Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA BAU zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Dofinansują in vitro w Bolesławcu?
2900
#falco nieaktywny
18 grudnia 2012r. o 20:04
tyle tylko że akurat kościół najwięcej ma na ten temat do powiedzenia ;)
sorry że sie wtrąciłem ale właśnie z pracki wróciłem i czytam to co napisaliście w dyskusji :)

Dopisane 18.12.2012r. o godz. 20:04:

dziwne jest też pisanie o ,,etycznej i moralnej ,,stronie invitro zwłaszcza kiedy o tym wypowiadają sie przedstawiciele kleru którym i jedno i drugie jest obce w wielu przypadkach ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
9879
#panda nieaktywny
18 grudnia 2012r. o 20:09
~ napisał(a): ha ha ha. Za to tobie elastyczności nie brakuje panie Panda. Tak masz w dowodzie ,zarejestrowany panie Panda. Dzieci się z ciebie w szkole nie śmiały?
Bezcelowe? Niech ci będzie, z zakutymi łbami nie warto dyskutować nawet jeśli chodzi tylko o pieniądze podatnika, omijając sprawy światopoglądowe.
Ludziom podwójnej moralności powinno się wymierzać podwójnego kopniaka, bez dyskusji.

Właśnie teraz dowiodłeś tego, że brakuje Ci argumentów. :)
Zniweczyłeś swoją szlachetną walkę o dobrą sprawę :P

Dofinansować bogatych, zabrać biednym?!

:)

Dopisane 18.12.2012r. o godz. 20:09:

falco napisał(a): tyle tylko że akurat kościół najwięcej ma na ten temat do powiedzenia ;)
sorry że sie wtrąciłem ale właśnie z pracki wróciłem i czytam to co napisaliście w dyskusji :) Dopisane 18.12.2012r. o godz. 20:04:dziwne jest też pisanie o ,,etycznej i moralnej ,,stronie invitro zwłaszcza kiedy o tym wypowiadają sie przedstawiciele kleru którym i jedno i drugie jest obce w wielu przypadkach ;)

generalizujesz?!

Temat jest bardzo delikatny ponieważ sama terapia in-vitro jest bardzo kontrowersyjna z powodu swojej technicznej-medycznej strony.

9984
#gover nieaktywny
18 grudnia 2012r. o 20:09
jegomosc napisał(a): Szczególnie, że dofinansowanie in vitro można ze społecznego punktu widzenia uznać po prostu za inwestycje, która z czasem się zwróci (w postaci kolejnego podatnika).

No to pieknie. Traktujesz dziecko (czlowieka) jak towar. Tacy juz byli, ale marnie skonczyli.
2900
#falco nieaktywny
18 grudnia 2012r. o 20:12
od samego początku byłem za in vitro tak jak za aborcją która jest w każdym przypadku indywidualną sprawą poszczególnej kobiety
nikt czy to państwo czy kościół nie powinien mieć żadnego prawa o decydowaniu w tak istotnych kwestiach ,czysto osobistych...
bez względu na to co kieruje podjęciem takiej decyzji przez kobietę, czy zdrowie czy ekonomia

9879
#panda nieaktywny
18 grudnia 2012r. o 20:23
gover napisał(a):
jegomosc napisał(a): Szczególnie, że dofinansowanie in vitro można ze społecznego punktu widzenia uznać po prostu za inwestycje, która z czasem się zwróci (w postaci kolejnego podatnika).

No to pieknie. Traktujesz dziecko (czlowieka) jak towar. Tacy juz byli, ale marnie skonczyli.

no właśnie! trafna uwaga!

Ci którzy są za in-vitro widzą tych biednych rodziców, którym nikt nie chce pomóc być rodzicami. A temat jest znacznie bardziej skomplikowany, i wymaga powagi i spokojnej rozwagi.
Być może niedługo, o czym nie wiecie zniknie problem etyczny, ponieważ medycyna idzie do przodu. Pozostanie wtedy problem finansowy, in-vitro jest bardzo drogie. Uważam, że Polskę zwyczajnie nie stać na tę terapię. I to jeszcze dokładać do tych zamożnych? Ważniejsze jest chyba zagwarantowanie najlepszych, a przynajmniej optymalnych warunków dla dzieci, które już się narodziły!

Dopisane 18.12.2012r. o godz. 20:23:

falco napisał(a): od samego początku byłem za in vitro tak jak za aborcją która jest w każdym przypadku indywidualną sprawą poszczególnej kobiety
nikt czy to państwo czy kościół nie powinien mieć żadnego prawa o decydowaniu w tak istotnych kwestiach ,czysto osobistych...
bez względu na to co kieruje podjęciem takiej decyzji przez kobietę, czy zdrowie czy ekonomia

w jednej wypowiedzi popierasz sztuczne zapłodnienie, i zabijanie istniejącego już życia? i używasz do tego tych samych argumentów? zaprzeczasz sobie samemu :)
3688
#Pynchoon nieaktywny
18 grudnia 2012r. o 20:26
falco napisał(a): od samego początku byłem za in vitro tak jak za aborcją która jest w każdym przypadku indywidualną sprawą poszczególnej kobiety

falco, dokładnie tak masz dziś, możesz z obu "rozwiązań" skorzystać, czy w Polsce, czy w UE.
2900
#falco nieaktywny
18 grudnia 2012r. o 20:27
chyba nie do końca mnie zrozumiałeś :)
in vitro i aborcja to jak wiesz dwie odrębne sprawy a ja pisząc o tym w jednym temacie wyraziłem tylko swoją opinię

że i za jednym i za drugim jestem na ,,tak,,
:)
czyli za wolnym wyborem ...

~poszukiwacz zaginionej złotówki niezalogowany
18 grudnia 2012r. o 20:31
Gdzie szukać pieniędzy na spełnianie potrzeb społeczności? 1) zakończyć finansowanie nauki religii w szkołach samorządowych, 2) zlikwidować etaty kapelanów w instytucjach bolesławieckich, swoją posługę mogą pełnić jako wolontariat (wg ewangelicznej zasady "darmo otrzymaliście, darmo dawajcie"), 3) zlikwidować trzynastą pensję w urzędach, 4) dostosować wynagrodzenie w tychże urzedach do wysokości zarobków ludności w powiecie bolesławieckim...
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!