Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

9949
#groszem nieaktywny
13 maja 2013r. o 20:41
Oglądałem wczoraj film prod. USA p.t. "Fair Game" z 2010 roku,
dramat oparty na biografii Valerie Plame Wilson (Naomi Watts),
byłej tajnej agentki CIA.

Ale nie o filmie czy jego fabule chcę pisać. Chciałbym bowiem
z tego filmu zacytować Wam krótki fragment tekstu, który miał
oczywiście konotacje amerykańskie, ale który - jako żywo - tak
bardzo pasuje do rzeczywistości Polski AD 2011, że aż mnie to
głęboko poruszyło.

Gdyby Polacy zechcieli wziąć to do serca:
Gdy Benjamin Franklin przedstawiał Zgromadzeniu projekt Deklaracji
Niepodległości, pewna dama zapytała go: "Panie Franklin, jaki ustrój
pan dla nas zaplanował?” Franklin odpowiedział: "Republikę, szanowna
pani, o ile będzie pani w stanie jej podołać.
Odpowiedzialność za ojczyznę nie spoczywa w rękach wybrańców.
Jesteśmy silni i wolni od tyranii tylko wtedy,
gdy każdy z nas pamięta o swojej powinności jako obywatela.
Obojętnie czy chodzi o dziurę w jezdni, czy kłamstwo w orędziu o stanie
państwa.
Przemówcie! Zadawajcie pytania!
Żądajcie prawdy!
Demokracja to nie jazda na gapę.
W takim kraju żyjemy.
Jeżeli spełnicie swoją powinność, w takim kraju będą żyły również nasze
dzieci.
Boże, błogosław Amerykę!"
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
13 maja 2013r. o 20:41
E napisał(a): Prawdaż Panno :)
Nie wiem tylko, czy nam życia wystarczy, gdy afera goni aferę.
"Wdrożenie systemu bezpieczeństwa informacji na kolei kosztowało 27 mln zł, choć mogło 550 tys. zł. Stanowisko stracił prezes PKP LHS i dyrektor ds. ekonomiczno- finansowych, a nie wykluczone, że pojawią się kolejne wnioski o zatrzymania."
Bez komentarza.

Czytałem dziś rano Literko :* Trzeba uwierzyć w reinkarnację , wtedy życia starczy na wszystko :D

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
9949
#groszem nieaktywny
13 maja 2013r. o 20:42

Chciałoby się dodać słynny cytat: Miałem sen...
4335
13 maja 2013r. o 20:48
groszem napisał(a):
Chciałoby się dodać słynny cytat: Miałem sen...

Słuszna uwaga Groszowy Kolego , to ludzie tworzą rzeczywistość , nie systemy , które wcześniej , lub później upadną :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
6979
E
13 maja 2013r. o 21:09
groszem napisał(a): Chciałoby się dodać słynny cytat: Miałem sen...

Tenże sam Martin Luther King powiedział "Musimy nauczyć się żyć razem jak bracia, jeśli nie chcemy zginąć razem jak szaleńcy"
Niechże "kropla drąży skałę" w sensie braterstwa i zrozumienia, jakie są w życiu wartości fundamentalne:)

"Szukam świata w którym jedna jaskółka czyni wiosnę, gdzie szewc w butach chodzi, gdzie jak Cię widzą, to dzień dobry. Szukam świata, gdzie człowiek człowiekowi człowiekiem" J.B.
4335
13 maja 2013r. o 21:20
E napisał(a): ... Niechże "kropla drąży skałę" w sensie braterstwa i zrozumienia, jakie są w życiu wartości fundamentalne:)

I wszystko na ten temat :)

~mir.ko niezalogowany
13 maja 2013r. o 21:28
Preczzkomuna napisał(a):
Mirko lepszego źrodła jak TVN nie mogłeś podać ? Michnikowszczyzny też tutaj nie wklejaj.

nie znam szybszego i ciekawszego serwisu video. a pozostale z obrazem lub nie , nie roznią sie zbytnio
~virgo niezalogowany
13 maja 2013r. o 21:55
Wszystko ma swój koniec , przynajmniej na dziś. Życzę spokojnej nocy . Może przyśni się jakaś wspaniała myśl ?

""Bez Boga żadna myśl nie jest dobra" - Seneka.

Dobrej nocy :* :* :*
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza