~Krzyś niezalogowany
11 października 2015r. o 20:29
Głosujmy mądrze na prawdziwych Wojowników. Ziarno trzeba oddzielić od plew przy urnach.
Obraz z ziemi jeleniogórsko-legnickiej okręg 01.
Jednak od początku i wyłącznie na suchych faktach:
W okręgu nr 1 zawiązała się grupa byłych działaczy PIS i Solidarnej Polski, którzy w towarzystwie wzajemnej adoracji chcą zrealizować swoje aspiracje i wykorzystać Ruch dla swoich korzyści.
Relacja z pierwszego spotkania komitetów referendalnych (J Marszałka - byłem i potwierdzam):
Czegoś takiego do wczoraj nie przeżyłem. Zorganizowaliśmy wybory w Bolesławcu. Umówiliśmy się na godz. 17. Przyjechało w sumie 14 koordynatorów.
Na początku poprosiłem o wylegitymowanie dowodami osobistymi lub oświadczeniem o utworzeniu komitetu. Ekipa Pana Tadeusza ( Lwówek Śl. ) 5 osób podniosła głos jak to, dlaczego, co to ma być !. Ponieważ nie było żadnych wytycznych od Janusza Sanockiego oraz nie mogliśmy przeprowadzić wyborów w oparciu o Statut, powstał chaos organizacyjny.
Ekipa Lwówka śl. przedłużała proces wyborczy, opowiadając okrągłe zdania ponieważ zorientowali się, że przegrają. W końcu po 45 minutach, o godz. 17:45 doszło do wyborów. Na funkcje przewodniczącego zostały zgłoszone dwie osoby Tadeusz ( lat 65 chyba ) i Ja ( Jarosław Marszałek lat 33 ). Wynik wyborczy 9:5 na moją ( Jarosław Marszałek ) korzyść. Zostałem wybrany przewodniczącym.
Tuż po ogłoszeniu wyborczym, chciałem przejść do typowania członków zarządu Rady Koordynatorów zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami. Niestety Pani Ewa Gutek z Panem Wilkiem ze Zgorzelca ( ekipa Pana Tadeusza ) zaczęli pacyfikować mnie jako Przewodniczącego ogłaszając, że nie będą mnie słuchać, celowo opóźniając wybór Zarządu czekając jednocześnie na posiłki z Jeleniej Góry. Po 1godz i 15 minutach przyjechał Pan Paweł Wilk z Jeleniej. Wszem i wobec niezadowolonej z przegranej AWSowskiej-ekipy Pana Tadeusza ogłosił, że nie potrzeba Przewodniczącego, po wcześniejszych ustaleniach i wyborach, które się odbyły !!!
Główna prowodyrka Pani Ewa Gutek ( Solidarna Polska były pełnomocnik ) spacyfikowała wybory a następnie po przyjeździe Pana Wilka z Jeleniej Góry, ogłosili wspólnie, że wybieramy członków Rady. Przy czym wybór miał polegać na tym, że po kolei każdy ochotnik miał się przedstawić i było głosowanie za lub przeciw. Nie pytając innych o zdanie, zaczęli od swojego przegranego z 65 letniego Pana Tadeusza. Po krótkiej prezentacji głosowanie za czy przeciw. Byłem w szoku, myślałem, że spadnę z krzesła, nikt nie protestował. Przerwałem ten żenujący intelektualnie spektakl ogłaszając, że to chyba żart jakiś. Procedura wyboru członków Rady ogłoszona przez Panią Ewę Gutek była skandalicznie irracjonalna.Tego typu procedura nie może być przyjęta, ponieważ może zgłosić się więcej osób do 5 osobowego składu Rady. Po czym przyznali mi ( JM ) rację i kontynuacja wyboru składu Rady taką procedurą została natychmiast przerwana.
Warto podkreślić, że po przegranych wyborach na przewodniczącego ekipa Pana Tadeusza ( lat około 65 Lwówek Sl. ) głosem Pana Pawła Wilka ,ogłosili samozwańczo, że nie potrzeba nam Przewodniczącego.
Po chwili refleksji, po mojej interwencji co do skandalicznego procesu wyborczego doszli do wniosku i zapytali salę kto jest chętny do Rady . Zgłosiło się 5 osób. W związku z tym, że skład Rady miał być 5 osobowy, to głosowanie było zbędne.
Wielki spóźniony po 1h15 minutach Pan Paweł Wilk z Jeleniej Góry oznajmił, niech sama Rada spośród swojego grona wybierze Przewodniczącego. Czyli samozwańczo obalił legalnie wybranego Przewodniczącego ( JM )na wniosek prowodyrki Pani Ewa Gutek ( Solidarna Polska pełnomocnik ) uznając, że Rada nie potrzebuje przewodniczącego po czym stwierdził już po wyborze a właściwie zgłoszeniu się 5 ochotników na członków Rady, że jednak jest potrzebny Przewodniczący ale niech sama Rada ze swojego grona sobie wybierze. Ekipa Pana Tadeusza po przegranych wyborach stwierdziła , że nie potrzebny jest przewodniczący a później - po nie uznaniu- wyboru przewodniczącego ogłosili , że jednak jest potrzebny ale jak będzie wybrany z grona 5 członków Rady.
I w taki sposób nie uznano legalnie wybranego przewodniczącego ( Jarosław Marszałek ) stwierdzając, że jest niepotrzebny, po czym wybrali go spośród członków Rady, twierdząc, że jest potrzebny. Pan Tadeusz i Pani Ewa Gutek ależ byli szczęśliwi, że tym razem udało się wybrać Pana Tadeusza ( lat 65 około ) na przewodniczącego.
Sentencja : W takich wyborach jeszcze nie uczestniczyłem. Brak Statutu wprowadził chaos i bezprawne a nawet irracjonalne procedury. Zakwestionowano procedurę wcześniej przyjętą, po czym wprowadzono nową. Mniejszość nie uznała nowego Przewodniczącego i zmieniła samozwańczo reguły tak jak samą procedurę. Cały proces wyborczy trwał 3 godziny, celowo opóźniany aby spacyfikować nowego Przewodniczącego."
Kolejną rzeczą było to, że Sułkowski oraz Gutkowa wywodzą się z SP i razem byli tam aktywnymi członkami, do tego najprawdopodobniej nie widząc szans na zaistnienie na listach wyborczych skierowali swoje kroki do Kukiza:(oboje są na jednym ze zdjęć:http://www.lubanski.eu/kongres-wyborczy-solidarnej-polski/.)
Kolejna rzecz to Sułkowski z Gutkową i swoimi poplecznikami stworzyli uchwałę którą chcieli promować swój układ. Uchwała została sporządzona i niby uchwalona jednakże bez konsultacji z dołami i bez zaangażowania innych osób.
Do tego w jej członków wciągnięto osoby, które nawet nie wiedziały, że w takim tworze uczestniczą:
Uchwała nr 1/2015 Obywatelskiego Sztabu Wsparcia Pawła Kukiza KWW Kukiz’15 dla Dolnego Śląska.
Obywatelski Sztab Wsparcia Pawła Kukiza Dolnego Śląska niniejszym uchwala, co następuje:
1. W głosowaniu jawnym wybiera 21 przedstawicieli Obywatelskiego Sztabu Wsparcia Pawła Kukiza dla okręgów wyborczych nr 1, 2 i 3 KWW Kukiz’15, po 7 osób z każdego okręgu. Kandydat do Sztabu Obywatelskiego musi zamieszkiwać w okręgu, z którego jest delegowany oraz może być jednocześnie kandydatem do parlamentu z list KWW Kukiz’15, przy zachowaniu proporcji - 3 ubiegających się o mandat parlamentarny oraz 4 niekandydujących w wyborach, a należących do Zespołu Wojewódzkiego. Lista wybranych osób stanowi załącznik nr 2 do niniejszej Uchwały.
2. Sztab Obywatelski po ukonstytuowaniu się wybiera w głosowaniu jawnym ze swego grona:
po jednym przedstawicielu z każdego okręgu (łącznie 3 osoby), którzy, wraz z Wojewódzkim Koordynatorem KWW Kukiz’15 dla Dolnego Śląska, stworzą Biuro Koordynacyjne Sztabu Obywatelskiego, do nadzoru oraz koordynacji prac zespołów wymienionych poniżej oraz przekazują na piśmie raporty z działalności Sztabu, podejmowane uchwały oraz decyzje Pawłowi Kukizowi - Liderowi KWW Kukiz’15
oraz po 6-ciu przedstawicieli z każdego okręgu do Zespołów:
Zespół ds. koordynacji materiałów reklamowych - ich opracowywania i zatwierdzania oraz planowania i organizacji spotkań z wyborcami w terenie.
Zespół ds. organizowania Ruchu Pawła Kukiza w terenie, odpowiedzialny za pozyskiwanie członków i sympatyków Ruchu, prowadzenie ewidencji członków oraz sporządzanie raz w tygodniu raportu zbiorczego z województwa i przedstawianie jego wyników do Biura Sztabu Wojewódzkiego.
Zespół ds. mediów, odpowiedzialny za kontakt z mediami, promocję w internecie, odbieranie meldunków z akcji przeprowadzanych przez członków i sympatyków oraz sporządzanie raz w tygodniu zbiorczych meldunków i przekazywanie ich do Biura Sztabu Wojewódzkiego.
3. Członkowie Obywatelskiego Sztabu Wsparcia Pawła Kukiza w głosowaniu jawnym rozwiązują Zespół Wojewódzki KWW Kukiz’15 dla Dolnego Ślaska.
4. Uchwała wchodzi w życie z chwilą jej podjęcia zwykłą większością głosów.
5. Załącznikiem nr 1 do Uchwały jest lista obecności członków Zespołu Wojewódzkiego na zebraniu.
Okręg nr 1
1.
2. Ewa Gutek
3.
4.
5.
6. Tadeusz Sułkowski
7. Zbigniew Wilk
Okręg nr 2
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Okręg nr 3
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Jednoznacznie ona promowała w naszym okręgu 01 Ewę Gutek.
Uchwała oczywiście została wysłana bezpośrednio do Kukiza
Straszne to ale prawdziwe.
Ruch można by nazwać PIS II lub podobnie.
Powyższa problematyka była omawiana na spotkaniu w siedzibie Solidarności Walczącej we Wrocławiu w dniu 31.08. gdzie wyciągnięto te brudy na zewnątrz.
Pani Gutek zaczęła nawet mamić, że wycofa się z wyborów ale cóż władza jest jak magnes.
Najgorzej to to, że np w naszym powiecie zgorzeleckim wybraliśmy Zbigniewa Wilka na naszego przedstawiciela a ten będąc w układzie działał na rzecz pani z Lubania.
Gdy się zorientowaliśmy to było już po wszystkim.
Takie tam Kukizowe mataczenie - z czystej idei stworzono mechanizm - windę na listy wyborcze. Pozdrawiam
http://pe2014.pkw.gov.pl/pl/kandydaci…
http://pe2014.pkw.gov.pl/pl/wyniki/okreg/view/12/35
Kongres Wyborczy Solidarnej Polski – Ewa Gutek w zarządzie partii | Przegląd Lubański
Na Prezesa partii wybrano dotychczasowego lidera Zbigniewa Ziobro. Następnie delegaci wybierali członków Rady Głównej, komisji rewizyjnej i skład sądu
lubanski.eu