Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Po co kościołowi pieniądze ?

4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
24 sierpnia 2015r. o 18:54
~ napisał(a): ...
Ucz się historii zamiast karmić się antyklerykalnymi bredniami, fałszywkami i idiotyczną propagandą!

No proszę Cię Kolego IP: 88.199.22.******** ująłeś mnie dobrymi radami. Oczywiście będę się uczył. Ale kilkanaście lat temu czytałem Cawane , Jego " Pismo nieświęte " . Czytałem też Hrabiego Pratcheta , Jego " Dobry omen " ... i tam była wstawka o tym : po jasną cholerę w Edenie niby bóg postawił Drzewo Poznania ? Nie mówiąc o słynnym stwierdzeniu : " jeśli Człowiek zje owoc z Drzewa Żywota , to będzie nieśmiertelny , tak , jak my "
To teraz ja Ci udzielę dobrej rady :) Jeśli chcesz wrócić do Źródła , czyli do Stwórcy , osiągnąć tzw. komunię z Bogiem , to wyłącz telewizor i zapomnij o kościele. Zarówno tym murowanym , jak i tym duchowym , bo wylądujesz na manowcach.

Albo tutaj :

:D

To wizja zdecydowanie inna niż Hieronima Boscha i bardziej kusząca , ale jak powiedziała Faustyna " piekło jest tam gdzie nie ma Boga " ... czyli poza Wrzechświatem.

A Ty mi tutaj pierdzielisz coś o cywilizacji :D

Sam się ucz historii , ale tej prawdziwej , bez jezuickich wpływów :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2900
#falco nieaktywny
24 sierpnia 2015r. o 19:14
cenię qwqx-a za wiedzę której nie boi się tutaj prezentować ...
jemu się chce wklejać to i owo a dostrzegam że czytamy podobne materiały ... ;)
ale ...

(...) ''Na wniosku Orseniego o nominację bpa Spletta papież Pius XII własnoręcznie napisał, że „należy wyjaśnić Polakom, iż jest to czasowe rozwiązanie dla dobra wiernych, w wyjątkowych okolicznościach”. Po takim przedstawieniu sprawy Stolica Apostolska 29 listopada 1939 r. podjęła decyzję mianowania Spletta administratorem diecezji chełmińskiej. Aby podkreślić prowizoryczny i nadzwyczajny charakter nominacji, dekret nominacyjny wystawiony został w sposób normalnie nie spotykany, bo przez nuncjusza berlińskiego.
Już jako administrator diecezji chełmińskiej, bp Splett w kwietniu 1940 podał do wiadomości antypolskie zarządzenia władz państwowych zabraniające kazań, modlitw i śpiewów publicznych po polsku. W sferze języka pozostała jeszcze ostatnia enklawa, mianowicie spowiedź: księża nadal spowiadali po polsku.
Pismo tajnej policji z 4 grudnia l939 r. wspomina, że już w październiku terenowe placówki gestapo zakazały używania polskiego w czasie spowiedzi. Szef gdańskiego gestapo Tanzmann w liście do biskupa z 3 kwietnia l940 r. pisze: „Zakazuję używania polskiego także przy przystępowaniu do spowiedzi. W razie naruszenia zakazu podjęte zostaną kroki policyjne przeciwko właściwym osobom. Proszę o przekazanie tego zakazu swoim księżom”. Po otrzymaniu pisma 6 kwietnia biskup zwrócił się do bpa Wienkena z prośbą o interwencję w ministerstwie ds. kościelnych i powiadomił go, że w rozmowie z gestapo odmówił ogłoszenia tego zakazu. Protesty swe wysłał również do głównej komendy gestapo w Berlinie, Reichsstatthaltera w Gdańsku i ministerstwa ds. kościelnych w Berlinie.
9 kwietnia Splett poinformował Tanzmanna, że ze względów zasadniczych nie może przekazać zarządzenia zabraniającego słuchania spowiedzi po polsku podległym mu księżom. Następnego dnia biskup otrzymał pismo z Berlina, w którym bp Wienken informował, że wystąpił do ministerstwa ds. kościelnych z interwencją w sprawie zakazu. W odpowiedzi zapewniono go, że do gestapo zastaną skierowane odpowiednie zarządzenia. Ale oczywiście interwencja była bezskuteczna.''

