprzez wieloletnie doświadczenia i próby na własnych zbiornikach. Skoro więc uważasz się za taką osobę, to na pewno posiadasz jakiś dorobek w tym temacie, którym warto było by się pochwalić. Pozdrawiam.
~oboskithorn napisał(a): hehe pomyliłeś się kolego sn..ek , to nie ten pan.a poza tym on n.....dala w battleknight a nie tibie :) po prostu cie znam , skądinąd. tego gościa też znam spoko kolo a ty nie! :)
roberttre napisał(a): witam. zakładam właśnie akwa 112l i mam pytanie, jakie polacacie rybki do akwarium ogólnego dla początkującego akwarysty??
Thorn napisał(a): Ja Ci proponuję rybki ławicowe typu rozbora klinowa, neon, bystrzyk ozdobny, amanda coś na ten styl ładnie wyglądają i są spokojne
~ napisał(a): cóż to za ryba ta amanda ?
Thorn napisał(a):
Bystrzyk Amandy (Hyphessobrycon Amandae). Ta niewielka rybka nie osiągnęła jeszcze popularności równej innym znanym gatunkom przedstawicieli kąsaczowatych. Przejawia zachowania bardzo podobne do neonów – jest wyjątkowo stadna i nieagresywna ale w odróżnieniu od nich bardziej aktywna. Literatura mówi o długości ciała dochodzącej do 3cm, jednak najczęściej ryba ta osiąga wielkość nie przekraczającą 2,5cm. Charakteryzuje się ona jaskrawo czerwonym ubarwieniem, które jest możliwe do uzyskania tylko w wyniku zapewnienia jej idealnych warunków środowiskowych. Bywa, że końcówka płetwy grzbietowej przybiera lekko szary kolor. Dymorfizm płciowy jest słabo widoczny. Samce są odrobinę smuklejsze niż samice i najczęściej bywają lepiej wybarwione. Dojrzałe samice mają bardziej zaokrąglony brzuch.