Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Religia

9714
#BPM nieaktywny
11 września 2013r. o 17:20
Motywacja napisał(a): I co? Chyba nacisnąłeś przez przypadek ,,opublikuj posta" Czy to już koniec? Jeśli tak to gdzie jest opisane ten ich ,,miłosierny Bóg" ? Bo chyba nie w koranie.

W Koranie.

Zmoderowano 11.09.2013 godz.20:29 - powód: zbędne cytowanie (moderator)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Iza niezalogowany
11 września 2013r. o 17:28
BPM napisał(a): Ich fundamentem jest wiara w Najwyzszego i Milosiernego Boga.
W szariacie jest napisane ze mozna wspolzyc z dziecmi? Slowo inwentarz, nawet uzyte w przenosni, jest chyba nie najlepszym terminem.

Miłosiernego powiadasz? No to się z tym fundamentem w praktyce fundamentalnie rozmijają :D
"W Jemenie parlament przyjął ustawę zabraniającą małżeństwa dzieci. Poruszone tym duchowieństwo natychmiast ogłosiło fatwę unieważniając prawo sprzeczne z szariatem.
Nowa ustawa wyznacza 17 lat jako dolną granicę zawierania małżeństwa. Według dostojników islamskich prawo to jest jednak sprzeczne z szariatem i parlament nie może rozstrzygać w tej sprawie. Wpływowi duchowni muzułmańscy ogłosili więc fatwę przeciwko tej ustawie.
Według prawa islamskiego - szariatu - nie ma wyznaczonej dopuszczalnej granicy wieku do małżeństwa. Odpowiedzialność religijna u dziewczynek zaczyna się w momencie pojawienia pierwszej miesiączki. Idealnym modelem dla muzułmanów jest prorok Mohamed, który poślubił Ajszę, gdy miała 6 lat i skonsumował z nią małżeństwo, gdy miała 9 lat."
To tak w tej drugiej sprawie :|
Cosik jeszcze mam dodać?

Pozdr. :)

Zmoderowano 11.09.2013 godz.20:30 - powód: zbędne cytowanie (moderator)
11202
#Anonim11202 nieaktywny
11 września 2013r. o 17:31
No to ja tu czegoś nie rozumiem, dalej mówimy o tej samej religii?
Co byś nie musiał szukać przypominam jeszcze raz filmik. Kobieta chyba nie jest ekstremistką, bo do szkoły nie zostałaby zaproszona, a to co powiedziała nie mieści się w mojej ograniczonej głowie, ale to chyba właśnie przez to, że jest ograniczona.
Miłosierny Bóg? :|
&feature=player_embedded
9714
#BPM nieaktywny
11 września 2013r. o 17:46
~Iza napisał(a): Miłosiernego powiadasz? No to się z tym fundamentem w praktyce fundamentalnie rozmijają :D

Z fundamentem rozmijaja sie rowniez chrzescijanie, nie wylaczajac katolikow.

Zmoderowano 11.09.2013 godz.20:32 - powód: błąd cytowania (moderator)
11202
#Anonim11202 nieaktywny
11 września 2013r. o 17:57
Może i chrześcijanie się rozmijają, ale u nich to nie jest tak tragiczne w skutkach. Sam w pewnej momencie ocierałem się wręcz o fanatyzm, ale nigdy nie przyszło mi do głowy pocięcie kogoś za obrazę krzyża.
~ niezalogowany
11 września 2013r. o 18:03
BPM napisał(a):
W Koranie jest napisane, ze Bog jest Najwyzszy i Milosierny. Z fundamentem rozmijaja sie rowniez chrzescijanie, nie wylaczajac katolikow.

Tylko to są zasadniczo inne fundamenty, niestety. I inne konsekwencje.
Cywilizacja chrześcijańska, mimo wzlotów i upadków, jest pro ludzka, opiera się na miłości Boga i bliźniego. Bliźnim jest każdy człowiek. Głównym atrybutem Boga jest Miłość i Miłosierdzie, potem Sprawiedliwość.
W islamie te cechy podobnie brzmią, ale kryją co innego, niestety.

Pozdr. :)
~Iza niezalogowany
11 września 2013r. o 18:06
Powyższy post jest mój, tylko mi autora zżarło :D
9714
#BPM nieaktywny
11 września 2013r. o 18:18
~ napisał(a): Cywilizacja chrześcijańska, mimo wzlotów i upadków, jest pro ludzka, opiera się na miłości Boga i bliźniego. Bliźnim jest każdy człowiek. Głównym atrybutem Boga jest Miłość i Miłosierdzie, potem Sprawiedliwość.

Z pewnoscia wszyscy sie zgodzimy, ze obozy koncentracyjne, lagry i inne osrodki "wczasowe" powstaly w chrzescijanskiej Europie, a nie w Krajach wyznawcow islamu.

Dopisane 11.09.2013r. o godz. 18:18:

~ napisał(a): Głównym atrybutem Boga jest Miłość i Miłosierdzie, potem Sprawiedliwość.

Glownym atrybutem Boga jest Milosc. Inne atrybuty sa konsekwencja Milosci.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza