Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

~virgo niezalogowany
13 maja 2013r. o 18:03
~s napisał(a):
~virgo napisał(a):
Nie masz racji .Tęsknota za okresem , jak go nazywasz "komuną" , wynika z tego ,iż ludzie czuli stabilizację w prawie każdej dziedzinie zycia.

Zagadką pozostaje, czemu ten system powszechnego dobrobytu upadł. Jeśli coś jest dobre dla ludzi, to trwa.

To nie był system powszechnego DOBROBYTU. Zapewniał jednak ludziom poczucie stabilizacji , gwarantował pracę bez której dzisiaj człowiek bezrobotny czuje się , jak rozbitek wyrzucony poza burtę statku...A że nie każdy umie pływać , jego szanse na przeżycie są.... ;(
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
13 maja 2013r. o 18:19
~virgo napisał(a): ... Więc uzbrajam się w cierpliwość. :D

:D Szkoda, że ja tak nie potrafię . Ileż znaczy piękna Kobiecość !

W wojsku nauczyli mnie kląć na czym Świat stoi... kiedy ma się do czynienia z samymi głąbami , można nabyć maniery i tym bardziej ceni się ludzi inteligentnych. :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
~virgo niezalogowany
13 maja 2013r. o 18:23
Preczzkomuna napisał(a): Gdyby nawet socjalizm zapewniał więcej dóbr, niż kapitalizm, to i tak byłbym za kapitalizmem

Virgo życie na kredyt też jest cudowne :) do czasu jak trzeba zacząć wszystko oddawać. o ile mi się wydaje dzisiaj więcej dzieci jeździ na kolonie niż za komuny ale mogę się mylić.

Ja nie jestem za kapitalizmem. Żeby uzasadnić dlaczego , musiałabym zbyt wiele napisać.

Życie jest cudowne , masz rację.Zwróc jednak uwagę na czyich barkach spoczywa ciężar "oddawania kredytu". Na barkach pracowników najemnych. Czyli wszystkich , którzy swiadczą pracę dla tego , który wyciska z nich ile się da.By jemu było lepiej , by żył badziej komfortowo .Nazwijmy go umownie "bankier" , dobrze? Ale ten najważniejszy , najgłówniejszy bankier.Nie pomyl z bankowcem , bo to również pracownik najemny :D

Sprawa kolonii - jeżdzi coraz mniej dzieci.Rodziców nie stać na opłaty a sponsorów czyli , jak przed wojna ich nazywano , darczyńców , coraz mniej.Do tego doszliśmy ,że musimy żebrać od "sponsorów" by wysłać dziecko na kolonie? ;(
~virgo niezalogowany
13 maja 2013r. o 18:31
falco napisał(a): znasz sumkę jaką dzisiaj ,,wisimy,, ?
zegar Balcerka ciągle zapierdziela jak oszalały...
jak to się ma do długu gierkowskiego?

kiedy i kto będzie spłacał dzisiejsze kredyty?
ja?...raczej już nie :D

Falco , jednym , który najbardziej zaszkodził gospodarczo Polsce , jest L.Balcerwicz. To on tak schłodził gospodarkę ,że potem już się nie było od czego odbić.Do tego należy dodać jeszcze Reagana. Wiesz kto wprowadził tzw.popiwek ? I jak ten popiwek wpłynął na gospodarowanie przedsiębiorstw i w konsekwencji ludności w Polsce?
~virgo niezalogowany
13 maja 2013r. o 18:41
Pannozdzieckiem , to cytat Twojego komentarza:
Jak nie kijem , to pałą ... Polski nie ma , chyba , że coś zrobimy :)

Jestem pesymistką w tej sprawie. ;( Istnieją elity , które tez wyciągnęły wnioski z rewolucji październikowej. Więc zanim się coś zrodzi zostanie już w zarodku unicestwione. Nie pozwolą ,ze tak napiszę "rozwinąć masom skrzydeł".Może się mylę...Historia kołem się toczy .Kiedy masy proletariackie czyli biedne , zostaną tak zgnębione ,że nie wytrzymają ucisku , może nastąpić jakiś zryw.Ale gdzie? Bogaci Niemcy nie pozwola na to .Więc kto?
4335
13 maja 2013r. o 18:56
~virgo napisał(a): ... który najbardziej zaszkodził gospodarczo Polsce , jest L.Balcerwicz.

Dokładnie. Balcerowicz , uczeń noblisty Friedmana. A Preczzkomuną dalej twierdzi , że gdzieś tam , jakiś cud gospodarczy :D

Nawet JKM po kilku latach działalności Balcerowicza i Jego ewidentnej zmiany postawy, stwierdził , że z Bożej łaski profesor wreszcie zmądrzał... gdzieś o tym czytałem :D Chłodzenie gospodarki było zaprojektowane ... sądzę przy okrągłym stole, chodziło o to, aby majątek sprywatyzować. Zderegulować i pozbawić wartości bieżącej , a następnie oddać za bezcen chapaczom. Na tym właśnie polega filozofia neoliberalnej doktryny. Bogaćcie się ... kosztem innych. Fajnie , nie ? :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
2900
#falco nieaktywny
13 maja 2013r. o 19:01
oczywiście zgadzam sie z tym ze winę ponosi i Balcerowicz...
ja tylko poddałem pod myślenie sprawę kredytów i samego ,,zegara,,
a ten jest jego ,,dziełem,, :)

"bierz życie z każdym oddechem..."
4335
13 maja 2013r. o 19:06
~virgo napisał(a): ....Więc kto?

Więcej wiary Niewiasto :). Dobry Bóg nigdy nie zostawia swoich dzieci. Lada chwila i całe te samozwańcze elity ... przestaną być takie elitarne. Kiedy ludzie wreszcie zrozumieją , czym jest pieniądz i jego kreacja, cały ten system posypie się , jak domek z kart... w oku mgnienia :) Zobaczysz :)

Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza