Preczzkomuna napisał(a): Gdyby nawet socjalizm zapewniał więcej dóbr, niż kapitalizm, to i tak byłbym za kapitalizmem
Virgo życie na kredyt też jest cudowne :) do czasu jak trzeba zacząć wszystko oddawać. o ile mi się wydaje dzisiaj więcej dzieci jeździ na kolonie niż za komuny ale mogę się mylić.
Ja nie jestem za kapitalizmem. Żeby uzasadnić dlaczego , musiałabym zbyt wiele napisać.
Życie jest cudowne , masz rację.Zwróc jednak uwagę na czyich barkach spoczywa ciężar "oddawania kredytu". Na barkach pracowników najemnych. Czyli wszystkich , którzy swiadczą pracę dla tego , który wyciska z nich ile się da.By jemu było lepiej , by żył badziej komfortowo .Nazwijmy go umownie "bankier" , dobrze? Ale ten najważniejszy , najgłówniejszy bankier.Nie pomyl z bankowcem , bo to również pracownik najemny :D
Sprawa kolonii - jeżdzi coraz mniej dzieci.Rodziców nie stać na opłaty a sponsorów czyli , jak przed wojna ich nazywano , darczyńców , coraz mniej.Do tego doszliśmy ,że musimy żebrać od "sponsorów" by wysłać dziecko na kolonie? ;(