Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Religia tak czy nie ?

2900
#falco nieaktywny
4 grudnia 2015r. o 9:16
pieprzysz bzdury ... :)
kiedy Majowie budowali swoje piramidy opierając sie na matematyce i astronomii ta twoja ''cywilizacja'' europejska taplała się w błocie po kolana bo nie mieli pojęcia o czymś takim jak kanalizacja...
kiedy Summerowie znali już się na garncarstwie -bo to przecież ich wynalazek :D - ''cywilizowani'' europejczycy jadali i pili w wydłubywanych w drewnie naczyń ...
poczytaj o historii... ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~xl niezalogowany
4 grudnia 2015r. o 9:49
falco napisał(a): pieprzysz bzdury ... :)
kiedy Majowie budowali swoje piramidy opierając sie na matematyce i astronomii ta twoja ''cywilizacja'' europejska taplała się w błocie po kolana bo nie mieli pojęcia o czymś takim jak kanalizacja...
kiedy Summerowie znali już się na garncarstwie -bo to przecież ich wynalazek :D - ''cywilizowani'' europejczycy jadali i pili w wydłubywanych w drewnie naczyń ...
poczytaj o historii... ;)

Falco ... jedno nie zaprzecza drugiemu . To że wcześniej Majowie budowali opierając się na matematyce a w europie było łupane drewno to co to niby ma znaczyć ? Co przeszkadza jedno drugiemu? Po drugie co złego i prostackiego w drewnianym naczyniu od wieków ludzie dłubali i robili różne rzeczy w zależności od możliwości pozyskania danego surowca.
Tak jak wśród dzieci jedno nauczy się czytać jak ma 4 lata a drugie ma trudności w 2 klasie z czytaniem i zrozumieniem.

A co do średniowiecznych rynsztoków i braku kanalizacji , no to więc właśnie dlaczego był taki ciemnogród? Bo ciemna i głupawa była władza nastawiona na ograbienie i wyzysk prostego człowieka z wykorzystaniem do tego religii , zastraszania Bogiem .Trzymali ludzi w ciemnocie dla własnych celów . Przedstawiano Boga takiego jakiego chcieli aby wzbudzać strach i manipulować.

Religia nie jest złem , złem się staje kiedy ludzie rządni władzy i manipulacji wykorzystują religię do własnych celów . Wtedy staje się niebezpieczna . To człowiek psuje wszystko wykrzywia by tylko osiągnąć cel.
2900
#falco nieaktywny
4 grudnia 2015r. o 10:10
ostatnie zdanie to coś z czym sie całkowicie zgadzam :)
widzisz to co sie dzisiaj dzieje?
czy nie to właśnie o czym piszesz?
straszyć ''karą boska'' to chwyt tylko dla głupoli...
jakoś ''purpuraci'' się nią nie przejmują...gonia za kasą a ich pycha to zapewne zapomnieli -to jeden z grzechów głównych
bazując na niewiedzy i głupocie ''katoli'' ustawiają ich w pozycji ''zadem do siebie'' a jakie efekty tego są ,widzę ...
dlatego kiedy ktoś pisze że chrześcijańtwo to kolebka cywilizowanej Europy to śmieję się bo ten kto to pisze ma bladziutkie pojęcie skąd ta Europa brała przykłady by sie ''cywilizować''
Babilon Asyria ,Mezopotamia ,Egipt Ameryka śr i Płd ...
czytać ,czytać ,czytać ...
nie tylko katechizm i słuchanie tego co ''politruk'' z ambony tym razem ''objawi'' ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
~ niezalogowany
4 grudnia 2015r. o 11:13
CNC napisał(a): religia to największe gó.... zaraz po wojnie, ...

Zaraz po wojnie ,która wybucha najczęściej z przyczyn religijnych :)

11445
PanM
4 grudnia 2015r. o 12:48
Zapytanie do ludzi wierzących w Boga

Według wierzeń ziemia , człowiek i wszystko co nas otacza stworzone zostały przez Boga .
Ponieważ jak dowodzi nauka wszystko przemija -- / ludzkie życie , życie planet , słońc i wszystkiego we wszechświecie / Czy określona jest długość trwania życia na ziemi stworzonego przez Boga ?

Chodzi mi okres od " stworzenia świata do jego końca ? "

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
~ niezalogowany
4 grudnia 2015r. o 12:52
PanM napisał(a): Zapytanie do ludzi wierzących w Boga

Według wierzeń ziemia , człowiek i wszystko co nas otacza stworzone zostały przez Boga .
Ponieważ jak dowodzi nauka wszystko przemija -- / ludzkie życie , życie planet , słońc i wszystkiego we wszechświecie / Czy określona jest długość trwania życia na ziemi stworzonego przez Boga ?

Chodzi mi okres od " stworzenia świata do jego końca ? "

udaj się do proboszcza to ci odpowie :/
~Tak niezalogowany
4 grudnia 2015r. o 13:02
To dzięki kościołowi nauka, pismo, zbiory ksiąg przetrwały okres średniowiecza. To kościelni uczeni wzięli na swoje barki w tych czasach ten ogromny trud.

Panie M, po co zaczynasz Pan pytać o rzeczy oczywiste?

Sam Caritas który przeznacza rocznie setki milionów na pomoc osobom potrzebującym jest tego świetnym przykładem.

Ja naprawdę nie wiem dlaczego tak bardzo przeszkadza Panu kościół rzymsko-katolicki. Przecież to on dawał otuchy, wiary i męstwa w czasach wojen, zaborów czy niedawnej jeszcze PRL.

Człowieku to się naprawdę robi nudne. Chciałbym kiedyś zobaczyć Pana dyskusję z jakimś doktorem teologii. No naprawdę marzę o tym.
11445
PanM
4 grudnia 2015r. o 13:21
~Tak napisał(a): To dzięki kościołowi nauka, pismo, zbiory ksiąg przetrwały okres średniowiecza. To kościelni uczeni wzięli na swoje barki w tych czasach ten ogromny trud.

Panie M, po co zaczynasz Pan pytać o rzeczy oczywiste?

Sam Caritas który przeznacza rocznie setki milionów na pomoc osobom potrzebującym jest tego świetnym przykładem.

Ja naprawdę nie wiem dlaczego tak bardzo przeszkadza Panu kościół rzymsko-katolicki. Przecież to on dawał otuchy, wiary i męstwa w czasach wojen, zaborów czy niedawnej jeszcze PRL.

Człowieku to się naprawdę robi nudne. Chciałbym kiedyś zobaczyć Pana dyskusję z jakimś doktorem teologii. No naprawdę marzę o tym.

Moje ostatnie pytanie jest bardzo dokładnie sprecyzowane.
Wiara nie ma nic wspólnego z Caritasem./ poza tym te pieniądze pochodzą od darczyńców a nie od Caritasu /
Mi nic nie przeszkadza .Prowadzę polemikę z innymi ludźmi. KWESTII WIARY NIE ROZSTRZYGNIE ŻADEN NAWET NAJLEPSZY DOKTOR TEOLOGII .

Człowiek albo wierzy w Boga albo nie -- skoro nie ma niezbitych naukowych dowodów a jedynie kościelne dogmaty , na nic doktoraty teologii.
Przy okazji spełniło się Pani/a marzenie / dyskusja bez sensu /Ja też nie próbuję nikogo przekonywać do swoich racji.To norma;na uczciwa wymiana poglądów i ewentualnie argumentów.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza