Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

~s niezalogowany
13 maja 2013r. o 16:01
Preczzkomuna napisał(a): skornie ja już Pannie to tłumaczyłem i wszystko jak krew w piach.

Z tego też powodu nie mam zamiaru więcej z nim dyskutować. Strata czasu.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
13 maja 2013r. o 16:07
~s napisał(a):
Pannazdzieckiem napisał(a):
Uwielbiam mądrych ludzi :)

Ja też, dlatego mam problem z tobą.

:D Ze mną , jak z dzieckiem , za rękę i do knajpy :D.

Wierzysz w Boga Skorniku ? :)

Dopisane 13.05.2013r. o godz. 16:07:

~s napisał(a): ...Z tego też powodu nie mam zamiaru więcej z nim dyskutować.

Nie możesz ze mną dyskutować, ponieważ do tego potrzebne jest przkonanie, wiara i wiedza. Tobie brakuje wszystkiego. Ale dopóki żyję jest szansa na dyskusję :D

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~s niezalogowany
13 maja 2013r. o 16:17
Pannazdzieckiem napisał(a): Nie możesz ze mną dyskutować, ponieważ do tego potrzebne jest przkonanie, wiara i wiedza.

A ty oczywiście masz to wszystko. Przekonanie o własnej nieomylności, wiara w teorie spiskowe i wiedza z filmików na youtube.
4335
13 maja 2013r. o 16:23
~s napisał(a):
A ty oczywiście masz to wszystko. Przekonanie o własnej nieomylności, wiara w teorie spiskowe i wiedza z filmików na youtube.

O chemitralach zapomniałeś , Młody Padawanie :* Wierzysz w Boga , czy nie ? Czytasz ze zrozumieniem , czy nie ? Zaczynam się irytować.

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~ niezalogowany
13 maja 2013r. o 17:11
Hegemon napisał(a):
falco napisał(a): ... ludziom nie przeszkadzał poziom życia tylko zależnośc systemowa narzucona przez ZSRR,brak suwerenności politycznej...

papugo, bez obrazy, ale to co powyżej napisałeś JEST BZDURĄ !
Ludzie w PRL chcieli PRZYNAJMNIEJ CHLEBA, dlatego "pojawił się" Gomułka, a później Gierek.

Pozdrawiam

I mieli oprócz chleba też dostęp do kultury,oświaty i wypoczynku...

piecdziesieciolatki,sześćdziesiątlatki to my.....pamiętamy!

założyciel: poduszeczka
Kultura za PRL i dzisiaj
Autor: globerr ☺ 15.02.11, 19:33
Dodaj do ulubionych
Odpowiedz
Znalezione w necie:
"Bylo lepiej dlatego, ze rozkwit kulturalny IIRP promieniowal na kilka dekad do przodu. Tyrmand, Hlasko, Milosz, Herbert, Rozewicz, Lem, Zajdel, Mrozek, Gombrowicz, Bialoszewski, Herling-Grudzinski, Grzesiuk i wielu innych pisarzy wywodzilo sie z "polskiej mysli szkoleniowej". Wielu przedwojennych trenerow takich jak Dabrowska, Tuwim, Brzechwa, Slonimski, Iwaszkiewicz wciaz jeszcze nauczalo taktyki i podstawowych technik opanowania pilki. W muzyce byli Penderecki, Lutoslawski, Gorecki, Kilar, zyjacy w dwoch epokach Rubinstein, zwyciezca Konkursu Szopenowskiego Krystian Zimerman... W teatrze masakrowali klasyczny porzadek Grotowski i Kantor, a na masakrowanie mogli sobie pozwolic dlatego, ze byli naladowani tworcza energia majaca swoje zrodlo w poprzedniej epoce.
Starczylo baterii na 3 dekady, bo zwykle na tyle z grubsza starcza. Sila inercji slabla, wyladowalismy w dekadzie dziewiatej XX wieku. Zrobilo sie szaro w sferze kultury, tak szaro jak nie bylo nawet w okresie stalinowskim. Patrzylismy bezradnie w niebo.
Gdy urodzila sie IIIRP bylismy mocno zdezorientowani i jakby osieroceni. Rodzice polskiej wspolczesnej kultury polskiej odeszli a my nie bylismy jeszcze w wieku dojrzalym. Bylismy podatni na plastikowy chlam, czesto importowany z zachodu, zachlysnelismy sie slabo wczesniej znana komercja, nauczylismy sie gardzic autorytetami. Ustanowilismy nowy hymn Polski pt "Majteczki w kropeczki", ktory symbolizowal poziom polskiej kultury. Niszowe, artystyczne i wartosciowe projekty zaczely ginac pod zwalami gowna, ktore pozeralismy lapczywie bedac pozbawionymi smaku, wechu i gustu. Stalismy sie ludzmi pustymi, ktorzy za wszelka cene probowali sobie i swiatu udowodnic, ze sa "Zachodem". W tej lemingowej, stracenczej pogoni za "Zachodem" zaczelismy wypierac sie samych siebie, zatracac w bylejakosci, w mialkosci i przecietnosci. Tutaj zaczely odgrywac wazna role zaprogramowane nam z wyprzedzeniem mechanizmy wpajane za komuny.
Mentalnosc odziedziczona po tamtym systemie, a nie zawierajaca juz tworczych skladnikow pochodzenia sprzedkomunistycznego ulepila z nas narod miernot. Gotowi jestesmy za wybitnych pisarzy uznac Pawla Huelle czy Chwina, z calym szacunkiem dla tych przyzwoitych rzemieslnikow. Zgwalcilismy dawniejszy system wartosci. Polska mysl szkoleniowa zjadla wlasny ogon. Nie rodzi sie nowy utalentowany narybek"

A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
4335
13 maja 2013r. o 17:19
~ napisał(a):
A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Kiedy po raz pierwszy czytałem Małą Apokalipsę Konwickiego , myślałem , że ruscy nas zdominują , pożrą , ale potem przyszedł ten hamerykański chłam i ... Papuga ma rację. Jak nie kijem , to pałą ... Polski nie ma , chyba , że coś zrobimy :)

~Virgo niezalogowany
13 maja 2013r. o 17:51
Pannazdzieckiem napisał(a):
~virgo napisał(a): :D :D :D

Prawdziwe piękno znajduje się w duszy , ciało jest tylko chwilowe. Piękno , to poświęcenie , nie poglądy ... które w Twoim przypadku Niewiasto ... podzielam.
Nauczmy się pojednania i poświęcenia ... ale , że co ? Mówię jak ksiądz ? ... nic nie szkodzi , aby Stwórcę zrozumieć , trzeba kochać różnych oszołomów :) Dobranoc :)

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu piękna , nie znajdziemy go nigdzie , jeśli nie nosimy go w sobie" (filozof amer.1803 - 1882 ,R.Waldo Emerson)

~virgo niezalogowany
13 maja 2013r. o 17:57
falco napisał(a): virgo :)
masz cierpliwośc której mnie samemu brak...mnie by sie nie chciało tyle pisać bez przekonania że trafi to na podatny grunt i ktoś to potrafi zrozumieć że i komuna też miała pozytywne strony...jedną z nich było to...
dlatego powtarzam
sam system nie był zły,spieprzyli go tylko ludzie ...
proces trwa nadal ...
,,komuna,, tylko pod innym szyldem trwa nadal i ma się dobrze... :>

Często brak mi cierpliwości .Wtedy powtarzam sobie tak :"kropla drąży skałę". Jeżeli nie wyłożę "łopatologicznie" , nie przytoczę konkretów ,cały temat stanie się zrozumiały jedynie Mędrcom.A ich jest mało. Musi trafić do mas. Więc uzbrajam się w cierpliwość. :D
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza