Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

~ten od przyjaciół niezalogowany
30 kwietnia 2014r. o 19:59
GosiaG napisał(a):
~Iza napisał(a):
Co do zasady, przyjaciół winno się tak wybierać, a wrogowie, nie wiedzieć czemu, sami się znajdą :D .

W przypadku kiedy wybieramy sobie przyjaciela,bardzo szybko w myśl zasady; 'poufałość rodzi pogardę' ,znajdujemy w nim wroga :D

może ty masz takich przyjaciół (pseudo), których znajdujesz wrogami, ja nie mam z tym problemu :D
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~Iza niezalogowany
30 kwietnia 2014r. o 20:05
Możliwe :D , ale ja takich doświadczeń nie mam. Prawdopodobnie dlatego, że odróżniam przyjaźń od koleżeństwa, czy znajomości ;)
8375
#GosiaG nieaktywny
30 kwietnia 2014r. o 20:12
~Iza napisał(a): Prawdopodobnie dlatego, że odróżniam przyjaźń od koleżeństwa, czy znajomości ;)

Oczywiście.
Chodziło mi o to, że przyjaciół się nie wybiera ( to kojarzy mi się z jakimiś kryteriami) , tylko samemu najpierw jest się przyjacielem dla nich ;)

Lilith ^^
~Iza niezalogowany
30 kwietnia 2014r. o 20:40
Czy ja wiem, przyjaźń jest relacją raczej zwrotną, symetryczną i ... przemyślaną. O ile mówi się o >nieodwzajemnionej< miłości, to tego określenia do przyjaźni raczej się nie używa, choć cytując za Władysławem Grzeszczykiem: "Bardziej niebezpieczni są przyjaciele w swej zdradzie, niż wrogowie w swej konsekwencji. " ;)
8375
#GosiaG nieaktywny
30 kwietnia 2014r. o 20:58
~Iza napisał(a): O ile mówi się o >nieodwzajemnionej< miłości, to tego określenia do przyjaźni raczej się nie używa

Ja bym użyła .
Darzenie kogoś przyjaźnią to nie 'jakieś tam' uczucie ;)

Lilith ^^
9714
#BPM nieaktywny
30 kwietnia 2014r. o 22:10
GosiaG napisał(a): Darzenie kogoś przyjaźnią to nie 'jakieś tam' uczucie ;)

Punktem wyjscia (podobnie jak w milosci) jest pelna akceptacja. Przyjazn zaklada pewna wspolne plaszczyzne zainteresowania. W prawdziwej przyjazni nie ma wylacznosci. Przyjazn jest otwarta na innych. Stad tez dojrzalej przyjazni obce sa uczucia zazdrosci, poniewaz przyjaciele nie ograniczaja swojej wolnosci. Tylko czlowiek kierowany przede wszystkim przez wielkie glody emocjonalne bedzie zazdrosny o przyjaciela. Ale taki zwiazek trudno tez nazwac dojrzala przyjaznia. Przyjazn nie domaga sie dozgonnej wiernosci przyjaciol; trwa ona tak dlugo jak dlugo laczy ich wspolne zainteresowanie. Bywaja przyjaznie zwlaszcza w okresie mlodosci, ktore umieraja w jakis sposob naturalny pozostawiajac po sobie mile i wdzieczne wspomnienie. Przyjaznie oparte na wartosciach duchowych moga byc jednak bardzo trwale, nawet dozgonne.
~ niezalogowany
30 kwietnia 2014r. o 22:20
BPM napisał(a): Przyjaznie oparte na wartosciach duchowych moga byc jednak bardzo trwale, nawet dozgonne.

TAK! Pełna zgoda z powyższym :)
~Iza niezalogowany
30 kwietnia 2014r. o 22:43
Czy pełna akceptacja? Raczej gotowość zrozumienia.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.