Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Religia

983
#Calahan nieaktywny
17 września 2011r. o 1:07
~Rz 8,31 napisał(a):
Calahanie, drogi przyjacielu. niepotrzebne spory? Ty obrazasz nas i sie z tym obnosisz. Na stronie 2 w tym temacie piszesz:

Calahan napisał(a): Moze po prostu najlepiej zostac protestantem? To tez Chrzescijanstwo, a moze powiedzmy inaczej: to Chrzescijanstwo, bo Katolicyzm oddala od Chrzescijanstwa.
Ta sa moje osobiste odczucia na temat Katolicyzmu. Przepraszam, jesli ktos poczul sie tym urazony, nie powinienem w ten sposob pisac. Samo zostanie protestantem tez niczego nie rozwiaze. Nalezy narodzic sie na nowo z Ducha Swietego i uznac za swego Pana i Zbawiciela Jezusa Chrystusa. Katolicyzm sam z siebie nie oddala od Boga, ale tez nie przybliza. Bo jednosc z Bogiem przez Jezusa Chrystusa zalezy od czlowieka i nie istnieja zadni posrednicy zmiescy. Slowo Boze wyraznie mowi, abysmy przyszli do Jezusa.

~Rz 8,31 napisał(a): w innym miejscu, bodajze przy temacie TE kilka miesiecy temu zarzuciles Katolikom balwochwalstwo (jezeli bedziesz chcial, zainwestuje czas i ci twoje wypociny znajde i zacytuje).
To prawda, w KK sa modlitwy do swietych, celebracja obrazow i figurek, kult "Krolowej Niebios" (udajacej Marie, matke Pana Jezusa), ustanowiony na podstawie zwodzniczych objawien w ktorych podszywa sie ona pod matke Pana Jezusa (pokazujac go na swoim ramieniu w postaci dziecka). O tych zwodzeniach mowi nam jednak Ewangelia i przestrzega nas przed nimi. Na calym swiecie wystepuja objawienia Krolowej Niebios, a tresc tych objawien sa sprzeczne z Biblia, nie mowiac o tym, ze"Krolowa Niebios" jest wspolodkupicielka naszych win i domaga sie uznania tego za dogmat przez KK!

~Rz 8,31 napisał(a): i ty masz czelnosc Calahanie udawac apostola pokoju?
Nie jestem apostolem pokoj, tylko uczniem Pana Jezusa. Pan Jezus nie przynosi pokoj miedzy ludzi, lecz miecz, taki ktory rozni tych, co uwierzyli Prawdzie i tych ktorzy ja odrzucaja. Pokoj zas jest tym, co w sercu ma czlowiek gdy przez Pana Jezusa pojedna sie z Bogiem :).

Dopisane 17.09.2011r. o godz. 01:07:

~ napisał(a): Calahan, przypomnij moze sobie i nam jakie Ksiegi Pisma Sw. odrzucacie i dlaczego. Mowienie i usprawiedliwianie sie jak dziecko "nie pamietam" odbiera Ci cechy szczerosci, a dodaje atrybutow sekciarstwa.
Przyjacielu, "odrzucacie" w liczbie mnogiej to znaczy kto?... Ja niczego z Bibli nie odrzucam, a za innych Chrzescijan nie moge sie wypowiadac. Nie musze usprawiedliwac sie, bo nie mowie o odrzucaniu czegos z Biblii. Nie znam sie na tym dlaczego ktos odrzuca z Bibli jakies ksiegi i nie czuje potrzeby (jak narazie) zastanawiac sie nad tym. Czuje potrzebe mowienia innym o tym, co Jezus Chyrystus czyni w zyciu czlowieka i o tym, jak wazne jest pojednanie sie z Nim! :). Czy ty przyjacielu nie odczuwasz potrzeby pisania o Panu Jezusie i nawolywania innych do uwierzenia w Niego, upamietania i nowo narodzenia sie z Ducha Swietego? Lepiej bedzie, jesli nie bedzie w nas rozlamow i zgodnie bedziemy glosic ludzia Dobra Nowine :).

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Rz 8,31 niezalogowany
17 września 2011r. o 7:46
@Calahanie, do uslyszenia w poniedzialek. weekend rodzinny to swietosc ;)

na poczatek : (2P 3:16 ) :
Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.

reszta w poniedzialek ;)

5372
misiekELF
17 września 2011r. o 16:18
Czytam i czytam i oczom nie wierzę...facet pyta czy jechać czy nie jechać na ślub koleżanki...to jak doszło do dywagacji na temat istnienia chrześcijańskiego Boga? Składam sama sobie gratulacje, że przebrnęłam przez 110 stron, ale i kondolencje...bo nie zrozumiałam ich sensu.

Fakt, że coś jest normalne nie przesądza jeszcze o tym, że przestało być głupie...
983
#Calahan nieaktywny
17 września 2011r. o 18:35
misiekELF napisał(a): Czytam i czytam i oczom nie wierzę...facet pyta czy jechać czy nie jechać na ślub koleżanki...to jak doszło do dywagacji na temat istnienia chrześcijańskiego Boga? Składam sama sobie gratulacje, że przebrnęłam przez 110 stron, ale i kondolencje...bo nie zrozumiałam ich sensu.
Dywagacje na temat istnienia Boga czesto biora sie z niewiedzy i zwodzenia ktorymi karmi nas swiat. Jezeli ktos zastanawia sie czy istnieje Bog czy tez nie, to odpowiedz jest jedna - tak, istnieje, i nawet jesli jestes jak niedowierzajacy Tomasz, ale naprawde szczerze chcesz go odnalesc, to On ci to umozliwi :). Nie szukajcie go innymi drzwiami, niz Pan Jezus Chrystus. Ja szukalem Boga, nie wiedzac czemu wmawia sie nam ze Go nie ma, lub ze jest inny (badz inaczej postepuje). Upamietalem sie jednak, spojrzalem na swoje zycie i zauwazylem, ze jestem grzesznikiem. Zrozumialem, ze nie ma dla mnie innego ratunku, jak Pan Jezus Chrystus. On poniosl kare za mnie i dzieki temu otworzyl mi droge do jednosci z Nim, Bogiem Ojcem przez Ducha Swietego. Tu nie chodzi o to, ze za grzechy idziemy do piekla bo tak chcial Bog. Nie, tak my chcemy, czyniac z siebie ludzi niezdolnych do zycia w Krolestwie Niebieskim. Czy wiecie, ze gdy nazywacie kogos perioratywnie glupcem zaslugujacie na kare ognia piekielnego? Kazdy z nas moze sobie poyslec - a co w tym zlego/to nic takiego/za to do piekla?! itd. Prawda jest taka, ze na ziemi musimy uczyc sie milosci Bozej, ktorej w nas poprostu nie ma za sprawa grzechu. Grzech oddziela nas od Boga i jego milosci, a to sprawia, ze nazywamy drugiego czlowieka glupcem, chociaz jest to cos, co wyrzadza krzywde drugiemu czlowiekowi. Czy zdajemy sobie z tego sprawe?

Droga osobo, ktora to teraz czytasz - nie mysl, ze twoje grzechy sprawiaja ze nie nadajesz sie juz do Krolestwa Niebieskiego! O nie! Szatan bedzie Ci to wmawiac, ale Bog chce Ci przebaczyc absolutnie wszystke, lecz musisz tego chciec, upasc przed Bogiem, wyznac mu Panu Jezusowi, ze jestes grzesznikiem i potrzebujeszj przebaczenia od Niego i chcesz zawierzyc swoje zycie Panu Jezusowi. Jesli uczynisz to szczerze, zacznie sie przemiana twojego zycia. Kluciles sie z zona/mezem o byle co? Juz czas by Jezus uleczyl twoje rany w sercu i nauczyl Cie kochac zone/meza. Nie mozesz czegos komus wybaczyc? Juz czas, by Jezus pokazal Ci, ze przebacza Ci wszystko wiec i Ty wybacz innym. Czujesz, ze twoje zycie nie ma glebszego sensu a w srodku masz pustke? Juz czas, by Jezus pokazal Ci, ze jestes Dzieckiem Bozym ktore zyc bedzie wiecznie, a to co doczesne przeminie. Jezus pokaze CI rowniez, ze zycie doczesne jest piekne, jesli pragniesz wiezi z Bogiem :). On uporzadkuje Twoje zycie, zmieni serce, oczysci sumienie i przebaczy Cie obrzydliwosci ktore popelniales/popelnialas. Nie taj niczego przed Nim. Bedziesz grzeszyc i updac - to nic, Jezus da Ci sile by podnosic sie! Roznica konsekwencji grzechu bedzie kolosalna. Ktos kiedys madrze napisal, ze gdy dziecko w obcym domu zbije szybe, moze byc wezwana policja i konsewkencje prawne. Gdy jednak dziecko zbije szybe i to rodzic wezmie na siebie to co sie stalo, On pouczy dziecko tak, by wiecej tego nie czynilo. A w swietle prawa kazdy z nas zasluguje na smierc, bo jest ona zaplata za nasze zycie w grzechu. Ktos moze powiedziec, co jest wiec grzechem? Gdy upamietujemy sie i doswiadczamy Bozego przebaczenia, w nasze serca wpisywane sa prawa Boze. Wiele z tego znam nawet bez Boga - za sprawa sumienia. Dlatego tez, nieznajomosc prawa nie tlumaczy nas z naszych win, bo zyjemy w niezgodzie z sumieniem. Doprawdy, zycie w jednosci z Bogiem przez Pana Jezusa to inne zycie - na zewnatrz wciaz jestesmy ludzmi, w srodku jestesmy juz Dziecmi Bozymi, ktore wciaz moga bladzic, ale Pan Jezus prowadzi nas ku zyciu wiecznemu. Zycie bez Boga nie ma wiekszego sensu. Wszystko przeminie, a nawet w tym przemijajacym swiecie bez Boga miniemy sie ze swoja prawdziwa, czlowiecza natura. Mozemy sie cieszyc dobrami tego swiata, ale to przemija i pustki w sercu i duszy nie zastapi. Swiat nas kusi, zacheca do zycia bez Boga. Szatan mowi - zobacz, ja Ci to, tamto. Rob co chcesz, badz egoista/egoistka. Nie mysl o nikim, tylko o sobie. To nic, ze nie jestes soba... Bog daje nam zycie prawdzie, kazdy kto szuka w pierw Krolestwa Niebieskiego otrzymuje wszystko co potrzebne mu do zycia. Bog zna nasze potrzeby lepiej niz my :). Bog zna nas lepiej niz my i pozwoli nam sie o tym przekonac jesli tego bedziemy chcieli :). Nie odrzucajmy jego oferty, przyjdzie czas gdy bedzie juz za pozno na upamietanie. Ty tez mozesz byc dzieckiem Bozym! :). Uwierz Ewangeli i Chrystusowi!

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
~ niezalogowany
17 września 2011r. o 20:27
A czemu nie w Koran albo Torę ???
983
#Calahan nieaktywny
17 września 2011r. o 21:13
~ napisał(a): A czemu nie w Koran albo Torę ???
Bo w Koranie nie odnajdziesz Zbawienia, oczywiscie mozesz sie o tym przekonac osobiscie, ale szkoda na to czasu - sa to po prostu zwodzenia. Zwodzenia, przy czym takie osoby jak Mohamet mowil rowniez o Panu Jezusie. A Tora to Biblia w wersji bardzo mocno okrojonej - jakby urwanej w polowie, tak, ze rowniez nie glosi zbawienia za sprawa Pana Jezua Chrystusa :).

4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
17 września 2011r. o 22:33
Calahan napisał(a): Lepiej bedzie, jesli nie bedzie w nas rozlamow i zgodnie bedziemy glosic ludzia Dobra Nowine :).

Nie zgadzam się z Calahanem w wielu kwestiach , ale powyższe zdanie uważam za bardzo mądre. Nie ważne są różnice , ważne to co nas ... ludzi łączy. Wiara , dla jednych nadzieja , dla innych pewnik. Forma tej wiary ... dla każdego indywidualna , dla pewnych ... jedyna słuszna . W sercu , proszę Was , szukajcie Prawdy , a znajdziecie.
Według mnie należy :
- wyłączyć telewizor
- wyłączyć radio
- w ciszy , wsłuchać się w rytm własnego serca
- i oczywiście uśmiechnąć się , Stwórca jest wszędzie :)
Dobranoc Bolecnauci :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~o.g. niezalogowany
17 września 2011r. o 22:55
Calahan napisał(a):
~ napisał(a): A czemu nie w Koran albo Torę ???
Bo w Koranie nie odnajdziesz Zbawienia, oczywiscie mozesz sie o tym przekonac osobiscie, ale szkoda na to czasu - sa to po prostu zwodzenia. Zwodzenia, przy czym takie osoby jak Mohamet mowil rowniez o Panu Jezusie. A Tora to Biblia w wersji bardzo mocno okrojonej - jakby urwanej w polowie, tak, ze rowniez nie glosi zbawienia za sprawa Pana Jezua Chrystusa :).

Calahan. Ja się boję wierzących w Talmu... Ktoś mi mówił, że żywi będą zazdrościć umarłym. Pozdrawiam
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza