Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Religia

~Rz 8,31 niezalogowany
16 września 2011r. o 12:30
~ napisał(a):
I coś Ci powiem. Jakby księża tak starali się wyjaśnić wiernym , kwestie wiary , na pewno byłoby inaczej w kościołach.

to ja tez Ci cos powiem. optymalnie by bylo aby ludzie wierzacy mieli pragnienie rozwijania swojej wiary. tzw formacji. formacja 1x w tyg. podczas 40min mszy jest niemozliwa. i wybacz, nie przekonasz mnie ze to w zupelnosci dla rozwoju duchowego wystarczy. ludzie zatrzymuja sie w rozwoju duchowym na etapie dzieci komunijnych. ida do konfesjonalu z tymi samymi regulkami 1szo-komunyjnymi, klepna bezmyslnie Ojcze Nasz i mysla, ze to wystarczy. nie, nie wystarczy. to nie gwarantuje wzrostu duchowego co najwyzej moze zatrzymac analfabetyzm duchowy na poziomie dziecka komunijnego. podczas mszy swietej nie ma miejsca na katechezy. msza sw. to cos innego niz ci sie wydaje.

gdybys zechcial sie zblizyc do kosciola, to bys odkryl caly wahlarz mozliwosci do rozwoju i poglebiania swojej wiary.
to jest zbyt proste i nie logiczne zrzucac wine za brak formacji na kk.

Ktoś napisał:
Samo ''bo tak ma być'' albo ''synu nie wnikaj'' to troche za mało dla ludzi jak na 21-wszy wiek.
czyli jak cie jeden lekarz zbyje i nie wyslucha to idziesz do domu i odpuszczasz? czy szukasz innego lekarza? pytam, bo ja np. dlugo szukalem swojego spowiednika i nie zrazalem sie, ze mi ksiadz (btw. To Tylko Czlowiek) nie odpowiada.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Rz 8,31 niezalogowany
16 września 2011r. o 13:16
~ napisał(a):
To ja chcę do takiego kościoła ;)

Zapraszamy!

KK ma do zaoferowania caly wachlarz mozliwosci: od cotygodniowych spotkan biblijnych po np. 15 dniowe rekolekcje naszego Ruchu dla Rodzin ;)
to nie hadkor, to zywy kosciol i ludzie ktorzy szukaja drogi wzrastania w wierze :)
~ niezalogowany
16 września 2011r. o 15:31
Prosze, podaj wiecej szczegolow odnosnie Ruchu Rodzin.
~ niezalogowany
16 września 2011r. o 16:14
~ napisał(a): Prosze, podaj wiecej szczegolow odnosnie Ruchu Rodzin.
malo precyzyjnie sie wyrazilem, prawidlowa nazwa naszej wspolnoty to Wspolnota Domowego Kosciola. W Bc - z tego co znalazlem w sieci - tez sa wspolnoty:
http://dk.boleslawiec.pl/
983
#Calahan nieaktywny
16 września 2011r. o 21:47
Goldenhand napisał(a): List Jakuba 5,14-15
Choruje ktoś wśród was? Niech sprowadzi kapłanów Kościoła, by się modlili nad nim i namaścili go olejem w imię Pana. A modlitwa pełna wiary będzie dla chorego ratunkiem i Pan go podźwignie, a jeśliby popełnił grzechy, będą mu odpuszczone.

Ewangelia według św. Marka 6,13
Wyrzucali też wiele złych duchów oraz wielu chorych namaszczali olejem i uzdrawiali.
Potwierdzam, modlitwa i nameszczenie (z wiary) oliwa (w tym przypadku taka dla dzieci, jak dobrze pamietam) uzdrawia chorych - znam taki przypadek.

Drodzy rozmowcy, nie warto kluci sie, wdawac w niepotrzebne spory. Besprzecznie Jezus Chrystus jest Zbawicielem i kazdy dzieki niemu moze otrzymac w zyciu druga szanse !:) Nie wystarczy chodzenie do kosciola, czy jakikolwiek rytual. Zbawienie jest z laski Bozej (nie z uczynkow) dla tych, ktorzy tego chca. Nalezy poprosic osobiscie Pana Jezusa o to, by przebaczyl nam nasze grzechy i dal nam zycie wieczne. To wlasnie wtedy stajemy sie nowym stworzeniem, nowo narodzonymi z Ducha Swietego Chrzescijanami. Zachecam kazdego do jak najblizszej relacji z Panem Jezusem - nic nie jest tak wazne w zyciu, jak nasze Zbawienie! Z naszym Ojcem w niebie i Panem Jezusem nalezy rozmawiac - On nas wysluchuje i przemawia do nas, na rozne sposoby poprzez Ducha Swietego. Kazdy z nas wymaga przemiany, odmiany stanu serca, zmiany zycia, zaspokojenia pustki wewnetrznej po braku Ducha Swietego.

To jest decyzja na cala wiecznosc - nikt za nas jej nie podejmie! :) http://www.jezus.pl/

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
~ niezalogowany
16 września 2011r. o 22:25
Calahan, przypomnij moze sobie i nam jakie Ksiegi Pisma Sw. odrzucacie i dlaczego. Mowienie i usprawiedliwianie sie jak dziecko "nie pamietam" odbiera Ci cechy szczerosci, a dodaje atrybutow sekciarstwa.
~Rz 8,31 niezalogowany
16 września 2011r. o 23:05
Calahan napisał(a):
Drodzy rozmowcy, nie warto kluci sie, wdawac w niepotrzebne spory.

Calahanie, drogi przyjacielu. niepotrzebne spory? Ty obrazasz nas i sie z tym obnosisz. Na stronie 2 w tym temacie piszesz:

Calahan napisał(a): Moze po prostu najlepiej zostac protestantem? To tez Chrzescijanstwo, a moze powiedzmy inaczej: to Chrzescijanstwo, bo Katolicyzm oddala od Chrzescijanstwa.

w innym miejscu, bodajze przy temacie TE kilka miesiecy temu zarzuciles Katolikom balwochwalstwo (jezeli bedziesz chcial, zainwestuje czas i ci twoje wypociny znajde i zacytuje).

i ty masz czelnosc Calahanie udawac apostola pokoju?
7244
#Goldenhand nieaktywny
16 września 2011r. o 23:23
Spokojnie, nie kłóćmy się. Czyż nie mamy się szanować?
Ps:
Miałem nie pisać, lecz nie mogłem się powstrzymać:)

Chcesz zmienić świat, zacznij od siebie. :*
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.