~ napisał(a): Nikt się nie odniósł do powyższego konkretu - rzekomej "obrony" przed wkroczeniem wojsk ruskich do Polski przez generała, z którego lewacy chcą zrobić niemal Marszałka Piłsudskiego.
Ja spróbuję . Eksperyment społeczny pod tytułem komunizm nie powiódł się. Rewolucja Październikowa została zaprojektowana. Polski stan wojenny , to naturalna konsekwencja tegoż projektu . To , że Ruscy nie musieli nigdzie wkraczać , to jest dla wszystkich myślących jasne, ale niewątpliwą zasługą Jaruzelskiego jest fakt , że udało mu się to rozegrać stosunkowo bezboleśnie. W prawdzie Pierestrojka już wtedy była planowana , ale komunistyczny beton nie widział nigdy żadnych przeciwwskazań, co do mordowania w imię utrzymania władzy. Nie robię z Jaruzelskiego Piłsudskiego , ale kiedy przypomnę sobie relacje Suworowa z radzieckiej codzienności , to wdzięczny jestem Jaruzelskiemu. Najprawdopodobniej , jak sugeruje Ramaj nie miał bym możliwości pisać tych słów. Eksperyment społeczny kapitalizm , również upadnie. Otwartym pozostaje pytanie , czy jest to kapitalizm ? I , co dalej ?
Miłego dnia Bolecnauci :)