Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA KGHM zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Religia

3046
#sentinel nieaktywny
15 września 2011r. o 22:42
~ napisał(a): Tak, bylem tego swiadkiem. Ksiadz zapewniał żone umierajacego, że wszystko już jest dobrze. Dodam że był ten(umierający) pan z innego wyznania a jego żona katoliczką.

Moim zdaniem wyznanie nie ma tu znaczenia. Przed Bogiem wszyscy są równi.
Najważniejszym dla osoby , której udzielany jest ten sakrament jest moim zdaniem to, że osoba ta powinna wyspowiadać się przed kapłanem i żałować za grzechy, czyli zrobić to dobrowolnie. Inaczej dla tej osoby sakrament nie ma sensu.

GG 2563898
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
15 września 2011r. o 22:43
~Rz 8,31 napisał(a): albo zatajono przed Ksiedzem ze ten czlowiek to innowierca

Ksiądz wiedzial , bo przychodzil po kolędzie do tej rodziny.Ten Mąż
nie sprzeciwiwał sie katolikom , tylko chodzil do innego kościola.
Dlaczego mam zmyślać?Nie spędza mi to snu z powiek tylko jestem ciekaw.
~Rz 8,31 niezalogowany
15 września 2011r. o 22:46
Goldenhand napisał(a):
Uwaga odpowiadam:
Mateusz:
Idźcie i głoście: "Bliskie już jest królestwo niebieskie". Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umarłych, oczyszczajcie trędowatych, wypędzajcie złe duchy! Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie! Nie zdobywajcie złota ani srebra, ani miedzi do swych trzosów. Nie bierzcie na drogę torby ani dwóch sukien, ani sandałów, ani laski! Wart jest bowiem robotnik swej strawy.
kula w plot. w ktorym miejscu jest napisane, ze np. kaplani nie moga przyjmowac ofiar i danin? przypomne, tzw. wyimaginowana przez ciebie oplata za sakrament jest w rzeczywistosci ofiara! zreszta: Wart jest bowiem robotnik swej strawy. mozna pozostawic bez komentarza :D

Ktoś napisał: Łukasz:
.... jedząc i pijąc, co mają: bo zasługuje robotnik na swoją zapłatę.
:)

dobra, jak bedziesz mial cos nowego to melduj. dobrej nocy i z PB
7244
#Goldenhand nieaktywny
15 września 2011r. o 22:47
To już mi się wydaje, jest zależne od intencji księdza.
Jeżeli chcemy ochrzcić dziecko, a jeden z partnerów jest innego wyznania to zależy jaki ksiądz jeden da chrzest inny nie.

Chcesz zmienić świat, zacznij od siebie. :*
~Rz 8,31 niezalogowany
15 września 2011r. o 22:49
~ napisał(a): Dlaczego mam zmyślać?Nie spędza mi to snu z powiek tylko jestem ciekaw.

dobrze, cofam to co napisalem. nie wiem czy zmyslasz ale takich podkoloryzowanych historii jest pelno stad ta moja watpliwosc. jak urazilem to sory
7244
#Goldenhand nieaktywny
15 września 2011r. o 22:49
~Rz 8,31 napisał(a): kula w plot. w ktorym miejscu jest napisane, ze np. kaplani nie moga przyjmowac ofiar i danin? przypomne, tzw. wyimaginowana przez ciebie oplata za sakrament jest w rzeczywistosci ofiara! zreszta: Wart jest bowiem robotnik swej strawy. mozna pozostawic bez komentarza :D

Opłata za sakrament 400zł to nie ofiara, ofiara jest dobrowolna.

Chcesz zmienić świat, zacznij od siebie. :*
~ niezalogowany
15 września 2011r. o 22:55
~Rz 8,31 napisał(a): dobrze, cofam to co napisalem. nie wiem czy zmyslasz ale takich podkoloryzowanych historii jest pelno stad ta moja watpliwosc. jak urazilem to sory

Nie szkodzi:) Mój tata powtarzal mi ''ustąp głupszemu'' i zastosowałbym się do tej rady;)Ale jak tak to spoko ;)
A masz jakieś wyjaśnienie może takiej sytuacji?Pogrzeb też był katolicki bo to taka rodzina jest , że w pierwszym rzędzie w kościele stoją , wiecie jak to na wsi. I wstyd by było żeby pochować nie wiadomo gdzie.

Zmoderowano 15.09.2011 godz.22:57 - powód: cytowanie.
Nie cytujcie całych poprzednich wypowiedzi, a jedynie te fragmenty, do których się odnosicie. (sentinel)
~ niezalogowany
15 września 2011r. o 22:57
Goldenhand napisał(a):
Opłata za sakrament 400zł to nie ofiara, ofiara jest dobrowolna.
ŹRÓDŁO tej informacji podaj, ze SAKRAMENT KOSZTUJE 400 zl .
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.