Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Uważaj ...'szatan' jest wszędzie i atakuje :)

~~Brunatnoszary Tytoń niezalogowany
20 września 2021r. o 7:50
DP napisał(a):
Ale
dzieci nie patrzą na kolor skóry, status społeczny i poglądy. Bawią się ze wszystkimi.
To proste słowa.
Może coś wniosą do dyskusji.
Miłego dnia.

Dobra myśl - bądźcie jak dzieci.
Tylko należy pamiętać o tym że dzieci też potrafią być szczere do bólu. Skąd więc tyle oburzenia, gdy katolik się smuci, jak ktoś żyje w grzechu. To właśnie jest wynikiem tej dziecięcej szczerości. Z dorosłością zyskujemy więcej empatii. Już nie powiemy komuś, że czyni źle, by nie ranić jego uczuć. A taka dziecięca szczerość często by się jednak przydała. Bo ktoś, kto patrzy na nas z boku może widzieć więcej i mógłby powiedzieć że idziemy w przepaść. Jednak empatia knebluje mu usta.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
20 września 2021r. o 8:01
DP napisał(a):
Dziś staranniej dobieram sobie lektury.

Masz prawo nie być ciekawym faktów.
Aby Twoja wiara była wiary godna.

Faktów?
Dziecko drogie. Już tyle śmiecia przeczytałem, że "faktów" starczy mi do końca moich dni :-)
Wiarygodność wiary...
Wiara na pokaz, to czysty faryzeizm.
Z drugiej jednak strony, zamykanie się ze swoją wiarą w swoim wnętrzu to kolejna skrajność. Jezus mówił, że kto się Jego zaprze, to i On zaprze się jego. Nie powinniśmy więc ukrywać naszej wiary.
Powinniśmy więc wiarę mieć i w środku i na zewnątrz. Wtedy dopiero jest jej pełnia.
Ale czy zewnętrzym oznakom wiary towarzyszy coś w naszym wnętrzu? To wiemy tylko my sami. A czy jest to szczere i prawdziwe? Czasem oszukujemy nawet sami siebie. Przyjdzie czas, ze poznamy prawdę. Oby nie bolesną...
22258
#Horus nieaktywny
20 września 2021r. o 8:39
siła polskiego -zresztą chyba nie tylko polskiego -tkwi w słabościach wiernych...
jedną z nich jest ślepa wiara i to nie w słowa jakiegoś ''boga'' ale czy to plebana czy też biskupa...

odrębną sprawą jest wiara w ''cuda'' i jakieś ''objawienia''

i moim zdaniem nikt normalny tego nie robi...
nawet sam Kościół odcina się od wielu z tych ''cudów''

a ty ''tytoniu''?
wierzysz w te ''cuda''?
widziałeś kiedykolwiek w kawałku chmurki twarz czy to Jezusa czy tez jego matki?
20 września 2021r. o 9:45
Horus napisał(a): siła polskiego -zresztą chyba nie tylko polskiego -tkwi w słabościach wiernych...
jedną z nich jest ślepa wiara i to nie w słowa jakiegoś ''boga'' ale czy to plebana czy też biskupa...

odrębną sprawą jest wiara w ''cuda'' i jakieś ''objawienia''

i moim zdaniem nikt normalny tego nie robi...
nawet sam Kościół odcina się od wielu z tych ''cudów''

a ty ''tytoniu''?
wierzysz w te ''cuda''?
widziałeś kiedykolwiek w kawałku chmurki twarz czy to Jezusa czy tez jego matki?

Tak, wierzę w Cud Eucharystyczny, który mam okazję przeżywać na każdej Mszy Świętej. Całkiem możliwe, że nie jestem normalny. Ale dobrze mi z tym ;-)
W chmurkach czy w plamie na ścianie nie szukam wizerunków świętych.
Czy cuda są nam potrzebne? "Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli". A co z tymi, którzy widzieli, a nie uwierzyli? W takim przypadku cud może być wręcz drogą do zguby.
Jeśli czyjaś wiara ogranicza się do wiary w księdza proboszcza, czy jakiegoś innego "guru", to albo już ma problem, albo go będzie miał. Taka wiara zawsze kończy się klęską. Ksiądz, biskup czy nawet papież tylko przekazuje prawdy wiary. Jeśliby zaczęli głosić coś niezgodnego z kanonem wiary, winniśmy przestać ich słuchać. Przy Chrzcie Świętym każdy z nas otrzymał dar Ducha Świętego, pozwalający nam głębiej rozumieć Słowo Boże.
~~Rewa niezalogowany
20 września 2021r. o 11:16
Ludzie zawsze w coś wierzyli . Religie powstawały , zanikały , tworzyły się nowe , które też kiedyś znikną i powstaną nowe . Być może powstanie kiedyś religia uniwersalna i ta miałaby szansę umocnić ludzi , świat byłby może lepszy?
22258
#Horus nieaktywny
20 września 2021r. o 11:31
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):
Ktoś napisał: DP napisał(a):
Ale
dzieci nie patrzą na kolor skóry, status społeczny i poglądy. Bawią się ze wszystkimi.
To proste słowa.
Może coś wniosą do dyskusji.
Miłego dnia.

Z dorosłością zyskujemy więcej empatii. Już nie powiemy komuś, że czyni źle, by nie ranić jego uczuć. A taka dziecięca szczerość często by się jednak przydała. Bo ktoś, kto patrzy na nas z boku może widzieć więcej i mógłby powiedzieć że idziemy w przepaść. Jednak empatia knebluje mu usta.

a to dobre ...
empatię uzależniasz od stopnia dorosłości?
dalszy twój wpis to prawdziwy pokaz pewnej odmiany hipokryzji...;D
dlaczego zapytasz?
czyżbyś bał się stracić znajomych na FB i wolisz im ''słodzić '' lub milczysz bo się jeszcze obrażą?
mnie od lat nie zleży na ilości bo wagę przykładam do jakości...

mam tu kilku znajomych sprawdzonych a skoro są przy mnie do dzisiaj często przez wiele lat to chyba znak że mam w sobie jakąś wartość...
ale nie mnie to oceniać...

20 września 2021r. o 12:31
Horus napisał(a):
mam tu kilku znajomych sprawdzonych a skoro są przy mnie do dzisiaj często przez wiele lat to chyba znak że mam w sobie jakąś wartość...
ale nie mnie to oceniać...

Mówię tylko o tym, że ludzie ciężko znoszą jakiekolwiek słowo krytyki. Dzieci się tym absolutnie nie przejmują. Czasem staram się być jak dziecko. Niestety nie jest to łatwe, jak sam zauważyłeś.
Jednak nie patrzę na to tak subiektywnie jak ty, że mi się grono znajomych zawęzi. Jest tu i druga strona medalu. Słowa potrafią ranić. Szczególnie jak zawierają prawdę. Czasem trzeba duuuużo delikatności i wyczucia.
22258
#Horus nieaktywny
20 września 2021r. o 12:59
delikatności i wyczucia?
a cóż to znaczy?
no chyba że za coś takiego uważasz słowa pozbawione cech chamstwa lub zgoła obraźliwe...

a co z tymi którym tylko brutalna prawda potrafi uzmysłowić to czy owo...

byłbyś zaskoczony ilością znajomych których straciłem nawet tutaj z forum tylko dlatego ze ja nie owijam w bawełnę, nie ''słodzę'' i nie zakłamuję rzeczywistości...
a ilu straciłem przez to że nie piję i uciekałem od imprez...hahaha

czy dzisiaj z tego powodu rozpaczam?...wręcz odwrotnie...

na koniec tego posta bo mnie pewnym określeniem rozbawiłeś...
pisząc do DP zastanów się nad formą ''dziecko drogie'' ;D

czyżby ktoś pisząc o tobie że piszesz z seminarium miał rację?...wszak to określenie jakie często prezentują ''przewielebni'...
a sama DP to już dojrzała kobieta którą mam przyjemność znać osobiście ...więc to twoje''drogie dziecko'' jest strzałem w płot...

aha...ja pytam czy wierzysz w ''cuda'' tryskającej wody z lasek papieskich czy płaczace krwawymi łzami ''madonny''
nie chodzi mi o ''cud eucharystii'' bo jak widzę i to jest trochę przez ciebie zawężone do samej mszy...
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza