Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Jak się nazywa Twój Bóg ?

2900
#falco nieaktywny
19 kwietnia 2017r. o 20:37
~~japa japa jejo napisał(a):
DP napisał(a):

Niepotrzebna jest wiara by być dobrym, niepotrzebna jest wiara by czynić dobro i niepotrzebna jest wiara by żyć wiecznie( w pamięci innych)

Życie w pamięci innych... no to powiedz jak pamiętasz swoją prababkę żyjącą końcem 18. wieku? Albo jak żyje w Tobie pamięć o dokonaniach pradziadka z początku 17. wieku? To tyle apropos życia w pamięci innych.

japa ...napiszę wprost ...
zmień ''ambonę '' ;)
był czas kiedy czytałem Cię z pewną przyjemnością a teraz zaczynam się czuć na jakimś ''wiecu propagandowym ''
pieprzysz coś o tym że nie pamięta się swoich przodków -babki ,dziadka ...
to kurna jak mam pamiętać ''jezusów'' czy jakichś innych ''pawłów''

tym bardziej że moimi SŁOWIAŃSKIMI !!!!! bogami nie mają nic wspólnego :D

Dopisane 19.04.2017r. o godz. 20:36:

~~ napisał(a):
falco napisał(a): ''pierwiastek zła'' w człowieku?
a co z ''pierwiastkiem dobra''?
a co jeśli człowiek zostanie dotknięty złem pochodzącym w prostej linii od ''boga''
napiszesz że to ''boski plan''? ;)

w prostej linii od boga? to jest twój dziwny czlowiek izm
jak nie wierzycie to po huhu tyle tu miauczycie

jak wielka jest twoja ''wiara'' własnie pokazujesz ...
nie znasz takiego zła którym twórcą był ''bóg''?

:D

Dopisane 19.04.2017r. o godz. 20:37:

którego * :D

"bierz życie z każdym oddechem..."
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~ niezalogowany
19 kwietnia 2017r. o 20:37
~~ napisał(a):
falco napisał(a): ''pierwiastek zła'' w człowieku?
a co z ''pierwiastkiem dobra''?
a co jeśli człowiek zostanie dotknięty złem pochodzącym w prostej linii od ''boga''
napiszesz że to ''boski plan''? ;)

w prostej linii od boga? to jest twój dziwny czlowiek izm
jak nie wierzycie to po huhu tyle tu miauczycie

Pustołebek miauczy bo nie ma nic innego do roboty......... i tak przejepie swoje puste życie na klepaniu pierdół.
~~ niezalogowany
19 kwietnia 2017r. o 20:38
falco napisał(a):
DP napisał(a):

Niepotrzebna jest wiara by być dobrym, niepotrzebna jest wiara by czynić dobro i niepotrzebna jest wiara by żyć wiecznie( w pamięci innych)

Życie w pamięci innych... no to powiedz jak pamiętasz swoją prababkę żyjącą końcem 18. wieku? Albo jak żyje w Tobie pamięć o dokonaniach pradziadka z początku 17. wieku? To tyle apropos życia w pamięci innych.

japa ...napiszę wprost ...
zmień ''ambonę '' ;)
był czas kiedy czytałem Cię z pewną przyjemnością a teraz zaczynam się czuć na jakimś ''wiecu propagandowym ''
pieprzysz coś o tym że nie pamięta się swoich przodków -babki ,dziadka ...
to kurna jak mam pamiętać ''jezusów'' czy jakichś innych ''pawłów''

tym bardziej że moimi SŁOWIAŃSKIMI !!!!! bogami nie mają nic wspólnego :D

falco, odjechałeś teraz, jak to często Ci się zdarza. Jezusa nie pamiętasz? A to postać historyczna opisana, jak mało która. A bogów słowiańskich pamiętasz! To pokaż mi gdzieś spisane ich "ewangelie". I starożytne słowiańskie teksty o nich.
BTW - a wiesz może skąd się wzięła moda na "starych bogów"? A może potrafisz wymienić ich znanych powszechnie wyznawców? Taki jeden znany to Adolf miał na imię.
14505
DP
19 kwietnia 2017r. o 20:44
~~Do DP napisał(a): Uważasz za fakt, że wszyscy ludzie są dobrzy z natury? Jakoś wszystko co widziałem w życiu przeczy tej tezie. A jeżeli jest tak, jak ja uważam, to wiele z obecnych działań w społeczeństwie trzeba zmienić. I to szybko. Na przykład model edukacji.

widzisz
nie wystarczy mieć przekonania

wiele pracy kosztuje mnie by moją ''teorię'' wdrażać w życie

lecz nie zdażyło się, by moje działania przyniosły odwrotny skutek :)

narazie...

oczywiście liczę się z tym, że jedna czy dwie wygrane bitwy nie przesądzają o wygranej wojnie, lecz optymizm mnie nie opuszcza
:)
~~ niezalogowany
19 kwietnia 2017r. o 20:50
DP napisał(a):
~~Do DP napisał(a): Uważasz za fakt, że wszyscy ludzie są dobrzy z natury? Jakoś wszystko co widziałem w życiu przeczy tej tezie. A jeżeli jest tak, jak ja uważam, to wiele z obecnych działań w społeczeństwie trzeba zmienić. I to szybko. Na przykład model edukacji.

widzisz
nie wystarczy mieć przekonania

wiele pracy kosztuje mnie by moją ''teorię'' wdrażać w życie

lecz nie zdażyło się, by moje działania przyniosły odwrotny skutek :)

narazie...

oczywiście liczę się z tym, że jedna czy dwie wygrane bitwy nie przesądzają o wygranej wojnie, lecz optymizm mnie nie opuszcza
:)

A to bardzo dobrze działasz! Po chrześcijańsku, chociaż do tego się jakoś nie przyznajesz.
Ja też staram się tak działać. Bo tak też mówi nasz wiara - "Miłuj bliźniego, jak siebie samego". Co wcale nie wyklucza, że trzeba wiedzieć o złu, które jest w nas samych. Dlatego Chrystus jasno mówił, żebyśmy widzieli belkę w swoim oku, a nie źdźbło w oku bliźniego.
Powodzenia na Twoje, mimo wszystko, chrześcijańskiej drodze.

Dobrej nocy
14505
DP
19 kwietnia 2017r. o 20:54
wzajemnie.
2900
#falco nieaktywny
19 kwietnia 2017r. o 20:57
~~ napisał(a):
falco napisał(a):
DP napisał(a):

falco, odjechałeś teraz, jak to często Ci się zdarza. Jezusa nie pamiętasz? A to postać historyczna opisana, jak mało która. A bogów słowiańskich pamiętasz! To pokaż mi gdzieś spisane ich "ewangelie". I starożytne słowiańskie teksty o nich.
BTW - a wiesz może skąd się wzięła moda na "starych bogów"? A może potrafisz wymienić ich znanych powszechnie wyznawców? Taki jeden znany to Adolf miał na imię.

dlaczego ''odjechałem ''?
ktoś tam pyta czy pamięta się prababkę więc dlaczego mam ''pamiętać '' Jezusa ? ...postać historyczna ?
przekazy historyczne aż roją się od podobnych postaci a i ich ewangelie też by się znalazły
;)
pytasz mnie o słowiańskich bogów ?
o nich nie tylko ja tu wspominałem i po raz kolejny mam to robić?...
wolisz całkowicie obcego ,wręcz narzuconego ''boga'' twoja sprawa ...
pamiętasz coś z ''bogów'' Asyrii,Babilonu czy Mezopotamii?
a może coś bliższego ?...np. z Egiptu?
myślisz że po raz kolejny będę pisał o Ra ,Horusie czy Izydzie?

mam zdziebko ciekawszy tekst przed sobą i czytam go z większą uwagą niż te pierdoły jakiegoś tam dupka który nawet nie ma pojęcia o czym piszę skupiając całą swoją ''wiedzę '' na próbie obrażania ...

"bierz życie z każdym oddechem..."
~~japa japa jejo niezalogowany
19 kwietnia 2017r. o 21:00
Co jest dobre a co złe? Co jest dobre w świecie, w którym wszystko staje się względne? Kiedy coś co kilkaset lat temu było złe, a dziś już nie, to czy jest to dobre czy nie?

Czy jeśli kiedyś zabijanie nienarodzonych było złe, a dziś jest wyborem to jest to już dobre?

Czy jeśli kiedyś homoseksualizm był obrzydliwością i grzechem, a dziś należy to tolerować to jest to dobre czy złe?

Czy mały skok w bok, który kiedyś był powodem do wykluczenia z rodziny i był po prostu zły, a dziś jest zabawną przygodą opowiadaną przy piwie, to jest to dobre czy złe?

I najważniejsze - do czego doprowadzi nas to relatywizowanie zła? Co jest na końcu? Rodzina, która nie składa się z ojca i matki i dzieci. Małżeństwo, które nie jest związkiem mężczyzny i kobiety. Zabijanie nienarodzonych dzieci w imię jakiegoś wyboru i prawa do decydowania. I tak dalej.

Co będzie normą za 100 lat? Co będziemy tolerować za 100 lat? Jeśli trywializacja grzechu postąpi dalej to czy będziemy mogli powiedzieć, że żyjemy bez grzechu i jesteśmy dobrzy?

I z roku na rok wraz z tym jak będziemy stawać się coraz lepsi według naszych coraz gorszych standardów Bóg Biblii będzie coraz gorszym tyranem. Już się nim stał dla tych, którzy sami ustalili sobie własne kanony wartości. I własne religie swojego ego.

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.