Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Religia

3046
#sentinel nieaktywny
15 września 2011r. o 22:12
Jk 5:14-15
Choruje ktoś wśród was? Niech sprowadzi kapłanów Kościoła, by się modlili nad nim i namaścili go olejem w imię Pana. A modlitwa pełna wiary będzie dla chorego ratunkiem i Pan go podźwignie, a jeśliby popełnił grzechy, będą mu odpuszczone.

GG 2563898
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
15 września 2011r. o 22:16
sentinel napisał(a): Jk 5:14-15
A modlitwa pełna wiary będzie dla chorego ratunkiem i Pan go podźwignie, a jeśliby popełnił grzechy, będą mu odpuszczone.

Tak, to miałem na myśli mówiąc Intencja .Dziękuję;)
Co z takimi , którym PRZYPROWADZA(dosłownie) się księdza?
7244
#Goldenhand nieaktywny
15 września 2011r. o 22:20
W takim razie powiem że ci co płacą będą płacić, ci co uważają że nie to grosza nie dadzą. Ja tego nie zmienię, o wolno mi myśleć co uważam, bo żyję jeszcze w wolnym kraju.
Oczywiście na pytania odpowiem.

~ napisał(a):
Goldenhand napisał(a):
Który sakrament jest darmo??

Każdy - za sakramenty się nie płaci.
Inną rzeczą jest ofiara - wierni mają obowiązek utrzymać księdza i świątynię.
Apostołom ludzie oddawali cały majątek swojego życia!

Uwaga odpowiadam:
Mateusz:
Idźcie i głoście: "Bliskie już jest królestwo niebieskie". Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umarłych, oczyszczajcie trędowatych, wypędzajcie złe duchy! Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie! Nie zdobywajcie złota ani srebra, ani miedzi do swych trzosów. Nie bierzcie na drogę torby ani dwóch sukien, ani sandałów, ani laski! Wart jest bowiem robotnik swej strawy.

Łukasz:
Powiedział też do nich: «Żniwo wprawdzie wielkie, ale robotników mało; proście więc Pana żniwa, żeby wyprawił robotników na swoje żniwo. Idźcie, oto was posyłam jak owce między wilki. Nie noście z sobą trzosa ani torby, ani sandałów; i nikogo w drodze nie pozdrawiajcie! Gdy do jakiego domu wejdziecie, najpierw mówcie: Pokój temu domowi! Jeśli tam mieszka człowiek godny pokoju, wasz pokój spocznie na nim; jeśli nie, powróci do was. W tym samym domu zostańcie, jedząc i pijąc, co mają: bo zasługuje robotnik na swoją zapłatę.

Marek:
Następnie przywołał do siebie Dwunastu i zaczął rozsyłać ich po dwóch. Dał im też władzę nad duchami nieczystymi i przykazał im, żeby nic z sobą nie brali na drogę prócz laski: ani chleba, ani torby, ani pieniędzy w trzosie. Ale idźcie obuci w sandały i nie wdziewajcie dwóch sukien!» I mówił do nich: «Gdy do jakiego domu wejdziecie, zostańcie tam, aż stamtąd wyjdziecie. Jeśli w jakim miejscu was nie przyjmą i nie będą słuchać, wychodząc stamtąd strząśnijcie proch z nóg waszych na świadectwo dla nich! Oni więc wyszli i wzywali do nawrócenia. Wyrzucali też wiele złych duchów oraz wielu chorych namaszczali olejem i uzdrawiali.

Dla pana ~ jak by nie zrozumiał.
Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie. Jako zapłata schronienie i strawa.

Chcesz zmienić świat, zacznij od siebie. :*
2945
Mgosia
15 września 2011r. o 22:27
~ napisał(a):
Może dlatego, że przez całe życie są bliżej Boga niż ''praktykujący''?
Ateista chcąc udowodnić że Boga nie ma, dostaje olśnienia , że takiego dowodu po prostu nie ma;)
Wtedy WIERZY.
I to ta INTENCJA jest jego ZBAWIENIEM.

Ja to widzę inaczej :) Dość często jest tak"hulaj dusza piekła nie ma " - i to jest złe, a jeśli nie do końca wszystko złe, to nie odpowiedzialne .
Ale jak powszechnie wiadomo Bóg jest miłosierny i cieszy się z każdego nawróconego grzesznika. A człowiek bojący się śmierci zaczyna zastanawiać się nad całym swoim życiem i chyba przychodzi ten moment, gdy zaczyna myśleć "co jeśli" ... następuję zwątpienie w samego siebie i swoje racje. Może moment strachu otwiera oczy ? A może(o czym się nie raz przekonałam z obserwacji bliskich i znajomych) przed śmiercią człowiek wie , widzi namiastkę tego co będzie i zaczyna zdawać sobie sprawę , że coś ważnego przegapił ?

~ napisał(a): Ksiądz z ostatnim namaszczeniem(Pojednanie z Bogiem na łożu śmierci?) nic nie zdziała, chociaż to obiecuje/gwarantuje Kościół.NIKT NIE DAŁ MU TAKIEGO PRAWA .Przynajmniej nie znalazłem tego w biblii.Mogę się mylić.
Co o tym sądzicie?

Jest to jeden z sakramentów , więc najwyraźniej jest potrzebny :)
Ale ostatnie namaszczenie nie oznacza wcale tego , że ten człowiek odchodzi.
Wiele razy po tym sakramencie człowiek doznaje ulgi i polepszenia stanu zdrowia.

Jeśli czyta jakiś ksiądz , to bardzo proszę o wyjaśnienie nam wszystkiego co jest związane z ostatnim namaszczeniem , żeby nie było jakichś gdybań :)

"Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać twoje ambicje... mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że ty możesz być wielki&a
3046
#sentinel nieaktywny
15 września 2011r. o 22:28
~ napisał(a): Co z takimi , którym PRZYPROWADZA(dosłownie) się księdza?

Sądzę, że pytasz o tych, którym rodzina przyprowadza księdza, mimo, że oni tego nie chcą.
To pytanie raczej należy postawić księdzu, bo ja takiej wiedzy nie posiadam. :)

GG 2563898
~ niezalogowany
15 września 2011r. o 22:32
Tak, bylem tego swiadkiem. Ksiadz zapewniał żone umierajacego, że wszystko już jest dobrze. Dodam że był ten(umierający) pan z innego wyznania a jego żona katoliczką.
~Rz 8,31 niezalogowany
15 września 2011r. o 22:38
Ktoś napisał:
Tak, bylem tego swiadkiem. Ksiadz zapewniał żone umierajacego, że wszystko już jest dobrze. Dodam że był ten(umierający) pan z innego wyznania a jego żona katoliczką.
powiedziala baba babie. albo zatajono przed Ksiedzem ze ten czlowiek to innowierca albo te historie zmysliles. nie ma innej mozliwosci.
7244
#Goldenhand nieaktywny
15 września 2011r. o 22:39
List Jakuba 5,14-15
Choruje ktoś wśród was? Niech sprowadzi kapłanów Kościoła, by się modlili nad nim i namaścili go olejem w imię Pana. A modlitwa pełna wiary będzie dla chorego ratunkiem i Pan go podźwignie, a jeśliby popełnił grzechy, będą mu odpuszczone.

Ewangelia według św. Marka 6,13
Wyrzucali też wiele złych duchów oraz wielu chorych namaszczali olejem i uzdrawiali.

Chcesz zmienić świat, zacznij od siebie. :*
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.