Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Spółdzielnie mieszkaniowe - zagadkowy sens istnienia

~EMERYT niezalogowany
4 października 2012r. o 22:06
(...)

Zmoderowano 04.10.2012 godz.22:08 - powód: caps lock (sentinel)
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~lokator niezalogowany
5 października 2012r. o 6:41
~mieszkanka napisał(a):
To wszystko idzie z czynszu, funduszu remontowego i stosu innych opłat jakie trzeba wnosić do spółdzielni.

Jeśli to idzie z funduszu remontowego to ok, bo po to jest fundusz remontowy.
Ale mnie ciągle rozwala opłata eksploatacyjna.
W mieszkaniach lokatorskich to mogę zrozumieć. Nie zapłacone, siedzę jak na wynajmowanym, eksploatuję. Ale własnościowe?
~lokator niezalogowany
5 października 2012r. o 6:46
Podstawę prawną stanowi artykuł 4 ustawy z 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych (Dz. U. 2003 r. Nr 119 poz. 1116 z późn. zm.): „członkowie spółdzielni będący właścicielami lokali są obowiązani uczestniczyć w pokrywaniu kosztów związanych z eksploatacją i utrzymaniem ich lokali, eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości wspólnych, eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości stanowiących mienie spółdzielni przez uiszczanie opłat zgodnie z postanowieniami statutu”.
Powyższe przepisy w takim samym zakresie regulują sytuację prawną właścicieli lokali niebędących członkami spółdzielni z wyjątkiem ponoszenia opłat związanych z działalnością społeczną, oświatową i kulturalną prowadzoną przez spółdzielnię, jeżeli uchwała walnego zgromadzenia tak stanowi.
Podsumowując, obliczanie kosztów za opłaty eksploatacyjne w zależności od wielkości nieruchomości wyrażonej w metrach kwadratowych jest zgodny z prawem, jeżeli taki sposób jest przewidziany przez statut. Statut jest aktem wewnętrznym spółdzielni mieszkaniowej regulującym m.in. wysokość i sposób obliczania opłaty eksploatacyjnej. Do zmiany regulacji w nim zawartych jest uprawniony organ spółdzielni – walne zgromadzenie.

W orzecznictwie Sądu Najwyższego za utrwalony należy uznać pogląd, że opłaty za korzystanie z lokali powinny być tak ustalone, by odpowiadały rzeczywistym kosztom eksploatacji, przy tym jeżeli członek spółdzielni mieszkaniowej kwestionuje obciążenie go opłatami związanymi z używaniem lokalu, to obowiązek udowodnienia, że wysokość tych opłat została prawidłowo określona, obciąża spółdzielnię mieszkaniową (por. np. uchwałę z dnia 05.12.1991 r., sygn. akt III CZP 127/91 OSNCP 1992 r. z. 6, poz. 105 i orzeczenia powołane w jej uzasadnieniu, oraz wyrok z dnia 10.10.2002 r., sygn. akt V CKN 1293/00 OSNC 2004 z. 2, poz. 22). Stanowisko to znalazło też aprobatę w piśmiennictwie prawniczym.

Stąd też dopuszczalne jest ustalenie opłat eksploatacyjnych z metra, jednakże musi być to uzasadnione rzeczywistymi kosztami eksploatacji, a nadto znajdować wyraz w akcie wewnętrznym, jakim jest statut.

Więc płać i płacz.
~lokator niezalogowany
5 października 2012r. o 6:54
ciekawe czy by się dało wpuścić do spółdzielni mieszkaniowej NIK.ale by im kota pogoniło już to widzę.a gdyby tak w całym kraju NIK poszperał ,to byłby to chyba koniec spółdzielni mieszkaniowych.to taki pzpn...nic pan nie poradzisz,taki jest status,nas nie można ruszyć,a wy się macie dostosowywać,płacić i siedzieć cicho.nieśmiertelny prezes mający chrapkę na posła+ekipa remontowa-kwiat budowniczych i innych złotych lewych rączek.ot nowoczesna spółdzielnia.
~ niezalogowany
5 października 2012r. o 7:38
Ludzie co sie dzieje w spoldzielni w Trzebieniu? Zimno w nocy a ogrzewania nie wlaczyli! Czy to juz koniec tej spoldzielni??
~ niezalogowany
5 października 2012r. o 8:37
~lokator napisał(a): ciekawe czy by się dało wpuścić do spółdzielni mieszkaniowej NIK.ale by im kota pogoniło już to widzę.a gdyby tak w całym kraju NIK poszperał ,to byłby to chyba koniec spółdzielni mieszkaniowych.to taki pzpn...nic pan nie poradzisz,taki jest status,nas nie można ruszyć,a wy się macie dostosowywać,płacić i siedzieć cicho.nieśmiertelny prezes mający chrapkę na posła+ekipa remontowa-kwiat budowniczych i innych złotych lewych rączek.ot nowoczesna spółdzielnia.
Ja myślę,że jednak da się coś zrobić. Na walnym zgromadzeniu można zmienić zapis w statucie.
~ niezalogowany
5 października 2012r. o 8:43
~lokator napisał(a): Witam,
kolejna podwyżka opłaty eksploatacyjnej.
1,91 za metr kwadratowy mieszkania.

A spróbujcie się dowiedzieć na co dokładnie idzie ta opłata.
Największa po ogrzewaniu składowa złodziejskiego czynszu.

Płacę za eksploatację własnego mieszkania.
Skubią nas w biały dzień :|
Kupiłem za grubą kasę i teraz do końca życia napycham kieszeń ekipy ze spółdzielni.
To całkiem spora kwota biorąc pod uwagę iloma metrami zarządza spółdzielnia. Myślę, że miesięcznie to o wiele wiele więcej niż pensje.

Rozumiem, śmieci, ogrzewanie, fundusz remontowy, woda, domofony, widna kto ma.
Chociaż nie sądzę, że na powyższych opłatach spółdzielnia nie przycina dla siebie.
Przecież nie płacimy rachunków do ciepłowni, wodociągów, mzgk itd. Spółdzielnia jako pośrednik pomiędzy lokatorami na pewno nie da sobie krzywdy zrobić. Ja też nie rozumiem tej całej eksploatacji. Mieszkam tam, eksploatuję urządzenia,ok. ,ale nikt mi ich nie wymieni na nowe,nikt mi mieszkania nie pomaluje itd. Wszystko robię na koszt własny. Więc za co płacę tą całą eksploatację?!

~ niezalogowany
5 października 2012r. o 8:50
Świetna ilustracja głupoty ludzkiej - członek spółdzielni chwali się że nie wie za co płaci :D
Idź gościu do źródła i się dowiedz a nie pytaj tak samo mądrych jak ty.
A w ogóle, to chodź na zebrania członkowskie i decyduj dla swojego dobra zamiast płakać na forum.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.