qwax - niektórym nie udowodnisz że ''czarne jest czarne'' ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
24 sierpnia 2015r. o 19:34
Ksawery , Papugo uczy historii , której w oficjalnych podręcznikach nie ma. Klepać pacierze , to każdy głupek potrafi. Ale zastanowić się dlaczego, i w jaki sposób Jezus po wodzie latał , to już Inna Bajka :D Jeden z moich niewielu autorytetów twierdzi , że Jezus miał do czynienia z tzw. Czarnym Słońcem. Na sumeryjskich tabliczkach w/g Sitchina widać wyraźnie jak " bóg " siedzący na tronie przekazuje tambylcom :D technologię antygrawitacyjną . Ponoć takie czarne słońce do dzisiaj znajduje się w Etiopii i w centralnej mekce muzułmanów . A sarkofag Tutenhamona idealnie pasuje do Arki Przymierza :D

A Ty mi tu ględzisz , że kosmitów nie ma. Nieładnie Papugo :D

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~ niezalogowany
24 sierpnia 2015r. o 20:21
falco napisał(a): cenię qwqx-a za wiedzę której nie boi się tutaj prezentować ...
jemu się chce wklejać to i owo a dostrzegam że czytamy podobne materiały ... ;)
ale ...

(...) ''Na wniosku Orseniego o nominację bpa Spletta papież Pius XII własnoręcznie napisał, że „należy wyjaśnić Polakom, iż jest to czasowe rozwiązanie dla dobra wiernych, w wyjątkowych okolicznościach”. Po takim przedstawieniu sprawy Stolica Apostolska 29 listopada 1939 r. podjęła decyzję mianowania Spletta administratorem diecezji chełmińskiej. Aby podkreślić prowizoryczny i nadzwyczajny charakter nominacji, dekret nominacyjny wystawiony został w sposób normalnie nie spotykany, bo przez nuncjusza berlińskiego.
Już jako administrator diecezji chełmińskiej, bp Splett w kwietniu 1940 podał do wiadomości antypolskie zarządzenia władz państwowych zabraniające kazań, modlitw i śpiewów publicznych po polsku. W sferze języka pozostała jeszcze ostatnia enklawa, mianowicie spowiedź: księża nadal spowiadali po polsku.
Pismo tajnej policji z 4 grudnia l939 r. wspomina, że już w październiku terenowe placówki gestapo zakazały używania polskiego w czasie spowiedzi. Szef gdańskiego gestapo Tanzmann w liście do biskupa z 3 kwietnia l940 r. pisze: „Zakazuję używania polskiego także przy przystępowaniu do spowiedzi. W razie naruszenia zakazu podjęte zostaną kroki policyjne przeciwko właściwym osobom. Proszę o przekazanie tego zakazu swoim księżom”. Po otrzymaniu pisma 6 kwietnia biskup zwrócił się do bpa Wienkena z prośbą o interwencję w ministerstwie ds. kościelnych i powiadomił go, że w rozmowie z gestapo odmówił ogłoszenia tego zakazu. Protesty swe wysłał również do głównej komendy gestapo w Berlinie, Reichsstatthaltera w Gdańsku i ministerstwa ds. kościelnych w Berlinie.
9 kwietnia Splett poinformował Tanzmanna, że ze względów zasadniczych nie może przekazać zarządzenia zabraniającego słuchania spowiedzi po polsku podległym mu księżom. Następnego dnia biskup otrzymał pismo z Berlina, w którym bp Wienken informował, że wystąpił do ministerstwa ds. kościelnych z interwencją w sprawie zakazu. W odpowiedzi zapewniono go, że do gestapo zastaną skierowane odpowiednie zarządzenia. Ale oczywiście interwencja była bezskuteczna.''

qwax - niektórym nie udowodnisz że ''czarne jest czarne'' ;)

Ptaku jaki Ty mondry jesteś tyle tu wklejasz prawie dorównujesz swoim kolegom też mondrym we wklejaniu potraficie najlepiej blablarmolić bezsensu debeściakiSłodziaki :* :* :*
2900
#falco nieaktywny
24 sierpnia 2015r. o 20:23
jak to nie ma?...ja jestem kosmitą...

~ niezalogowany
24 sierpnia 2015r. o 20:25
falco napisał(a): jak to nie ma?...ja jestem kosmitą...

Tak kosmicznym Blablarmułem :* :* :*
2900
#falco nieaktywny
24 sierpnia 2015r. o 20:27
ooooo... !!!!
fajnie że jesteś ... poczytaj ...
chociażby na klęczkach ale poczytaj... :D

~ niezalogowany
24 sierpnia 2015r. o 20:39
~ napisał(a): Tak kosmicznym Blablarmułem :* :* :*

:*

falco napisał(a): ooooo... !!!!

Na razie patafianie :)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!
REKLAMA KGHM zaprasza